XS
SM
MD
LG

Deveti Velikogospojinski plivački maraton u subotu

Plivanja na otvorenim vodama privlači sve više učesnika foto: V. Jankov

Trodnevnu Velikogospojinsku feštu u Novom Bečeju uveličaće i plivači. Tradicionalni, deveti po redu, Velikogospojinski plivački maraton održaće se u subotu, 27. avgusta, a plivači će startovati tačno u podne kod ostrva u Tisi na stazi dugoj dva i po kilometra. Pola sata ranije, u vodu će ući deca uzrasta od 7 do 10 godina i plivati deonicu od 200 metara u delu kod plaže, gde će biti i cilj maratona.

- Zainteresovani treba da uplate 1.500 dinara za maraton, a deca za njihovu trku 400 dinara na ime kotizacije. Najuspešniji u 18 starosnih kategorija dobijaju medalje, a apsolutni pobednici u ženskoj i muškoj konkurenciji i pehare. Inače, svi takmičari maratona dobijaju majice sa logom takmičenja, ručak i osveženje. Očekujemo oko stotinu takmičara. Do četvrtka u podne prijavilo se 80 učesnika maratona iz 20 klubova Mađarske i Srbije, saznali smo u ime organizatora od Jovana Ječanskog.

Organizator Velikogospojinskog maratona je Savez za plivanje na otvorenim vodama Srbije u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Opštine Novi Bečej.

Posle naporne trke na Evropskom prvenstvu u Italiji i osvajanja 10. mesta u trci na pet kilometara, naš najbolji plivač na otvorenim vodama Bečejac Tamaš Farkaš, inače član Maratona iz Bačke Topole, je na odmoru. U njegovom odsustvu više je kandidata za pobednički pehar, a potencijalni su Bečejci Marko Lončarski i Stevan Nićin u muškoj, odnosno Reka Varga u ženskoj konkurenviji, koja je nedavno pobedila u maratonu na Staroj Tisi kod Bačkog Gradišta. Među prijavljenima je i veteran Vojislav Mijić (69) iz Šapca, svojevremeno pobednik brojnih maratona u daleko većoj Jugoslaviji.

Kad smo kod daljinskog plivanja na otvorenim vodama, interesovalo nas je kada će se u Bečeju održati populatni maraton, koji je lane obeležio jubilarn0 20. izdanje.

- Neke tehničke sitnice su presudile da ove godine neće biti plivačkog maratona u Bečeju, pa smo se mi iz bečejskog Svim Star kluba stavili u službu tehničkog domaćina Velikogospojinskog maratona, kao i nedavno u vreme održavanja trećeg maratona na Staroj Tisi kod Bisernog ostrva u Bačkom Gradištu. Kada se otklone određeni nedostaci u Bečeju, verujem da ćemo nastaviti sa organizacijom maratona u našem gradu, dodao je Jovan Ječanski.

Biće to samo jedan manje u nizu maratona na Tisi, Jer, Kanjiža i Ada - Molnisu prekinuli tradiciju.