XS
SM
MD
LG

PLS: Na Banjicu stiže lider, Mladost GAT favorit protiv Zlatibora, neizvesno u Klupcima

Foto: Prva liga Srbije

18. kolo prvenstva Prve lige Srbije donosi nam nova uzbuđenja i neizvesne okršaje. Osam utakmica odigraće se u razmaku od četiri dana, naime susret između Železničara i RFK Grafičara pomeren je za četvrtak zbog obaveza igrača "ljubičastih" u reprezentativnim selekcijama. Dva duela, u Dobanovcima i na Banjici odigraće se u nedelju.

Rad će ugostiti vodeću Inđiju i ovaj susret ima obeležje derbija kola. "Gradevinari" su u Ivanjici imali iscrpljujući okršaj sa Javor Matisom, potrošeno je puno energije, imaju nekoliko rovitih i povređenih igrača, tako da će morati za 3-4 dana da se regenerišu i spremno dočekaju lidera. Inđija je imala dosta zahtevan duel sa čvrstim i organizovanim timom Loznice i, kako reče trener Jandrić, kad ne daš gol ne možeš da pobediš. O narednom protivniku imaju visoko mišljenje, naročito kad igraju na Banjici, mada u poslednje vreme ne beleže očekivane rezultate.

Dobanovci će biti poprište okršaja Budućnosti i OFK Bačke, ekipa koje dele 13. i 14. mesto sa po 19 bodova. Kad se pogleda gol razlika vidi se da na utakmicama domaćina pada dosta golova, a na drugoj strani gost sa Dunava kao da su pretplaćeni na remije (sedam), igraju racionalno i sa samo deset postignutih golova imaju pristojnu zalihu bodova. Oba rivala su uspešna u pislednjih pet utakmica i imaju pozitivan skor. OFK Bačka, kaže trener Milan Kuljić, je neugodan rival i to je pokazala na prethodnim mečevima, ali veruje u svoje igrače. Želimo,kaže, da se iznova potvrđujemo, mislim na kvalitetan odnos i pristup, kao i disciplinu u defanzivnom i ofanzivnom principu igre.

Ponedeljak će biti udarni dan i na programu su četiri utakmice. Na Štrandu poslednji Kabel će ugostiti odlične Žarkovčane. Domaćin je na prethodnom meču nastupio bez 7-8 prvotimaca, koje zbog kartona, povreda i odmora nosioca igre, nisu nastupili. Zato je šansu dobilo pet dojučerašnjih omladinaca Kabela i po prikazanom, naročito u prvom poluvremenu pokazali da se na njih može računati. Trener Belić je zaključio da je Mačva organizovana i ambiciozna ekipa, sa poznatim sistemom igre. U Šapcu su izgubili minimalnim reuulratom, i sa oporavljenim igračima pokušaće da pruže jak otpor na teškom terenu. Šapčani, hteli ne hteli, moraju preuzeti ulogu favorita, ali ni jednog momenta neće potceniti mlad i perspektivan sastav domaćina. Gosti sa Save biće lišeni usluga Popovića i Mićanovića.

Duel u Klupcima, između Loznice i OFK Žarkova, može doneti kvalitetnu i uzbudljivu predstavu. Prvoligaš iz Makiške šume je rutinski dobio Kabel i svesni su da ih u Klupcima očekuje jedno od najtežih gostovanja, posebno što se igra u ritmu sreda-nedelja. Domaćin se pokazao kao odličan takmičarski tim koji zna da igra na rezultat. Čvrsti su, kaže golgeter Zuvić, i agresivni i naročito opasni u napadačkim akcijama. Gosti će biti jači za Milića i Delevića, ali će zbog kartona pauzirati  Jovanović.

"Traktoristi", kako tvrde, bili su bliži pobedi na Zlatiboru, i spremaju se da protiv bledih i neprepoznatljivih  Zaječaraca nadoknade propušteno. Timok 1919 je u pet proteklih kola osvojio samo bod, na drugoj strani Novobeograđani nisu tako uspešni kod kuće, mada su se konsolidovati i četiri utakmice su bez poraza. U svakom slučaju gaje respekt prema rivalu, i njihov položaj na tabeli ne sme ih opustiti. Domaćin će biti lišen usluga Zorića i Damjanovića (kartoni). 

Drugoplasirana Mladost GAT u Čelarevu će ugostiti rehabilitovati sastav Zlatibora i uloge favorita ne mogu se odreći. Poznato je da su se gosti sa novim trenerom stabilizovali, dobro se poznaju, i primarni cilj je pobeda. Njihova deviza glasi: "Poštujemo svakog, ne plašimo se nikog". Zlatiborci su na prethodne tri izuzetno zahtevne utakmice osvojili sedam bodova, i u Čelarevu dolaze rastetećeni, svesni da nemaju šta da izgube, u situaciji kad ulogu favorita prepuštaju Mladosti GAT. Trener Jovanović neće moći da računa na mladog reprezentativca Crne Gore Dašića i povređenog Nikolića i Krkotića.

U Sremskoj Mitrovici snage će odmeriti, sve bolji Radnički i Javor Matis, koji je poslednjim rezultatima istakao kandidaturu za najviši plasman. Oba rivala su u naletu, u prošlom kolu ostvarili su pobede i nezahvalno je tražiti favorita. Trener Perišić kaže da gosti u sastavu imaju 70 odsto superligaskih igrača, ozbiljan su tim i rivalu daju prednost, pogotovu što su poslednje dve utakmice na "Hesni" izgubili. Biće to prilika da se pokažu mlađi igrači i iskoriste ukazanu priliku. Javor Matis na krilima pobede dolazi u Mitrovicu puni optimizma i rado se sećaju najubedljivije pobede u prvenstvu, u Ivanjici. Znaju da je Radnički dobio dva meča na strani, nalaze se u usponu forme i ubeđeni su da ih očekuje neizvestan meč. 

Poslednji duel 18. kola odigraće se u četvrtak u Pančevu, gde će gostovati mlad sastav "grafosa". Uprkos mladosti, i rezultatima koji variraju, domaćin zna da snaga RFK Grafičara počiva na reprezentativcima i dojučerašnjim Zvezdinim omladincima kao što su Radulović, braća Matljukić, Babić, Knežević..., koji u sprezi sa iskusnim Ibanjezom, Todorovskim, Vidićem, predstavljaju respektabilan sastav koji više vredi nego što to tabela pokazuje. 


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9