XS
SM
MD
LG

U susret startu Prve lige: Favoriti za naslov Metalac, Železničar, IMT, Inđija, za novajlije rezervisana borba za opstanak

Prvoligaši su tokom aktuelnog prelaznog roka značajno promenili igrački sastav, sve u cilju da se prikažu u što boljem svetlu. Posebno to važi za ekipe koje su igrale baraž i koje konkurišu za prva četiri mesta. Spisku treba dodati povratnika Metalac, sa kvalitetnim sastavom i sjajnom infrastrukturom. Pored Milanovčana, u grupu favorita treba ubrojati Železničar, IMT-e, Inđiju, mladi sastav RFK Grafičara, i možda neko iznenađenje u vidu novajlija, za koje je uglavnom primarna opcija - borba za opstanak.

U Metalcu su sa novim trenerom Dejanom Rađenovićem sačinili tim spoj od mladosti i iskustva. Rešili su da se vrate uspešnoj strategiji od pre dve sezone kada su sa izmiksovanim sastavom bili u sredini tabele Super lige. Od iskusnijih igrača treba pomenuti Škorića (30), Zdravkovića, napadača Miloševa...

Inđija iza sebe ima turbulentnu sezonu, dugo su vodili, bili u konkurenciji za plasman u elitu, da bi u plej-ofu sve to “prosuli”. Angažovali su trenera Gorana Dragoljića i doveli nekoliko mladih i neafirmisanih igrača. Radi se o Đurkoviću, Vukoviću, Radosavljeviću, mlađem od braće Kukolj, bonusu Đokoviću…

“Traktoristi” su angažovali iskusnog stratega Zorana Vasiljevića, bivšeg trnera Kabela, sa kojim je dve sezone bio na korak od plasmana u elitu. Najzvučnije pojačanje je bez sumnje štoper Uroš Ćosić, bivši igrač C. Zvezde i CSKA iz Moskve. Spisku treba dodati iskusnu trojku Kijevčanina, Vargu i strelca Vidića. Najvažinije je da su uspeli da očuvaju kostur tima koji iza sebe ima najuspešniju sezonu u istoriji kluba.

Želazničar spada među najuže kandidate za prva dva mesta koja vode u Super ligu. Produžili su ugovor sa golmanom Andrijanićem, Tomićem, Balažom… Od deset novajlija, najzvučnije pojačanje je vremešni Odita (39), koji je ostavio veliki trag u nekoliko naših klubova. Nova imena su Jovanović, Dimitrić, Lunc (2004), Janković…

Među favorite iz drugog plana, treba svrstati RFK Grafičar, iza koga je blada sezona i igranje u plej-autu, koje ne može zadovoljiti ambicije Zvezdine filijale. Zato su rešili da mladosti pridodaju prekaljena fudbalska imena kao što je Kaluđerović, drugi strelac šampionata Super lige i brzonogog Kasalicu, koji su se dobro uklopili i već sada potvrđuju da će biti dobitni spoj. Dres “ljubičastih” obukao je Dankan Mekenzi, omladinski reprezentativac Jamajke. Podsetimo da je iz redova RFK Grafičara poteklo osam omladinskih reprezentativaca, učesnika završnog turnira u Slovačkoj.

Od ekipa koje su igrale plej-of, Radnički iz Sremske Mitrovice je ostao bez 13-14 igrača. Od prvotimaca ostali su Ilić, Gerić, Sadik, Ratković i Matković. Klub su pojačalo osam novajlija, Ivić, golman Ilić, Milinković, Ristić, Dragićević... Za Mitrovčane bi veliki uspeh bio naći se u “zlatnoj sredini”.

U Loznici je zabeležen najveći promet igrača u prelaznom roku. Klub je napustilo 12 igrača, a pristupnicu je potpisalo 15 novajlija. Pomenimo Damnjanovića, Tešića, Mićića, Ivanovića, Živanovića, Santrača, Petrovića, golmana Lučića, Stanojevića. Lozničani su igranjem u plej-ofu ispunili cilj, i mesto u sredini tabele je za njih primarno.

“Građevinari” su znatno podmladili sastav i u potrazi su za iskusnijim igračima. Pet prvotimaca je uzelo ispisnicu, Milosavljević se vratio u klub, kao i Gazivoda, Ćosić bi trebao da ostane. Kako reče trener Branko Mirjačić, mladi su, brzi u igri u pasu, još im treba rutine koja će dobiti kroz naredne utakmice.

Zlatibor je sačuvao okosnicu tima i doveli su još osam pojačanja. Nova imena su golmani Avramović, Adžić i pregovara se sa Maslarevićem, na spisku je špic Dišić, štoperi Vještica, Novaković i Ilić, Jezdimirović se vratio iz Spartaka ŽK, Kilibarda, Jakovljević na pozajmicu iz Mladosti (Lučani). U pregovorima su sa jednim srednjakom, takozvanom “desetkom”, koji će biti obelodanjena za dan-dva.

Kad su novajlije u pitanju, prevashodni cilj im je opstanak u ligi, sve preko toga je čist ćar. Ukoliko se ukaže prilika da iznenade favorite neće je propustiti i lako se može desiti da neko od novih imena nađe se u vrhu tabele.

GFK Sloboda je zadržala kostur tima i angažovala Zorana Kostića, koji iza sebe ima uspešnu sezonu u Slogi iz Bajine Bašte. Najzvučnije pojačanje dobili su u Ristiću iz Požege, jednom od najboljih igrača lige, novi igrači su Mihailović, Cvetić, Cmiljanović… Od igrača koji su produžili saradnju treba izdvojiti najboljeg strelaca Gajića, Glišovića…

Radnički sa Novog Beograda još se nalazi u potrazi za napadačem, jer im je u završnici falila realizacija. Defanzivno su kvalitetni, to su pokazali kontrolni mečevi. Pojačani su sa Stanimirovićem, Rakićem, Stankovićem, Jevremovićem, Svetličićem, bonusom Milentijevićem...

U Vršac je stiglo deset novajlija, Blažić, Petrić, Braunović, Kadijević, Ivić, Paraćina, Pavlov, Stanisavljević, Ilić... Ne žele da se razmeđu i da obečavaju velike domete, cilj je opstanak i tome su okrenuti.

RFK Novi Sad 1921 je promenio kompletan igrački kadar. Okosnicu će činiti igrači ugašenog Proletera, kapiten Jovanović, Milošević, golman Elesin, Vukasović, Vukajlija. Od pojačanja na Detelinaru su došli Ilić, Blagojević, Karišić, Tričković, strelac Milosavljev, spisku treba dodati novog trenera Aleksandra Radunovića.

U Trayalu je došlo neočekivano do smene trenera protekle nedelje. Živojina Vidojevića je nasledio povratnik Ivan Radivojević. Ekipa je ostala u neizmenjenom sastavu u odnosu na prethodnu sezonu, i biće jača za povratnike Sredojevića, Fratrovića (pozajmica iz Čukaričkog), golmana Simića, Levićanina…

Jedinstvo se pojačalo sa desetak novih igrača, a najzvučnije ime je Viktor Živojinović, koji je došao na pozajmicu iz niškog Radničkog. Trener Miloš Obradović će na raspolaganju imati širi izbor i više opcija u odabiru prvih jedanaest. Primaran cilj Ubljana je opstanak među prvoligašima.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23