XS
SM
MD
LG

U toku je takmičenje Prve lige Srbije u šahu u Vrnjačkoj Banji

Foto: D.Ivanović

Prva liga Srbije u šahu za ovu godinu počela je takmičenjem u hotelu ’’Terme’’ u Vrnjačkoj Banji. Organizator je Šahovski savez Srbije. Prisutno je 12 klubova sa preko 100 prijavljenih šahista, među kojima je 40 velemajstora i 90 šahista sa sa međunarodnim titulama.

Biće to do kraja neizvesna borma na 64 polja za prvo mesto ali i za titulu ekipnog prvaka Srbije i za opstanak u Prvoj ligi Srbije. U smislu broja registrovanih klubova i takmičarskih rangova, šah je posle fudbala najrasprostranjeniji sport ako se uzme u obzir broj registrovanih klubova i takmičarskih rangova, rekao nam je direktor Prve lige Srbije 2022. Saša Jevtić.

U Srbiji je registrovano 500 klubova u šest takmičarskih rangova. On je napomenuo da će za deset dana biti odigrano 396 šahovskih partija odnosno 66 mečeva. Jevtić napominje da je Šahovski savez Srbije dobio organizaciju Pojedinačnog prvenstva Evrope za narednu godinu od Evropske šahovske unije. Ovo takmičenje će od 2. do 14. marta 2023. godine u Vrnjačkoj Banji, okupiti 500 šahista iz cele Evrope, dok će na jesen 2024. godine u okviru Evropskog klupskog Kupa OPEN i u ženskoj konkurenciji, biti oko 70 klubova u Vrnjačkoj Banji.