XS
SM
MD
LG

Srpske lige: Beogradski srpskoligaši već smenili četiri trenera, dva derbija na Istoku, Odžaci centar zbivanja, Smederevci na "berbi malina" u Arilju

Od srpskoligaša, danas prvi startuju Beograđani. U okviru trećeg kola na programu su dva duela u Velikim Crljenima i u Beogradu. Pored Starog sajmišta snage su odmerili Brodarac i Ušće. Domaćin je izmiksovao tim mladosti i iskustva, sa kvalitetnim pojedincima u svim linijama. Ušće ima mlad i disciplinovan sastav, i odnedavno novog trenera Nikovića. Domaći su slavili rezultatom 2:0. Prva iskra se silno pojačala i na krilima pobede nad šampionom iz Zemunela, otišla ohrabrena u Crljene. TEK je pružio dobar otpor Radničkom i sigurno imao svoje adute koje je prikazao na ovom meču. TEK je savladao "hemičare" minimalnim rezultatom 1:0 i uknjižio nova tri boda. 

U subotu je na programu pet utakmica. Izdvojili smo dva derbija koji izazivaju najveću pažnju ljubitelja takozvanih "malih terena". OFK Beograd i Radnički (N. Beograd) su u prva dva kola imali maksimalan učinak već na početku istakli kandidaturu za najviši plasman. Favorita nema, možda blagu prednost dajemo "romantičarima" zbog domaćeg terena, mada "majstori" imaju najbolji tim u poslednjih nekoliko sezona, predvođen iskusnim Simićem, koji se istakao u prošlom kolu evro golom. Drugi derbi se igra u Zemunelu gde gostuje preporođeni BASK. Biće to okršaj dve mlade ekipe, i domaćin traži šansu za popravni posle dva neočekivana poraza. Tim sa Careve ćuprije je filijala Čukaričkog, sa nekoliko reprezentativaca mlađih selekcija u svojim redovima, predstavljaće neugodnog rivala za svakog protivnika. U Obrenovcu snage će odmeriti Radnički i Zvezdara, dve ekipe koje su poražene u prethodnom kolu. Obrenovčane ponovo predvodi trener Dejan Đuričić koji gaji specifičan stil igre. Goste vodi Slaven Kovačević, nekadašnji trener "rabe", kome su poznate vrline i mane domaćina. Bulke će biti lišene usluga povređenog Đorđevića, dok su Ignić i Radojičić pod znakom pitanja. U Borču odlazi Studentski grad, sa ciljem da napadačkom igrom i golovima izbrišu minus iz prethodne utakmice. Domaćin osokoljen pobedom nad Ušćem, i pod vođstvom Gorana Jankovića, bivšeg trenera "studenata" računaju na tri nova boda. Zemun sa dve startne pobede je favorit protiv Leštana, mada goste ne treba potceniti. Kolo se zatvara u nedjelju utakmicom između Borca i Jedinstva, dve ekipe koje su upisali nule u prva dva kola. Oba tima su u međuvremenu promenila trenere. Na klupi Lazarevčana seo je Jovica Damnjanović, a srpskoligaša iz Surčina vodi Dušan Jevrić.

Na Istoku sutra je na programu pet duela. Pažnju privlače susreti u Leskovcu i Jagodini. Radnički iz Svilajnca putuje na megdan GFK Dubočici. Gosti su doveli dosta pojačanja sa ciljem da budu u vrhu. Domaćin takođe gaji šampionske ambicije, sa novim timom sastavljenom od talentovanih igrača iz regiona. U Jagodinu dolazi iskusan i nepromenjen sastav Radničkog iz Pirota. Mladi i ambiciozni tim domaćina, sa dve startne pobede, pokazao je da poseduje novu energiju i bliži su za korak osvajanju nova tri boda. Jedinstvo je veliku favorit protiv novajlije iz Brzog broda, uz malu ogradu i dve startne pobede srpskoligaša iz niškog predgrađa. Povratnik Hajduk Veljko nije imao povoljan raspored i u prva četiri kola odmeriće snage sa bivšim prvoligašima. Nadigrani su od Leskovčana, ali ne treba ih prerano otpisivati i mogu iznenaditi u Vranju, mada je domaćin favorit. U Trgovištu snage će odmeriti Pčinja i Meševo, ekipe bez bodova u prva dva kola. Domaćin će sve učiniti da prekine negativnu seriju i pokaže zašto su kod kuće tako ubedljivi. Ne treba prerano opisivati novajliju, koji ima kvalitetan sastav i tek treba da pokažu koliko vrede. Zanimljiva i neizvesna utakmica odigraće se u Knjaževcu, gde u nedelju gostuje pojačana Vlasina. Ekipe su podjednako kvaliteta i Timočanin će pokušati da popravi utisak i uknjiži prve bodove. U Resavici snage će odmeriti Rembas i Sloga iz Leskovca, timovi bez učinka u prva dva kola. Leskovčani su olako shvatili ligu i ukoliko ne promene odnos i ne pojačaju se loše im se piše. Ni domaćin nije u ništa boljoj situaciji ali je bliži osvajanju prvih bodova. Derbijem u Nišu zatvara se treće kolo na Istoku. Budućnost sa dve pobede, koliko je ostvario i Trayal (obe kod kuće), obećavaju da ćemo gledati zanimljiv i kvalitetan meč, sa neizvesnom završnicom.

