XS
SM
MD
LG

Najteža etapa 104. Tur de Fransa

U subotu 10. jula na programu je najzahtevnija etapa ovogodišnje Trke oko Francuske. Brdsko-planinski profil, uski drumovi i umorne noge nakon nedelju dana takmičenja bez odmora mogu biti jak motiv da favoriti Tura dogovore primirje, odnosno da dozvole beg na 187.5km dugoj etapi.

 

Na deonici od Dolea do Sation de Rusea takmičari će preći preko dve ključne kote, uspona treće kategorije na Kol de la Žu i uspona druge kategorije Kot de Viri. Ipak, najteži ispit počinje 23 kilometra pre cilja, uspon prve kategorije na Monte de la Kombe de Lasia le Muline, ukupne dužine 11.7 kilometara. Vozače očekuje promenjiv nagib, a najteža deonica je pre vrha. Ali to nije sve, jer posle spusta dugog 6 kilometara sledi još jedno penjanje. Za očekivati je da taj poslednji uspon bude koban po begunce, odnosno da drastično smanji prednost koju su odmetnici stekli tokom dana.

 

U završnici etape mogli bi da dođu do izražaja slabiji brdaši, jer borci za generalni plasman bi mogli da razmišljaju da je napad nakon vrha isuviše rizičan, odnosno da dobit koju mogu da ostvare nije vredna truda. Ali, svako ko na poslednjem usponu zaostane neće učestvovati u borbi za žutu majicu na Jelisejskim poljima.

 

Sutradan, peloton će usporiti na sekciji bez stresa, jer Tur takmičare vodi dolinom reke Dordonj, preko 178 kilometara dugog valovitog druma, od Perižoa do Bernjaka. Za očekivati je da pobednik etape bude najjači i najspretniji sprinter.

 

Eurosport direktnim prenosima pokriva svaki minut Tur de Fransa, program u subotu počinje tačno u podne, a u nedelju pola sata ranije.