XS
SM
MD
LG

Arteta ima viziju

Foto: twitter.com/Arsenal

Da bi trener iz svog tima mogao izvući dobre stvari, on mora imati jasnu viziju šta želi i sa kojim tipom igrača. Arsenal je katastrofalno otvorio sezonu u prva tri kola. Međutim, onda se desio preokret.

Ekipa Mikela Artete nije imala sreće sa rasporedom u prva tri kola. U prvom kolu gostovali su novajliji Brentfordu ali bez Obamejanga i Lakazeta. Potom su slijedili dueli sa Čelsijem i Sitijem u kojima nije bilo Partija, Vajta i još nekih igrača. Iako su svakako trebali bar protiv Brentforda uraditi nešto, gledajući raspored i probleme sa izostancima, nije bilo baš preveliko iznenađenje što su sa tri poraza otvorili sezonu.

Međutim, iako mu je ekipa gubila, Arteta je radio marljivo da popravi neke stvari. Pošto je trajao transfer period, pojačao se u završnici prelaznog roka onako kako je smatrao da je to neophodno. Ranije je doveo Tavareša, Vajta i Lokongu a u završnici prelaznog roka doveo je Ramsdejla, Tomijasua i otkupio je Edegora od Reala. Mnogi su se čudili i smijali Arteti radi pojačanja ali ispostaviće se da je Španac itekako znao šta radi.

Sa oporavljenim igračima i pridošlicama, jasno je bilo da Arsenal mora bolje. Jasno je bilo da njihov ''novi start'' sezone kreće od četvrtog kola i meča sa Noričom ali da nemaju mnogo prostor aza kiks. I zaista, Arsenal je zaigrao bolje. U narednih osam mečeva u ligi, uzeli su 20 od 24 boda te nisu doživjeli poraz. Uz to, dobili su recimo ljutog rivala Totenhema ali i Lestera u gostima. Takođe, u Liga kupu su stigli do četvrtfinala.

Međutim, Arsenal sve to nije uradio na svoj tipičan način. Svi pamtimo onaj čuveni Vengerov Arsenal kojeg je bilo uživanje gledati. Ovaj Arsenal ne igra tako dobar fudbal ali zato su neke stvari itekako poboljšane. Prije svega odbrana. Otkako su stigla nova pojačanja i otkako su se oporavili Vajt i Parti, Arsenal defanzivno izgleda impresivno. U pomenutoj seriji od osam mečeva bez poraza, Arsenal je primio samo četiri gola a pet puta su sačuvali svoju mrežu. Pri tome, od Aston Vile i Totenhema primali su gol pri vodstvu 3-0 a jedino im je Kristal Palas pravio ozbiljnije probleme sa dva postignuta gola.

U početku ofanzivni dio nije bio dobar pa su recimo Noriču i Barnliju dali po gol. Međutim, polako i taj ofanzivni dio dolazi na svoje. Pri tome, Obamejang je daleko od neke spektakularne forme ali ono što je odlično za Arsenal, Smit-Rouv i Saka igraju fenomenalno a u poslednje vrijeme Arteta pokušava upariti Lakazeta i Obamejanga.

Arteta je znao šta hoće.

Arteta je bio svjestan nakon starta sezone da se nešto mora mijenjati i znao je da u završnici prelaznog roka ne smije pogriješiti sa pojačanjima. Međutim, ako ćemo gledati koga je dovodio i tada ali i ranije tokom ljeta, jasno je bilo da sve radi planski.

Bio je svjestan da je Leno dobar golman ali sklon kiksevima dok je Ramsdejl uvijek važio za golmana koji ima mnogo odbrana. Pri tome, branio je u ekipama koje su ispadale. Mnogi su se smijali Arteti navodeći kao manu Ramdsejla upravo taj podatak ali ti isti nisu uvidjeli da je najmanje do Ramdsejla bilo jer nije pravio nikakve kikseve. I vjerovatno je baš Ramdsejl jedan od najzaslužniji za ove rezultate jer je brani fantastično.

Takođe, sjajan pogodak bio je i Tomijasu. Neumorni Japanac je pravo pojačanje na desnom beku kakvo Arsenal odavno dobio nije. Veoma odgovoran u defanzivni a dobro se dodaje i u napadu i nerijetko ulazi i u sredinu kada Arsenal napada. Veoma je brz pa samim tim pokriva veliki prostor i uvijek pretrči mnogo.

