XS
SM
MD
LG

Šumadinci ciljaju "het-trik" na "Čairu"

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Na krilima dva uzastopna trijumfa u prvenstvu, fudbaleri Radničkog 1923 putuju za Niš, gde ih u ponedeljak od 16 časova na stadionu "Čair" očekuje duel sa južnim imenjakom u utakmici koja će zatvoriti 14. kolo Mocart Bet Superlige Srbije.

Pobeda u Subotici jasno je potvrdila veliki uspon forme kragujevačkog superligaša nakon perioda ozbiljne rezultatske krize. Imponuje način na koji su “crveni” reagovali nakon primljenog gola na startu utakmice u Subotici, s obzirom da ni u jednom trenutku nisu pokazali znake nervoze, već su smireno nastavili da grade kavez u koji su na kraju strpali subotičke “golubove”.

- Jako dragocena pobeda za nas izvojevana u duelu sa veoma motivisanim protivnikom. I pored primljenog gola u ranoj fazi utakmice nismo odustajali od našeg načina igre i uspeli smo da u poslednjih desetak minuta prvog poluvremena dođemo do velikog rezultatskog preokreta. U drugom poluvremenu je ekipa Spartaka krenula na sve ili ništa, izašli su dosta visoko i bukvalno nas primorali da se povučemo. Mada je Spartak bio apsolutno bolji u ovom periodu igre, mi smo pokazali određenu čvrstinu i odlučnost u defanzivi, tako da smo na kraju uspeli da sačuvamo stečeno vođstvo. Možda smo propustili nekoliko prilika da iz tranzicije kaznimo riskantnu igru protivnika i znatno ranije rešimo pitanje pobednika, ali je kada se sve sabere najvažnije što smo se u Kragujevac vratili sa sva tri boda – osvrnuo se na duel u Subotici Dejan Joksimović, šef struke kragujevačkog superligaša.

Svakako da su ove dve pobede u nizu drastično podigle optimizam u redovima ekipe iz šumadijske prestonice uoči gostovanja niškom imenjaku, koga od pre mesec dana predvodi Nenad Lalatović, koji je prošle sezone sačuvao Kragujevčane u najvišem rangu takmičenja, a sada je na dobrom putu da preporodi popularni “Real sa Nišave”, sa kojim je u sezoni 2018/19 osvojio zvanje vicešampiona Srbije.

Nišlije su katastrofalno započele sezonu u koju su ušle sa veoma visokim očekivanjima. Rana eliminacija iz Evrope, praćena očajnim rezultatima u domaćem prvenstvu, pokrenula je trenersku vrtešku na “Čairu”. Tomislava Sivića, koji je počeo sezonu na klupi Nišlija, zamenio je Saša Mrkić, koga je nasledio upravo Lalatović.

Ubedljiva pobeda nad Spartakom (3:0) i osvojen bod na veoma teškom gostovanju beogradskom Čukaričkom u prošlom kolu (2:2) najava su vaskrsnuća “niškog Reala” i njegovog uspona na tabeli.

- Veliki je izazov pred nama, s obzirom da igramo protiv ekipe koja je projektovana za sam vrh tabele i koja u svojim redovima ima pregršt igrača sa zavidnim superligaškim stažom, počev od kapitena Pejovića, Saše Marjanovića, Nikole Aksentijevića… Čak je tu i nekolicina igrača za koje smo mi iskazivali određeno interesovanje tokom letnjeg prelaznog roka, ali jednostavno nismo bili u mogućnosti da ispariramo ponudi niškog Radničkog. Istina je da su iznenađujuće loše započeli sezonu, ali deluje da su dovođenjem Nenada Lalatovića, našeg najboljeg trenera u ovom trenutku, napravili pravi potez. On je u kratkom roku uspeo da preporodi ekipu, koja sada u svaku utakmicu ulazi sa mnogo više energije i samopouzdanja, a sve se to polako održava i na rezultate koji su kako prvenstvo odmiče sve bolji i bolji – konstatuje Joksimović.

Dobra energija, borbenost, disciplina, maksimalna fokusiranost – tako bi otprilike trebala da izgleda formula za dobar rezultat na “Čairu”.

- Najbitnije je da na pravi način odgovorimo na tu njihovu ogromnu energiju i agresivnost na svim delovima terena. Takođe, ne smemo da dopustimo sebi da upadnemo u njihov ritam utakmice jer bi to moglo da nam se obije o glavu. Suština je da utakmicu usmerimo u nekom našem željenom pravcu, da spustimo loptu na zemlju i da strpljivo sačekamo neku povoljnu situaciju iz koje bismo mogli ozbiljnije da ugrozimo njihov gol. Posebnu pažnju moramo da obratimo na njihov prekid, koji im je jedno od jačih ofanzivnih oružja, kao i na tranziciju, s obzirom na veliku brzinu njihovih igrača. Nadam se da ćemo jednom borbenom, disciplinovanom i odgovornom igrom uspeli da dođemo do povoljnog rezultata – smatra strateg kragujevačkog tima.

Izuzev povređenog Nikole Kovačevića i Voje Ubiparipa koji ima zdravstvenih problema svi ostali igrači su na raspolaganju treneru Joksimoviću za utakmicu na “Čairu”.

Televizija Arena Sport direktno će prenositi utakmicu na svom prvom kanalu, dok će Televizija Kragujevac emitovati odložen snimak susreta


Radnički (N) 1 : 0 Javor Matis
Čukarički 1 : 0 Partizan
Voždovac 1 : 3 TSC
Vojvodina 2 : 0 Novi Pazar
Radnik 1 : 0 Napredak
Mladost (L) 0 : 0 Mladost GAT
Kolubara 2 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 0 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 4 0 82
2 TSC 30 18 8 4 62
3 Čukarički 30 19 5 6 62
4 Partizan 30 17 6 7 57
5 Vojvodina 30 14 12 4 54
6 Novi Pazar 30 15 5 10 50
7 Voždovac 30 11 6 13 39
8 Radnički 1923 30 10 7 13 37
9 Kolubara 30 10 7 13 37
10 Napredak 30 8 7 15 31
11 Radnički (N) 30 7 8 15 29
12 Javor Matis 30 7 8 15 29
13 Spartak ŽK 30 5 10 15 25
14 Mladost (L) 30 4 11 15 23
15 Radnik 30 5 8 17 23
16 Mladost GAT 30 4 8 18 20