XS
SM
MD
LG

Kragujevčani sa velikim nestrpljenjem iščekuju superligašku premijeru u Lučanima

Foto: N. Kotlajić

Nakon šestogodišnjeg bitisanja u nižim rangovima takmičenja, fudbaleri kragujevačkog Radničkog 1923 vraćaju se na superligašku scenu. Vatreno krštenje u najvišem rangu takmičenja “crveni” će imati u nedelju, 18. jula, od 21 čas na gostovanju odličnoj ekipi Mladosti u Lučanima.

Klub sa “Čika Dače” je vrlo ozbiljno i temeljito pristupio pripremama za predstojeću sezonu u želji da na pravi način odgovori svim izazovima koje sa sobom nosi nadmetanje u najvišem fudbalskom rangu takmičenja u Srbiji. Prvi korak načinjen je imenovanjem novog stručnog štaba na čelu sa Vladimirom Radenkovićem, mladim strategom koji forsira moderan, atraktivan i napadački fudbal. Potom se pristupilo postepenom dopunjavanju igračkog kadra uglavnom mladim i perspektivnim igračima reprezentativnog pedigrea, dok se u nastavku prelaznog roka očekuje dolazak i nešto zvučnijih i iskusnijih pojačanja, koja bi ekipi donela instant kvalitet na pojedinim pozicijima.

Pripremni period bio je podeljen u dve etape. Tokom prve akcenat je bio na sticanju kondicije i unapređenju određenih taktičko-tehničkih elemenata igre, da bi u drugoj fazi priprema, koja je obavljena u velelepnom sportskom zdanju Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, “crveni” odigrali nekoliko kontrolnih utakmica protiv ekipa koje su za klasu ili dve kvalitetnije u odnosu na kragujevački sastav. Rezultatski saldo bio je za zaborav, mada je, istini za volju, bilo teško za očekivati da će doskorašnji član Prve lige Srbije biti u stanju da nadigra ekipe takvog renomea kao što su ruski premijerligaš Krila Sovjetov, izraelski Makabi Netanja ili šampion Crne Gore podgorička Budućnost.

Jedinu istinsku mrlju u pripremnom periodu predstavlja debakl u susretu sa Inđijom (0:5), u utakmici u kojoj su šansu dobili omladinci i igrači sa manjom minutažom na prethodnim utakmicama, a u rang neprijatnih iznenađenja svakako treba svrstati i ubedljiv poraz od Metalca u generalnoj probi na “Čika Dači” (0:3), iako je Radnički 1923 u tom susretu ostavio sasvim solidan utisak, naročito u prvom poluvremenu.

– Kao prvo, moram istaći da smo svi mi iz stručnog štaba jako zadovoljni načinom na koji su igrači odradili ovaj pripremni period. Tu pre svega mislim na njihovu posvećenost i želju da ispune sve ono što smo im mi iz stručnog štaba sugerisali. Kada su u pitanju pripremne utakmice, mi smo svesno izabrali da igramo sa ekipama koje su iznad našeg nivoa, kako bismo se na neki način “izmerili” i uvideli šta nam je potrebno da dostignemo taj stepen kvaliteta. Mislim da je igračima mnogo značilo što su imali priliku da igraju protiv tako respektabilnih timova, koji igraju brz i moderan fudbal. Naravno da smo mogli da zakažemo utakmice sa nekim uslovno rečeno slabijim timovima i sada bismo pričali o nekom drugačijem ambijentu, ali u tom slučaju ne bismo imali realnu sliku naših mogućnosti. Pri tom, moram reći da smo i u duelima sa takvim renomiranim protivnicima ostavili sasvim pristojan utisak. Napomenuću samo da smo protiv Budućnosti imali osam šuteva na gol protivnika ili da smo u prvoj utakmici protiv ekipe Krila Sovjetov dobro parirali punih sat vremena igre. Isto tako, u generalnoj probi protiv Metalca smo u prvom poluvremenu sproveli većinu onoga što smo zamislili, da bismo onda doživeli strahovit pad u nastavku utakmice. Dakle, postoje neki segmenti igre kojima možemo da budemo zadovoljni i koji nam ulivaju nadu da smo na pravom putu, ali nam se sa druge strane provlače neke neshvatljive individualne greške i kiksevi, što je nedopustivo. Razgovaramo sa igračima, radimo analitiku i ubeđen sam da ćemo i to uspeti da rešimo – sumirao je utiske nakon odrađenog perioda priprema Vladimir Radenković, strateg kragujevačkog superligaša.

Pripremne utakmice pokazale su da su kragujevačkom timu neophodna dodatna pojačanja na pojedinim pozicijama u timu, posebno ako se uzme u obzir fizički izuzetno zahtevan i agresivan stil igre koji potencira novi stručni štab kluba sa “Čika Dače”. Ipak, do pravih pojačanja teško je doći u ovoj fazi prelaznog roka, budući da većina iskusnijih i kvalitetnih igrača u fokusu ima inostrani angažman, tako da je potrebno naoružati se velikom dozom strpljenja i pažljivo pratiti situaciju na tržištu kako bi se pravovremenom reakcijom “ulovio” neki “kapitalac”.