Martin Edegor je dao gol za pobjedu protiv Barnlija. U ostalim mečevima nije imao toliko bitan uticaj na igru ali svakako da će on dati svoj doprinos i da će se isplatiti 30ak miliona koje je Arsenal dao za njega. Na kraju krajeva, ideja je da zajedno sa Smit-Rouvom i Sakom, čini dugoročni trio Arsenala.

A da Arteta zna šta hoće pokazala su i ranija pojačanja tokom ljeta. Ben Vajt je bio skup i možda i preskup ali njegova kvaliteta nije samo defanziva nego i sjajna igra nogom što se izuzetno cijeni kod štopera danas. Mali Lokonga na sredini terena igra odlično izuzev jednog kiksa protiv Kristal Palasa nakon kojeg je Palas dao gol. Tavareš u poslednje vrijeme igra dosta s obzirom na povredu Tirnija. Malo jeste divlji ali je konstantno visoko i konstantno pokušava pomoći kako bi se dobila širina po lijevoj strani a i defanzivno nije imao nekih kikseva. Inače, Arteta često traži širinu i po lijevoj i po desnoj strani i u takvu njegovu viziju se uklapaju i Tavareš i Tomijasu koje je doveo ljetos.

Generalno, odbrana sa Ramdsejlom na golu, Vajtom i Gabrijelom na štoperima i sa Tomijasuom desno i lijevo Tirnijem/Tavarešom, izgleda čvrsto. Još kad je ispred njih zdrav i spreman Parti, sva ta odbrana dodatno dobija na snazi. A upravo je to osnovna Artetina ideja. Svjestan je da je u prošlosti Arsenalova odbrana bila katastrofalna i da je često koštala klub dosta. Zato je upravo i usmjerio svoju pažnju u tom smjeru sa željom da je poboljša i za sada mu to uspijeva.

U ofanzivi za sada Arsenal najviše dobija od Smit-Rouva i Sake. Emil Smit-Rouv svakako je najugodnije iznenađenje ove sezone jer igra sjajno a za dobre igre nagrađen je i pozivnom u reprezentaciju. Već na debiju, dao je gol i asistirao. Za Saku nije iznenađenje jer on već neko vrijeme igra sjajno. A iako Arsenal igra dobro, ponavljamo da Obamejang i nije u nekoj formi. Ukoliko bi i on uhvatio dobru formu, Arsenal bi zaista bio opasan.

Arsenal dugo nije u borbi za trofeje ali djeluje da su na dobrom putu. Arteta ima jasnu viziju i zna šta hoće. Napredak je vidljiv. E sad, za nešto više treba vremena. Naredni period, u kome će Arsenal imati nekoliko težih mečeva, pokazaće koliko ova ekipa u stvari može.

Po kvalitetu na papiru Arsenal nije za TOP4 i plasman u Ligu šampiona. Ali ako se stvari nastave pozitivno razvijati, sve je moguće.
 


Arsenal 5 : 1 Everton
Brentford 1 : 2 Leeds United
Brighton & Hove Albion 3 : 1 West Ham United
Burnley 1 : 2 Newcastle United
Chelsea 2 : 1 Watford
Crystal Palace 1 : 0 Manchester United
Leicester City 4 : 1 Southampton
Liverpool 3 : 1 Wolverhampton Wanderers
Manchester City 3 : 2 Aston Villa
Norwich City 0 : 5 Tottenham Hotspur
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Manchester City 38 29 6 3 93
2 Liverpool 38 28 8 2 92
3 Chelsea 38 21 11 6 74
4 Tottenham Hotspur 38 22 5 11 71
5 Arsenal 38 22 3 13 69
6 Manchester United 38 16 10 12 58
7 West Ham United 38 16 8 14 56
8 Leicester City 38 14 10 14 52
9 Brighton & Hove Albion 38 12 15 11 51
10 Wolverhampton Wanderers 38 15 6 17 51
11 Newcastle United 38 13 10 15 49
12 Crystal Palace 37 11 15 11 48
13 Brentford 38 13 7 18 46
14 Aston Villa 38 13 6 19 45
15 Southampton 38 9 13 16 40
16 Leeds United 38 9 11 18 38
17 Everton 37 10 6 21 36
18 Burnley 38 7 14 17 35
19 Watford 38 6 5 27 23
20 Norwich City 38 5 7 26 22