XS
SM
MD
LG

Sajam sporta održan u bečejskoj Gimnaziji

Prava ikebana sporta u školskom dvorištu - foto: V. Jankov

Bečejska Gimnazija u partnerstvu sa lokalnom samoupravom, Savezom sportova opštine Bečej i Kancelarijom za mlade najveće potiske opštine organizovala je danas Sajam sporta. Prava ikebana u dvorištu i fiskulturnoj sali škole okupila je petnaestak sportskih klubova, koji su promovisali svoj rad pred osnovcima od petog do osmog razreda svih škola sa teritorije bečejske opštine.

- Zadovoljstvo je biti domaćin ovakve manifestacije. Zahvalni smo našim partnerima, bez kojih sve ovo ne bi bilo izvodljivo u ovakvom formatu, ali i sportskim klubovima i osnovnim školama, koje su dovele svoju decu. Namera nam je da promovišemo sport i školu, pa je otuda moto manifestacije – U zdravom telu, zdrav duh! Istovremeno, želimo da pokažemo da smo s pravom među petnaestak Gimnazija u Srbiji koje imaju sportsko odeljenje. Ove godine drugi put upisujemo prvake u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sportu našu školu. Upis je danas i u ponedeljak. Odeljenje broji 20 učenika, a broj zainteresovanih je znatno veći, čuli smo od direktora bečejske Gimnazije mr Miodraga Basarića.

Inače, Sajam sporta se ne održavaprvi put u Bečeju. Ranijih godina je domaćin bio Savez sportova opštine Bečej, a od ove godine je domaćinstvo preuzela Gimnazija s namerom da tako i ostane. Uostalom, sportsko odeljenje u svom programu za četiri godine ima ukupno 1.115 časova iz oblasti sporta, što je daleko više nego kog ostalih gimazijskih smerova. Primera radi, predmet „Sport i zdravlje“ se ostalim smerovima javlja u obliku izbornog programa, a učenici sportskog odeljenja će imati 539 časova ovog predmeta. Tome treba dodati da učenici sportskog odeljenja imaju predmet „Sport i trening“, koji je zastupljen sa 576 časova tokom školovanja. Ovoliki broj časova specifičnih predmeta, sadržaji koji se izučavaju, stručni nastavnici i opremljene škole stvaraju uslove da maturanti postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja, uključujući fakultete koji pripadau univerzitetima Vojske i Policije Republike Srbije, a ne uskraćuje se prohodnost na studijske programe iz drugih oblasti.

Na kraju valja dodati da je bečejska Gimnazija već 97 godina u službi vaspitanja i obrazovanja, da je primer otvorenog eksperimentalnog duha, jer je spremna da uvodi inovacije u vaspitanju i obrazovanju mladih. Zaposleni u njoj imaju običaj da lažu da je to moderna škola za vizionare, odvažne i radoznale. Upravo iz tog razloga su, bez obzira na deficit dece, sva mesta u školi popunjena. Tako će biti i u drugoj generaciji sportskog odeljenja.