XS
SM
MD
LG

Pročitani Stanković i Kangina mračna strana

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde sinoć su odigrali prvi meč sa Šerifom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Meč je završen rezultatom 1-1 a utisak je da je Zvezda odigrala ispod svog nivoa.

Stanković je izveo identičan tim kao u revanšu sa Kairatom kada je skoro sve funkcionisalo. Međutim, već od starta vidjelo se da je Stanković pročitan od strane rivala koji ga je iznenadio. Naime, šta je Šerif radio ? Izlazili su na startu meča u visoki presing te su sprečavali Zvezdu da ih pritisne onako kako je to radila protiv Kairata u revanšu.

Zvezda se mučila i nikako nije mogla uspostaviti kontrolu nad mečom. Koristili su neke uigrane automatizme ali čak ni oni nisu dobro radili. Zvezda je ekipa koja pokušava igrati sa bekovima visoko te tako širiti prostor za Kataija i Ivanića pa čak i Falka. Takođe, sve je to u teoriji dosta lakše izvesti kad je Kanga taj koji radi posao iza leđa Kataija i Ivanića.

Međutim, nije sve dobro išlo. Recimo, Zvezda ni blizu nije bila opasna po desnoj strani kao u revanšu sa Kairatom. Prost je razlog toga, Marko Gobeljić. Gobeljić je imao dvije asistencije protiv Kairata ali Gobeljić je fudbaler izuzetno lošeg centaršuta što se sinoć moglo vidjeti. Pas nogom za Falka je još i prolazio, Gobeljić se jeste ubacivao ali kada bi trebao centrirati, tada ne bi uradio ništa specijalno sa svojim centaršutevima. 

Sa druge strane, Katai i Ivanić su bili opasnost po gol Šerifa ali više na neke stareautomatizme i individualni kvalitet nego na neku jasnu taktiku isključivo za ovu utakmicu. Takođe, treba reći da se Rodić dosta dobro nadopunjavao sa njima i lijeva strana Zvezdinog napada funkcionisala je mnogo bolje od desne strane.

Što se tiče Šerifa, oni su došli sa jasnom idejom, da ne izgube u Beogradu. Na početku meča su izlazili u visoki presing međutim, kasnije su bili nešto povučeniji. Bili su opasni u tranziciji, pogotovo ako bi lopta dolazila do Traorea. Takođe, sa solidnim brojem fudbalera su dolazili naprijed u prvom poluvremenu. Čak su i poveli ali je Dioni donio Zvezdi izjednačenje.

Zvezda je imala veliki problem već u prvom poluvremenu. I Sanogo i Kanga su dobili po žuti. Stanković je znao da je rizik igrati sa dva centralna veznjaka sa žutim kartonima ali morao je rizikovati. Mogao je ubaciti Krstičića ali Sanogo i Krističić nisu dobar ofanzivni dok Kanga i Krstičić nisu dobar defanzivni tandem. 

Što se tiče drugog poluvremena, Zvezda ga je bolje otvorila. Međutim, onda se desio moment koji je presjekao Zvezdu u dobroj mjeri. Ma koliko Gejlor Kanga bio dobar fudbaler, ma koliko znao igrati sa loptom i ma koliko bio sjajan fit sa Ivanićem i Kataijem u ulozi koju sada igra, Kanga ima svoju mračnu stranu. Stranu kada isključi pamet. Ponovo mu se desio Ludogorec i ponovo je ''pocrvenio''. Što je najgore, to je bio tako neracionalan start igrača sa žutim kartonom da bi se takvog starta i junior postidio.

Ostatak meča je bio dosta negledljiv. Zvezda je čak bila bolja i sa igračem više mada ruku na srce ništa posebno nisu stvorili. Sa druge strane, Šerif nije napao ni sa igračem više. Igrali su na kontre i bilo je par polusolidnih akcija. Jednostavno, nemaju veliki kvalitet i manjeg su kvaliteta od Zvezde ali su svjesni svojih limita i igrali su u skladu sa tim. Na kraju su i došli do željenog rezultata.

Ono što Zvezdu treba brinuti jeste bezidejnost. U analizi revanša sa Kairatom rekli smo kako to jeste sjajna predstava Zvezde ali i da ne treba previše poletjeti jer je tu bila velika i razlika u kvalitetu. I sada je kvalitet na strani Zvezde ali rezultat ni blizu kao u revanšu sa Katahstancima.

Ole Gunar Solskjer ima ekipu velikog individualnog kvaliteta ali ima jedan problem. Često bude jednoličan. Ako mu nešto prođe jednom, to uporno ponavlja. E pa utisak je da se isto desilo sinoć Stankoviću. Njemu je ovakva taktika prošla protiv Kairata i uzdao se opet u isto. Međutim, očito su iz Šerifa sjajno skautirali Zvezdu. Ključ Zvezde protiv Kairata je baš bio taj da je pritisnula od starta i bila agresivna. Početnu agresivnost rivala najlakše je razbiti visokim presingom i malo je čak i nevjerovatno da Stanković nije bio spreman na takvu opciju. Dakle, nije problem što je Stanković izveo identičan tim nego što je pokušao uraditi sve isto kao u prošloj evropskoj utakmici.

Nije uspio jer su ga protivnici pročitali što je negdje i bilo za očekivati jer sigurno su do detalja analizirali meč koji je Zvezda tako dobro odigrala. Takođe, Kangina ''kratka'' pamet'' je dobrim dijelom poremetila Zvezdine planove. Nije Zvezda ni do tada igrala perfektno, daleko od toga. Ali bi bar bili u poziciji da izvrše veći pritisak. Možda bi ishod bio isti ali svakako je i taj crveni otežao situaciju.

Naravno, ništa nije gotovo. Zvezda je igrački kvalitetniji tim samo Stanković do revanša mora pronaći idealnu taktiku i mora iznenaditi Moldavce sa nekim taktičkim potezima. Kange nema i nije idealna opcija ako budu Sanogo i Krstičić igrali u veznom redu. Možda bi čak bilo logičnije da proba sa Kataijem i Falkom po stranama, Benom iza napadača a Ivanićem u veznom redu. To bi bila rizična i dosta napadačka koncepcija ali Šerif ne bi mogao udvajati Kataija ili Ivanića s obzirom da bi tu bio i Ben kao neko ko može kreirati i ko predstavlja opasnost za rivala iako nije u top formi.

Bilo kako bilo, Zvezda mora odigrati mnogo mnogo bolje u Moldaviji kako bi opravdala ulogu favorita u ovom dvomeču.