XS
SM
MD
LG

Na "Zapadu", zbog snega, odložena dva meča za sredu, beogradskom Radničkom u požaru teško oštećene prostorije, mogu li Ubljani u derbiju da sruše neugodnu tradiciju?

Na srpskoligaškim terenima nastupajućeg vikenda igraće se utakmice 17. kola, a od sutra pridružiće im se beogradski srpskoligaši mečevima 16. kola. Letimičnim pregledom parova trebalo bi da prisustvujemo zanimljivim i neizvesnim susretima. Pažnju privlači derbi “Zapada”, između Jedinstva sa Uba i vodeće Sloge. U ovoj grupi, zbog visine snega, dve utakmice su odložene za sredu. U Vojvodini očekuju se kvalitetni mečevi u Somboru, gde gostuje Feniks 1995, Odžacima i u Rumu odlazi vodeći Vrščani. Na Istoku derbi je u Popovcu, a lidera iz Kruševca očekuje neugodno gostovanje u Trgovištu.

Radnički sa Novog Beograda, sa kvalitetnim sastavom vreba iz prikrajka i nada se da može bar pomrsiti račune vodećima. Dobro su se pojačali i novajlije su se uklopile u sistem igre trenera Miloša Joksića. Protiv sebe će imati mlad I školovan tim “optičara”. “Majstore” je zadesila velika nevolja i u požaru, pored restorana, veliku štetu pretrpeli su službene prostorije tako da su do daljeg neupotrebljive, i sutra će ugostiti Teleoptik na Adi Ciganliji. Studentski grad je favorit protiv Borca, koji je nanizao pet poraza. U Obrenovcu gostuje Brodarac, koji je neslavno okončao jesenji deo sezone sa tri poraza. Oba rivala su se pojačala i očekuje se ravnopravan duel dve izjednačene ekipe. U nedelju na programu je pet preostalih duela. Na Carevoj čupriji snage će odmeriti mladost “sokolova” i iskusni sastav Prve iskre. Obe ekipe su se pojačale sa željom da i u nastavku igraju zapaženu ulogu. Ušće se sastaje sa favorizovanim Zemunom koji pokušava da uhvati priključak sa vodećim OFK Beogradom. Ušćani su nezasluženo dole na tabeli i platili su danak neiskustvu. Oslabljena OFK Borča dolazi na vruć teren i pred bučne navijače Zvezdare, i blagu prednost dajemo domaćinu. “Romantičari” će imati najlakši posao u duelu sa otpisanim domaćinom iz Leštana, koji je u seriji od pet poraza. Surčinci su favoriti u duelu sa potonulim i slabim sastavom “energetičara”iz Velikih Crljena.

Na vojvođanskim terenima, kako smo najvili, igraju se dva derbija. U Somboru gostuje drugoplasirani Feniks 1995, sa novim trenerom Livajom. Domaćin neće biti kompletan zbog velikog broja bolesnih i povređenih igrača, koji su na putu oporavka. Ambiciozni sastav Tekstilca gaji najviše domete i pokušaće da nadoknade propust iz duela sa Somborcima. Lider iz Vršca već ima opipljivu prednost od sedam bodova u i duelu sa oslabljenim OFK Bečejom 1918 ne smeju dozvoliti još jedan kiks. OFK Vršac gostuje u Rumi i blagi su favoriti, mada je mladi domaćin uspeo da odoli Feniksu 1995 i uzme neplanirani bod. Gost je u seriji od tri pobede, najviše su dali i najmanje postigli golova i po tome odskaču od ostalih. Omladinac sa kvalitetnim sastavom protiv mlade ekipe iz Zrenjanina ima prednost, i to treba da dokaže na terenu. U meču između Jedinstva i iskusnog sastava Borca iz Šajkaša moguća su sva tri znaka. Domaćin je kiksnuo u Bačkoj Palanci i vidljivo je da su oslabljeni i predstoji im grčevita borba za opstanak. Kuljani se bude i pojačani imaju ambicije da se pomere sa začelja. Gosti iz Adorjana nalazi se u seriji od četiri pobede, i očekuje naz neizvestan okršaj. U nedelju u Sakulama gostuje Stari grad. Borac ima efikasan navalni red i gosti iz Bačke Palanke biće na iskušenju, ali nisu bez šansi da ostanu neporaženi.

