XS
SM
MD
LG

Međunarodni turnir BK Novi Beograd

Učesnici Međunarodnog turnira

Boćarski klub Novi Beograd proslavio je vredan jubilej – četvt veka postojanja! Tim povodom organizovao je međunardni turnir, na kojem je učestvovalo osam ekipa: iz Srbije – Novi Beograd 1 i 2, Kozara (Novi Beograd) i Vojvodina (Novi Sad); iz Crne gore – Maini (Budva), Meljine i kombinovana ekipa Val/Meljine i iz Hrvatske - Gornja Vrućica (Trpanj).

Takmičarske discipline su bile su: trojka i precizno izbijanje. TROJKA: grupa A, Novi Beograd 1 – Kozara 13:5, Meljine – Gornja Vrućica 9:10, Novi Beograd 1 – Gornja Vrućica 13:0, Kozara – Meljine 13:5, baraž: Gornja Vrućica – Kozara 9:8; grupa B, Novi Beograd 2 – Val/Meljine 5:7, Maini – Vojvodina 10:4, Val/Meljine – Maini 13:1, Novi Beograd 2 – Vojvodina 9:10, baraž: Maini – Vojvodina 5:10. Polufinale: Novi Beograd 1 – Vojvodina 13:4 i Val/Meljine – Gornja Vrućica 10:6; za 3. mesto, Vojvodina – Gornja Vruđica 13:4; finale, Novi Beograd – Val/Meljine 13:4. Za pobedničku ekipu nastupili su: Milan Janković, Uroš Šarac i Miloš Balać. Takmičenje u preciznom izbijanju “obeležio” je Tomislav Ranković (Maini), reprezentativac Crne Gore, učinkom od sjanih 29 poena. Drugi je bio  Marko Todorovič (Val) 15, a treći Šarac (Novi Beograd 1) sa 11 poena i tako dalje. Za najboljeg učesnika turnira proglašen je Uroš Šarac.

Takmičenje za panćenje

Iza Boćarskog kluba Novi Beograd je vrlo uspešnih 25 godina.

- Klub je osnovan 6. januara 1996 godine - ističe Radomir Durbaba, predsednik Upravnog odbora – Kvalitetom, zalaganjem i odnosom prema sportu, BK Novi Beograd je konstantno u vrhu srspkog boćanja. Višestruki smo prvaci Srbije I odvajači Kupa i Super kupa. Kao državni prvaci, učestvovali smo na kvalifikacijama za Ligu prvaka. Na žalost, na tim turnirima smo, uglavnom, bili drugoplasirana ekipa. Naime, kvalifikacije se održavaju u martu ili aprilu, kada smo van trenažnog procesa, jer nam nacionalna liga počinje kasnije. Rivali su nam ekipe, koje su aktivne i u zimskim mesecima, što znači da u kvalifikacvije ulazimo nestremni. Mi u Beogradu nemano natkrivenih, odn.pokrivenih trerena. Klub je uvek davao, a i sada imamo igrače koji brane boje reprezentacije, a kopji su na balkanskim, evropskim i svetskim prvenstvima osvajali medalje. Milan Janković je prvi osvajač medalje za Srbije na svetskim prvenstvima, a sada je trener kluba i još uvek prvotimac. Miloš Milaković je najbolji srpski boćar, sa najviše osvojenih medalja na takmičenjima najvišreg ranga. Pored njih tu su, sadašnji ili bivši reprezentativci: Uroš Šarac, Miloš Balać, Nikola Serafimović i Bojan Dimitrijević. Ambicije igrača, rukovodstva, donatora i prijatelja kluba su uvek na najvišem, nivou. Cilj nam je i učešće u Ligi Evrope. Uspostavili smo odlićne sportske i prijateljske veze sa klubovima iz okruženja. Dobijamo pozive za učešćče na međunarodnim turnirima. Učimo od boljih i trudimo se, pre svega, da naši mlađi igrači, gledajući najbolje boćare Evrope, što brže i viđe napreduju. Da bi nam se htenja i žele ispunili, potreban nam je, što stalno naglašavamo, bar jedan teren gde bi mogli igrati i trenirati tokom cele godione. Samo tako bi bili ravnopravni najbolji timovima Evrope.

Triojka BK Novi Beograd: Miloš Balać, Milan Jankovič i Uroš Šarac

Po stažu u klubu, najiskusniji je Momčilo Popić. Sekretar je kluba, ali je, po potrebi je i na terenu. Dobro pamti “prve dane” BK Novi Beograd.

- Prvi predsednik kluba je bio Ilija Travica – “vraća film” Momčilo Popić – Zamolio me je da preuzmem ulogu igrača, ali i sekretara kluba. Iskren da budem, nisam bio veliki optiomiosta i nisam verovao da će baš ovako ići i da će BK Novi Beograd postati neprikosnoven u srspkom boćanju, pogotovo poslednjih godina. Igrom slučaja, u klub je došao vrlo jak “sponzorski pul”. U svemu tome, “šraf” je bio Vatroslav Staničić. Što se rezultata tiće, uvek nam nedostaje “jedan korak”! Mislim na međunarodnu scenu, odn. na kvalifikacije za Ligu Evrpe – C1 grupu. Na njih dolazimo direktno, skoro bez priprema. Bez obzira na sve, prilazujemo sasvim solidne igre. Posebno smo ponosi na pobedu na nedavno održanom međunarodnom turniru u Meljinama (Crna Gora).