Na severu, u Vojvodini, treće kolo donosi nekoliko zanimljivih i neizvesnog okršaja. Sutra se igra sedam utakmica, pažnju privlače mečevi u Odžacima i Somboru. Opredelili smo se da epitet derbija ponese susret između vodećih, Tekstilca i Feniksa 1995. Tekstilac pred početak prvenstva bio u kombinaciji da zameni mesto sa Kabelom, uzdajući se u dobru finansijsku potporu i kvalitetan sastav, pokušaće da pomrse račune, takođe pojačanom timu iz Stare Pazove, koji je dobio odlične uslove za rad na novom stadionu, u blizini Sportskog centra FSS. U derbiju su moguća sva tri znaka. Da li će se Somborci konačno probuditi i zaigrati kako znaju pokazaće duel sa odličnim Vrščanima. Domaćin je zadržao okosnicu tima, ali su sticajem okolnosti ostali bez bodova. Novi trener Igor Radusinović, iz omladinskog pogona, radio je na taktičkom planu kako bi podigao ekipu. Gost se mora respektovati, igraju napadački i streme da ostanu u vrhu. U Rumi gostuje Radnički iz Zrenjanina. Obe ekipe osokoljen dobrim rezultatima iz prethodnog kola, nadaju se novim bodovima, i malu prednost dajemo 1. maju. Novi Banovci biće poprište duela između Omladinca i Tise. Zahvaljujući subjektivnim slabostima i sumnjivim sudijskim odlukama u prethodne dve utakmice, domaćin je bez bodova. Protivnik iz Adorjana je kvalitetan sastav sa stručnim trenerski kadrom, predstavlja zdrav klub, za respekt, koji hoće da se nadmeće. OFK Kikinda je bliža pobedi od oslabljenog OFK Starog grada, koji je ostao bez sponzora i prisiljeni su da se oslanjaju na dojučerašnje omladince, bez dovoljno iskustva i kvaliteta za Srpsku ligu. Jedinstvo će u Staroj Pazovi ugostiti pojačan OFK Bečej 1918. Korektan sastav domaćina suprostaviće se ekipi u usponu, koji su blagi favoriti. Duel dve ekipe duge i plodne tradicije Hajduka i Dinama 1945, obevćava zajimljiv fudbal. Domaćin ima solidan sastav za mesto u gornjoj polovni tabele, favorit je protiv oslabljenih Pančevaca, koji su na startu bili neuspešni. U nedelju će se odigrati preostali duel između dva Borca, iz Sakula i Šajkaša. Sudeći po startu i igračkom kadru, domaćin ima tim za viši rang i svaki rezultat osim nova tri boda predstavljao bi iznenađenje.

Na Zapadu najveći broj utakmica odigraće se sutra. Posle nesrećnog poraza od GFK Slobode, u Smederevu su radili na stabilizaciji i mobilizaciju tima za gostovanje u Arilju. Budućnost se protiv Mačve 1929 držala dobro 75 minuta sa igračem manje. Promenili su trenera, doveli par pojačanja i nadaju se da mogu da ponove rezultate iz prošle sezone. Mladi sastav Borca 1926 odlazi u Bajinu Bašta sa ciljem da nastave seriju. I jedna i druga ekipa su dobro startovali i remi je najprihvatljivij rezultat. Iskusan sastav Takovo je napravilo brejk u Kraljevu, i na krilima pobede su favorita protiv novajlije iz Podunavaca, koji su prve srpskoligaške bodove osvojili protiv Sušice. Ubijani su na startu očekivali više od boda sa dva gostovanja. Protiv povratnika RSK-a su favoriti, jer poseduju kvalitetniji sastav. Trepča se neočekivano okliznula na dva meča, i činjenice je da nisu tako dobri kao protekle sezone, zbog toga prednost dajemo Slogi iz Požege, koja je sačuvala šampionski tim. GFK Sloboda ugostiće Kraljevčane. Gost suočen sa slabim rezultatima na startu, doveo je dva zvučna pojačanja veznog Kruševca i napadača Anđelkovića. Domaćin je ipak kvalitetniji i bliži pobede. U Kragujevcu gostuje Mladi radnik i gost je blagi favorit. Sušica bez špica Đurđevića (pojačao Požarevljane), ne liči na ekipu iz prošle sezone. Gledajući trenutni plasman, utakmice u Krupnju, između Rađevac i Mačve 1929, pripada epitet derbija. Gost u sastavu ima prekaljane bivše igrače prvoligaša Mačve i demonstrirali su snagu na prethodn dve utakmice, i bliži su pobefi od domaćina.


Meševo 3 : 2 Timočanin
Rembas 2 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 2 : 0 OFK Brzi Brod
GFK Dubočica 2 : 1 Sloga (L)
Budućnost (P) 4 : 2 Radnički (P)
Pčinja 2 : 0 Hajduk Veljko
Trayal 2 : 1 Radnički (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 20 8 0 68
2 Budućnost (P) 28 16 6 6 54
3 Radnički (S) 28 14 6 8 48
4 Radnički (P) 28 14 5 9 47
5 GFK Jagodina 28 12 7 9 43
6 GFK Dubočica 28 11 9 8 42
7 Timočanin 28 12 5 11 41
8 Vlasina 28 12 4 12 40
9 Pčinja 28 11 6 11 39
10 Jedinstvo (P) 28 8 10 10 34
11 Meševo 28 10 4 14 34
12 OFK Brzi Brod 28 9 5 14 32
13 Hajduk Veljko 28 9 4 15 31
14 Rembas 28 7 6 15 27
15 Sloga (L) 28 1 3 24 6