Najveću pažnju na “Zapadu” pobuđuje derbi na Ubu između domaćeg Jedinstva i vodeće Sloge. Tradicija je na strani gostiju koji su od osam međusobnih duela zabeležili šest pobeda i dva remija. Domaćinu očigledno ne leži rival iz Požege, ali se nadaju prekidu neugodne tradicije. Snaga Sloge leži u mogućnostima Plazinića i Ristića, dve udarne igle, fizičkoj dominaciji i takmičarski nastrojenim igračima. Domaćin će biti jači za Rajovića i Saića, ali će izostati povređeni Rajović. Požarevljani gostuju u Bajinoj Bašti i na krilima pobeda prethodne nedelje obećavaju nam dobru fudbalsku predstavu. Domaćin ima čvrstu odbranu (primili 14 golova), i bez poraza su poslednjih pet utakmica. Pobedom nad Trepčom Mladi radnik 1926 je prekinuo niz od tri poraza. Sušica je oslabljena, mada im se vratio Đurđević, i još ih peče ubedljiv poraz u Kraljevu. Real je rekorder po broju nerešenih ishoda, ali se nadaju da mogu konačno doći do tri boda i zadržati se u sredini tabele. “Malinari” iz Arilja su se iz Rabrova vratili sa celim plenom i sa optimizmom očekuju oslabljenog rivala iz Bogatića, koji nije odigrao planirani meč sa Užičanima, zbog trovanja grača GFK Slobode. U Gornjem Milanovcu Takovo će ugostiti probuđenu kraljevačku Slogu koja će na krilima ubedljive pobede nad Kragujevčanima pokušati da upiše novu trojku i nastavi put ka luci spasa. U nedelju je na programu derbi začelja između Rađevca i RSK-a. Domaćin je favorit na osnovu izdanja iz prethodne utakmice na Ubu. Zbog visine snega na terenima, dve utakmice su odložene. U Užicu visina snega je preko deset santimetara tako da se duel između GFK Slobode i Smedereva odlože za sredu 16. mart. Užičani zbog trovanja igrača nisu putovali u Bogatić tako da je utakmica odložena do daljeg. Takođe, meč između Trepče i Borca 1926 igraće se u sredu u Raškoj.

Derbi “Istoka” igra se u Popovcu, između Budućnosti i Radničkog iz Svilajnca. Domaćin je renovirao tim i podmladio redove, i to se nije osetilo na premijeri u Negotinu. Dolazi im ozbiljan i kvalitetan sastav Svilajčana i domaćin gaji skromna očekivanja, sve osim poraza za njih je prihvatljivo. Trener Stanković neće moći da računa na usluge Dimitrijevića, Stankovića, Šljivića i Božovića, a u tim se vraća Tošković. Jagodina je apsolutni favorit protiv slabih Leskovčana, koji još nisu osetili draž pobede. Lider iz Kruševca odlazi na neugodno i udaljeno gostovanje u Trgovište, gde ga očekuje tvrda ekipa domaćina, mali i loš teren. Statistika je na strani jedinog neporaženog srpskoligaša, pogotovu što su bili uspešni na startu u Meševu. Jedinstvo dočekuje Meševo i posle poraza od Timočanina u Paraćinu, ne smeju da se kockaju i moraju da pobede. GFK Dubočica je favorit protiv Hajduk Veljka, uz određenu ogradu, s obzirom da su razočarali u Pirotu. Biće zanimljivo u Knjaževcu gde dolazi uspešni novajlija Brzi brod. U redovima Timočanina sve se vrti oko iskusnog Miloša Stojanovića, svojevremeno jednog od najboljih strelaca Super lige, i to za sada daje adekvatne rezultate. Uzdrmana Vlasina porazom na startu od GFK Jagodine odlazi u Resavicu kod neugodnih rudara”, kojima gori pod nogama. Gosti su u seriji od četiri poraza, i za rivala će imati probuđenog i neporaženog domaćina poslednjih šest utakmica. Dinamo je istupio iz daljeg takmičenja, tako da će u ovom kolu Piroćanci biti slobodni.


OFK Bečej 1918 1 : 3 Radnički 1912
1. Maj Ruma 3 : 4 Tekstilac
Omladinac 0 : 2 Feniks 1995
Hajduk 1912 4 : 2 OFK Vršac
OFK Kikinda 0 : 1 Radnički (Zr)
Borac (S) 6 : 1 Tisa
Jedinstvo (SP) 2 : 5 Dinamo 1945
Borac (Š) 6 : 0 OFK Stari Grad
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vršac 30 19 5 6 62
2 Feniks 1995 30 15 6 9 51
3 Borac (Š) 30 14 7 9 49
4 Tekstilac 30 14 6 10 48
5 Radnički 1912 30 14 5 11 47
6 Omladinac 30 14 3 13 45
7 Borac (S) 30 12 8 10 44
8 OFK Bečej 1918 30 13 5 12 44
9 Dinamo 1945 30 13 4 13 43
10 1. Maj Ruma 30 12 6 12 42
11 Tisa 30 12 5 13 41
12 Radnički (Zr) 30 12 4 14 40
13 Hajduk 1912 30 12 3 15 39
14 Jedinstvo (SP) 30 9 4 17 31
15 OFK Stari Grad 30 9 3 18 30
16 OFK Kikinda 30 8 2 20 26