XS
SM
MD
LG

Tri derbija 12. kola "Istoka" graju se u Pirotu, Jagodini i Svilajncu, Vlasina će "potopiti" brod, koliko će "carićima" značiti bod osvojen protiv lidera?

Na Istoku se dogodilo čudo, poslednji Car Konstantin prvi bod je osvojio protiv lidera. GFK Dubočica i GFK Jagodina nisu uspeli da iskoriste kiks Piroćanaca tako da je ostala osetna razlika u bodovima. Svilajnčani su prema očekivanju slavili u niškom predgrađu, dok Budućnost najveće probleme ima van zelenog terena sa disciplinskim organima. Dunav i Brzi brod imaju po osam poraza i nastavili su sa neuspesima.

Naredno 12. kolo donosi nam tri derbija u Jagodini, Pirotu i Svilajncu.

U Pirotu sledi okršaj dve najbolje ekipe, koje su najviše pokazale u dosadašnjem toku prvenstva. Piroćanci su neprijano iznenadili na Bubnju i priuštili fenjerašu prvi bod. Biće to koršaj uspešnog domaćina i neporaženog gosta, ako ne računamo poraz za “zelenim stolom”. Lider u poslednje vreme kao da je skinuo “nogu sa gasa” i uglavnom pobeđuje minimalnim rezultatom. Trener Popovčana Boban Stanković smatra da u slučaju spornih utakmica da je istina na njihovoj strani, i nada se da će u cilju regularnosti prvenstva disciplinski organi doneti pravilnu odluku.

Svilajnac će biti poprište pomoravskog derbija između Radničkog i SFS Borca. Trener Zoran Terzić sa pomešanim osećanjima očekuje derbi. Prethodno je sa Piroćancima beležio sjajne rezultate u Zoni i Srpskoj ligi, i sa uspešnim poslom nastavio je u sadašnjem klubu. Kaže da obe ekipe gaje sličan stil, što je razumljivo, igraju napadački, visoko, sa jakom srednjom zonom. Na tabeli dele peto i šesto mesto sa po 20 bodova. Uspešni domaćin će protiv sebe imati jednu od najboljih gostujućih ekipa (13 bodova).

Treći derbi igraće između sebe bivši prvoligaši GFK Jagodina i GFK Dubočica. Poraz u Paraćinu nije iznenadio trenera Dušana Đokića, jer se radi o mladoj ekipi sklonoj oscilacijama. Ima ograničen roster od 13-14 igrača koji su izneli napor prvenstvenih okršaja, nekoliko kup utakmica i mladi stručnjak odaje priznanje igračima za celokupan učinak. Leskovčanoi imaju iskusniji i konkretniji tim kojima su Prokupčani otkinuli bod i ostvili ih u velikom zaostatku za liderom. Trener Dejan Čelar žali za propustima sa prethodnog meča i smatra da je pad koncentracije uticao na konačan epilog. Na derbi gledaju kao na svaku drugu utakmicu i očekuje od Savića i drugova da budu u svom elementu.

Topličanin osokoljen uspehom u Lesкovcu dočekuje blede Zaječarce kao blagi favorit. Teren i frenetična publika mogu biti prednost za domaćina koji igra u poslednje vreme promenljivo (tri poraza i dva remija). U Zaječar se vratio Vojkan Rajčić koji poznaje mentalitet ove sredine, sa kojim su ostvarili najveće uspehe. Problem može biti slaba selekcija, nedovoljna pripremljenost I brojni porazi van Zaječara.

Vlasina je favorit protiv pomalo otpisanog Brzog broda, koji je na strani osvojio jedan bod. Domaćin podiže formu, vezali su dve pobede i iz Meševa odneli su ceo plen.

Jedinstvo je dobre rezultate potvrdilo pobedom u Knjaževcu, i na pet utamica osvojili devet bodova. Radi se o ozbiljnoj ekipi kojoj pre prvenstva nisu davane velike šanse za takvu žetvu bodova. Meševo je poslednjim porazom pokvarilo utisak, ali se i dalje dobro kotiraju na devetoj poziciji sa 16 bodova. Mogu da iznenade, pogotovu što imaju brze bočne igrače spremne da istrče u kontru i ugroze protivnika.

Timočanin odlazi u Prahovo da dobrim rezultatom prekine negativan niz od tri poraza. Posebno je bolan neuspeh protiv Piroćanaca i epilog svega je da se na mesto prvog trenera vratio Nikola Veljković. Dosadašni neuspesi vezani su za manjak samopouzdanja, individualne greške i manjak koncentracije. Povratkom u tim Baltića i Sujića biće jači i nadaju se povoljnom rezultatu.Dunav nikako da se trgne I zaigra prepoznatljivo, pobeda protiv “carevica” bio je samo bljesak i ponovo su potonuli u sivilo. U odbrani vlada velika promaja i u prethodna četiri kola osvojen je bod.

Koliko će “Caru” značiti prvi bod ostaje da se vidi. Činjenica je da su uprkos seriji poraza igrali na zadovoljavajućem nivou i prikazana igra je bila ispred rezultata. Rival iz Trgovišta je slavio u Paraćinu i ubedljivo dobio Dunav tako da je odmakao ugroženim klubovima za šest bodova. Gledajući raspored snaga I formu najbliži su nerešenom rezultatu.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4