XS
SM
MD
LG

Hrvatska je čudo, Brazil ide kući!

Reprezentativci Hrvatske FOTO: FIFA

Reprezentativci Hrvatske su napravili prvorazredno iznenađenje jer su poslije boljeg izvođenja penala eliminisali, po mnogima, prvog favorita Mondijala u Kataru, nadobudne i bez pokrića prepotentne Brazilce. Izabranici selektora Zlatka Dalića odigrali su herojski 120 minuta, a junak je bio golman Domagoj Livaković koji je odveo utakmicu u produžetke, a potom je skinuo i šut Rodriga u prvoj penal seriji, dok je Markinjos u četvrtoj pogodio stativu.

 


Poveli su Brazilci u 105+1. minutu golom Nejmara poslije sjajne akcije i duplog duplog pasa, kada je zaobišao Livakovića i zakucao loptu pod prečku. Bili su to posljednji sekundi prvog produžetka, tačnije na isteku njegov minut nadoknade. 
U nastavku utakmice Dalić je bacio sve na napad i to se isplatilo u 117. minutu kada je Mislav oršić asistirao, a Bruno Petković pogodio sa 15 metara desni ugao Alisonovog gola. Bila je to lije akcija Dinamovih igrača koji su pokazali kako se velike ekipe vraćaju u trenucima kada se čini sve izgubljeno. Bio je to prvi i jedini udarac Hrvata u okvir gola Brazila.
Hrvatska je treći put izborila plasman u polufinala Mondijala od 1998. godine kada su bili bronzani sa Ćirom Blaževićem, a prije četiri godine u Rusiji su poraženi u finalu. Zanimljivo oba puta vatrene je zaustavila Francuska.
Hrvatska u polufinalu čeka boljeg iz duela Argentina  Holandija. 
Hrvatska je čudo, Brazil ide kući!

Hrvatska – Brazil    4:2 (1:1, 0:0)

Stadion: “Edukejšn siti” u Al Rajanu. Gledalaca: 45.000. Sudija: Majkl Oliver (Engleska). Strijelci: 0:1 Nejmar (105+1), 1:1 Petković (117). Strijelci iz penala: Vlašić, Majer, Modrić, Oršić za Hrvatsku, Kazemiro, Pedro za Brazil. Žuti kartoni: Brozović, Petković (Hrvatska), Danilo, Kazemiro, Markinjos (Brazil).
HRVATSKA: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (od 110. Budimir), Brozović (od 114. Oršić), Kovačić (od 106. Majer), Modrić, Pašalić (od 72. Vlašić), Kramarić (od 72. Petković), Perišić. Selektor: Zlatko Dalić.
BRAZIL: Alison, Danilo, Tijago Silva, Markinjos, Militao (od 106. Aleks Sandro), Kazemiro, Nejmar, Paketa (od 106. Fred), Vinisijus Žunior (od 64. Rodrigo), Rišarlison (od 84. Pedro), Rafinja (od 56. Antoni). Selektor: Tite.