XS
SM
MD
LG

Đerona: Zadovoljan sam pripremama u Kragujevcu, dve utakmice sa Česima odlična proba pred aprilski baraž

Toni Đerona - foto: RSS

Muška seniorska reprezentacija Srbije je nakon nekoliko dana priprema u Kragujevcu krenula put Žubrija gde ih očekuju dva kontrolna meča sa selekcijom Češke. "Orlovi" su u martovskoj EHF nedelji ponovo na okupu posle Evropskog prvenstva održanog u januaru i pripremaju se za važne baraž mečeve za Svetsko prvenstvo koje ih očekuje u aprilu. Generalna proba za utakmice baraža biće Češka, protivnik koji će dobro poslužiti za dodatno uigravanje naše selekcije. 

- Ovaj period nam je poslužio dobro da provedemo malo vremena zajedno i kao oporavak, pre svega na mentalnom planu posle svih problema u januaru - da ponovo budemo grupa i nastavimo sa planiranim radom. Više sam nego zadovoljan kako je sve proteklo, spremamo se za put u Češku na dve provere i da vidimo gde smo. Nažalost, Jovica Nikolić je povređen i neće moći da putuje sa nama u Češku, takođe Marko Milosavljević nije mogao da nam se pridruži, ali svi ostali su spremni i pripreme su protekle dobro. 

Trenirali ste u Kragujevcu, u hali Jezero, gde ćete igrati revanš meč baraža za Svetsko prvenstvo?
- Bila je ovo odlična prilika da upoznamo mesto i halu u kojoj ćemo igrati. Nadam se da će tribine biti pune i da ćemo imati podršku u ovako važnom meču. Imao sam priliku da vidim kakva je atmosfera u ovoj hali kada je prisutan veliki broj navijača, nadam se da će tako biti i u utakmicama baraža i sigurno je da bi nam to dosta pomoglo.

Bili ste u prilici da u Kragujevcu budete sa juniorskom reprezentacijom i provodite vreme zajedno. Koliko je to važno za povezivanje selekcija i nadogradnju rada među selekcijama?
- Uvek je dobro kada se ukaže prilika da budemo zajedno. Imali smo priliku da budemo prisutni na njihovim treninzima, razmenjivali smo mišljanja i diskutovali sa trenerima. Ovo je značajno kako bismo svi bili na istom putu i išli istim smerom. Dobro je što smo bili zajedno, šteta je što nismo bili u prilici da prisustvujemo utakmici kadetskih selekcija Srbije i Francuske odigranoj sinoć, ali nadam se da ćemo u nekom narednom periodu imati priliku da budemo svi zajedno na istom mestu.

Očekuju vas utakmice protiv Češke. Prethodnih dana ste protivnika dodatno analizirali i imali ste priliku da pripremate vašu igru za utakmicu sa Česima i pre svega za utakmice u aprilu.

- Analizirali smo Češku, promenili su selektora i očekujemo nešto drugačiji sistem njihove igre, ali mogućnost da igramo dve utakmice zaredom sa istim protivnikom je odlična vežba za kvalifikacije u aprilu. Imaćemo dve utakmice u razmaku od nekoliko dana i to vreme će biti iskorišćeno za rad na detaljima, da ispravimo neke stvari sa prve utakmice.

Iščekujete rivala u aprilskom baražu. Italija i Slovenija su prethodne večeri odigrale prvi susret u kome je Slovenija slavila rezultatom 29:28. Drugi meč je na programu u nedelju u Celju
- Imali smo trening u terminu utakmice, pa smo uspeli da odgledamo samo poslednjih dvadeset minuta meča. Italija je imala prednost od četiri gola, a zatim je napravila niz grešaka – promašila sedmerac, nije iskoristila napad sa igračem više... Slovenija je napravila preokret i pobedila. Iako su dobili utakmicu golom razlike, drugi meč je u Sloveniji i siguran sam da će novi selektor i stručni štab imati malo vremena da radi na igri i sistemu i sada je izvesno da je Slovenija favorit i da očekujemo da ćemo sa njima igrati u aprilu, zaključio je selektor Đerona.

Utakmice protiv Češke na programu su petak, 18. i subotu 19. marta, obe od 18:00 časova u Žubriju.