Sjajni Tomislav Ranković

Za Boćarskog kluba Novi Beograd je vrlo uspešna 2021.  godina. Ostalo je još da se odigra i finale Super kupa.

- Osvojili smo sve što se moglo osvojiti – ne krije zadovoljstvo Milan Janković, trener i igrač – Šampioni smo Prve lige i osvači Kupa Beograda i Srbije. Pobedili smo i na izuzetno jakom međunarodnom turniru u Meljinama (Crna Gora). Da bi bili još uspešniji potreban je pokroven terenm to je “osnov svih osnova”. To ponavljamo godinama. Srpsko boćanje može da ide uzlaznom linijom. Rezultati na međunarodnoj sceni to pokazuju. Ali, to su pojedinačni uspesi boćari, koji odu na takmičenja najvišeg ranga i uzmu medalje. Sa tim se diče savezi Beograda, Vojvodine i Srbije. Suštinski, pored natkrivenih ili pokrivenih terena, napredak mogu doneti Škole boćanja i uvođenje što više mladih u ovaj sport.

Predsaednik UO BK Novi Beohrad, Radomir Durbaba

Kao i svaki dobro organiziovani klub, BK Novi Beograd mnogo pažnje poklanja stvaranju “dobrog imidža”. Najbolji sagovornik na tu temu je Nemanja Petrović, član Upravnog odbora.

- Svojim primerom pokušavamo da na najbolji način spojimo sport i druženje – kaže Petrović – Pokupavamo da u Srbiju dovodimo najbolje igrače iz susednim zremalja, kako bi gledaoci gledali boćanje na što višem nivou. Ovo je možda prilika da za sledeću sezonu najavimo da će BK Novi Beograd biti jedan od inicijatora, zajedno sa klubovima iz Crne Gore i Hrvatske, jednog velikog projekta, koji bi tebalo da odpočne sledeće godine. Reč je o tzv. “Jadranskoj ligi”, koji će postaviti boćanje na mesto koje mu pripada. U početku, sledeće godine, verovatno će se igrati po “turnirskom sistemu”, iz razloga što Savezi u svoje kalendare još uvek nisu uvrstili “Jadransku ligu”. Kao što je uobičajeno, prve godine se moraju “preležati dečije bolesti”. Potom bi trebalo da Savezi stanu iza Lige, odn. da je uvrste u svoje kalendare. Ono što je vrlo bitno je da su klubovi iz Crne Gore, Federacije, Hrvatske i Slovenije, prepoznali veliki potencijal “Jadranske lige”, koja će, svako, omasoviti boćanje i vratiti ga na mesto gde je nekada bilo.

Nemanja Petrović, čovek sa vizijom

Na turniru koji je organizovao BK Novi Beograd, povodom 25 godina postojanja, između ostalih, učresnik je bio iz BK Meljine, vicešampion Crne Gore. Iskopristilo smo prisustvo predsednika kluba, Radovana Bojanovića, za razgovor.

- Na crnogorskoj boćarskoj sceni moj klub postoji četiri decenije – poćinje predsednik Radovan Bojanović, ujedno i uspešni privrednik – Posle kraće pauze, pre tri godine klub je renoviran, odn. reosnovan. Nosi ime Meljine 1983 po godini kada je osnovan. Pre tri godine smo krenuli od najnižeg ranga takmičenja, Treće lige. Ušli smo u Drugi, potom i u Prvu ligu. Ove godine, po čemu smo poznati, napravili smo “legiju stranaca” i tako postali “boćarski galaktikosi”! Tu su: Grančić, Ćorluka, Đurovići, Lukovići i jredno od najpoznatojih imena sa ovih prostora Markica Dodik. Na žalost, i u Crnoj Gori je ogroman problem nedostatak natkrivenih terena. Sve drugo je na zavidnom nivou: uprava kluba, finansiranje, marketing, saradnja s medijima…Boćanje je ozbiljan sport, u koji se mnogo ulaže. Pored fudbala, košarke i drugih atraktivnih spotova, teško je mlade provući bučanju. Trenutno, boćanje u Crnoj Gori je na najvišem nivou od kako postoji. Ove godine Prva liga je na vrhunskom nivou. Od šest klubova, pet je imalo po par stranaca, a tu su i reprezentativci, evropski i svetski šampikoni. Želja nam je da i dalje budemo u samom vrhu. Među najorganizivanijim klubovima smo, igrački možda najjači. Kao jedni od inicijatiora “Jadranske lige”, pokušaćemo da sledeće godine pokrenemo neku varijantu Lige, koja bi, potom, i zaživela.

Radovan Bojanović (u sredini), sa domaćinima

Dakle, Boćarski klub Novi Beograd je na pravom putu! Kako drugačije, kada kada ovaj sportski kolektiv vode ljudi poput Radomira Durbabe, Momčila Popića, Nemanje Petrovića, Milana Jankovića, Slavka Pekića, Vatroslava Staničića, Miloša Milakovića, Nebojše Colića i Predraga Đorđevića.