– Ekipi su potrebni igrači određenog atletskog profila, koji će biti u stanju da odgovore našoj fizionomiji igre koja se bazira na visokom presingu. Problem je što je jako mali broj takvih igrača na tržištu, kao i činjenica da svi oni maltene do samog kraja prelaznog roka čekaju na ponudu iz inostranstva. To nas stavlja u jednu vrstu pat-pozicije, budući da smo primorani neprestano da vagamo i čekamo, a da nam sa druge strane već počinje sezona. Dakle, iskusni igrači jesu u opticaju i vrlo su blizu dolaska, ali je potrebno naoružati se strpljenjem. Naravno, mi nemamo nameru da sedimo skrštenih ruku i jedna od opcija je da se u ovom trenutku fokusiramo na mlade reprezentativce okolnih zemalja, poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine ili Severne Makedonije – otkriva Radenković dalje planove u vezi sa prelaznim rokom.

Kako bilo, Radnički 1923 će sa postojećim snagama dočekati start sezone i superligašku premijeru u Lučanima. Biće to izuzetno težak ispit za tim iz srca Šumadije, s obzirom da je ekipa Mladosti već godinama unazad standardni član superligaškog karavana, kao i da u svojim redovima ima dosta kvalitetnih i dokazanih igrača, koje predvodi “kralj superligaških strelaca” Milan Bojović.

Poput Kragujevčana, i Lučanci u predstojeću sezonu ulaze sa novim trenerom na klupi, Ivanom Stefanovićem, koji je stigao iz kruševačkog Napretka, gde je obavljao funkciju koordinatora omladinske škole. Klub iz Dragačeva nije bio preterano aktivan u dosadašnjem delu prelaznog roka, ali je uspeo da kapariše dva izuzetno kvalitetna igrača, mladog štopera Zariju Lambulića, koji je prethodno komandovao odbranom novosadskog Proletera i Zlatibora, kao i iskusnog igrača sredine terena Janka Tumbasevića, koji se nakon dvogodišnje epizode u TSC-u iz Bačke Topole vratio u ekipu Mladosti.

– Maksimalno respektujemo ekipu Mladosti, naravno do određene mere. Dobro se pripremamo za tu utakmicu, posvećujemo pažnju svakom detalju, igrači su maksimalno fokusirani i puni samopouzdanja. Očekujem jednu uzbudljivu i dinamičnu utakmicu sa otvorenim gardovima i dosta šansi, u kojoj ćemo, nadam se, uspeti da ostvarimo pozitivan rezultat – izneo je Radenković očekivanja uoči superligaške premijere svog tima.

Naravno da i Kragujevčani imaju par asova u svom rukavu za predstojeću utakmicu. Jedan od najvećih je svakako Marko Mirić, prekaljeni fudbalski internacionalac i nekadašnji državni reprezentativac, koji je prošlu sezonu završio kao najbolji strelac kragujevačkog tima u Prvoj ligi Srbije. Iskusni napadač napominje da atmosfera u ekipi pred gostovanje u Lučanima na izuzetnom nivou i da su svi igrači rešeni da ostave što je moguće bolji utisak na superligaškoj premijeri.

– Mladost je klub koji već godinama igra u Super ligi i ima zavidnu reputaciju na srpskoj fudbalskoj sceni. Imaju ekipu sa dosta iskusnih igrača, predvođenu ubojitim strelcem Milanom Bojovićem i svakako su protivnik za svaki respekt. Sa druge strane, mi smo tokom pripremnog perioda imali priliku da kroz seriju kontrolnih utakmica sa izuzetno jakim protivnicima steknemo jasniju sliku o svojim mogućnostima. Pohvalio bih ambijent u ekipi, na čelu sa novim stručnim štabom, i ubeđen sam da će Radnički 1923 u ovoj sezoni predstavljati pravo osveženje u srpskom fudbalu, što ćemo nadam se dokazati već na predstojećoj premijeri u Lučanima – poručio je Mirić.

Ono što pomalo kvari entuzijazam u taboru “crvenih” pred početak sezone jesu problemi kadrovske prirode. Novajlija Borisav Burmaz i mladi Đorđe Maksimović su povređeni, Miloš Vidović je u utakmici sa izraelskim Makabijem zaradio prelom nosa, van stroja je i golman Lazar Raičević, dok je nastup njegovog kolege među stativama Ognjena Lukića još uvek pod znakom pitanja


Vojvodina 2 : 1 Proleter
Čukarički 0 : 0 Partizan
TSC 2 : 1 Voždovac
Radnik 2 : 0 Novi Pazar
Napredak 1 : 0 Metalac
Spartak ŽK 4 : 3 Kolubara
Mladost 2 : 0 Radnički (N)
Crvena zvezda 4 : 1 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 3 1 81
2 Partizan 30 25 4 1 79
3 Čukarički 30 14 12 4 54
4 TSC 30 11 8 11 41
5 Radnički (N) 30 9 13 8 40
6 Voždovac 30 11 7 12 40
7 Vojvodina 30 11 6 13 39
8 Napredak 30 10 7 13 37
9 Mladost 30 10 6 14 36
10 Radnik 30 8 12 10 36
11 Spartak ŽK 30 9 7 14 34
12 Kolubara 30 10 4 16 34
13 Radnički 1923 30 8 6 16 30
14 Proleter 30 8 5 17 29
15 Metalac 30 7 6 17 27
16 Novi Pazar 30 5 10 15 25