XS
SM
MD
LG
29.05.2021 Stevan Davidović

Spas u poslednji čas

Ekipa KK Jedinstvo Novi Bečej (foto: Stevan Davidović)

Utakmicama 18. kola spuštena je zavesa na prvenstvo u Super ligi Srbije za kuglaše, koje je prošlo u znaku ekipe Beograda, koja je nadmoćno osvojila prvo mesto, sa 35 bodova (17 pobeda i jedna nerešena). Među klubovima koji su se grčevito borili za superligaški život je i Jedinstvo iz Novog Bečeja. Neizvesnost je trajala do poslednjeg kola u kojom su kuglaši iz grada na Tisi, posle serije slabih rezultata u drugom delu prvenstva, pobedom u Kragujevcu, protiv istoimene ekipe 3.518:3.203 (6:2), spas obezbedili u poslednji čas, a iz lige su ispali Apatin i Prva petoletka iz Trstenika.

Novobečejci su u prvom delu prvenstva, kao novajlije u Super ligi, igrali veoma dobro, zabeležili su 4 pobede, pa je izgledalo da će bez problema dočekati kraj prvenstva. Međutim izabranici trenera Ivana Mesaroša nisu se mogli prepoznati u drugom delu prvenstva, najkraće rečeno igrali su „od sjaja do očaja“, sve do poslednjeg kola. Neprijatno iznenađenje priredili su svojim navijačima  na domaćoj kuglani, porazom od Apatina (1:7) i poslednjepalsirane Prve petoletke iz Trstenika (3:5) i tako dospeli u nezavidnu situaciju. Na kraju, kada je bilo najpotrebnije, u Kragujevcu su zaigrali veoma dobro i tako obezbedili da se i iduće sezone takmiče u društvu naših najboljih klubova.

Za ekipu Jedinstva, u sezoni 2020/21, nastupilo je 8 igrača, svih 18 utakmica odigrali suz Čaba Zavarko, Norbert Ernješi i Ervin Komaromi, dok je Goran Bugarski nastupio na 17, Mane Zrnić 16, Ivan Mesaroš 14, Žolt Kiš 7 i Sebastian Magda na 5 utakmica.

Neuporedivo najbolji pojedinac ekipe je Čaba Zavarko, koji je zabeležio 13 pobeda, ostvario prosek 604,22 čunja, čime je na top listi najuspešnijih superligaša zauzeo visoko 4 mesto. Pored toga Zavarko je na 10 utakmica oborio kotu „600“, a rekord mu je 639 koji je ostvario u susretu sa Partizanom na kuglani u Novom Bečeju.

Doprinos opstanku doprineli su svakako i Ernješi sa 9, Bugarski 7, Zrnić 6, Žolt 5, Komaromi 4, Mesaroš 2 i Magda sa jednom pobedom. Kada su u pitanju pojedinačni rezultati treba istaći da su magičnu kotu „600“ preskočili, dva puta Ernješi (623, 603), Bugarski (602, 629) i Kiš (601, 602), a Zrnić jednom (603).

Na kraju treba istaći uspeh ekipe u Kupu Srbije, u kojem je Jedinstvo, na neutralnoj kuglani u Novom Sadu, eliminisalo beogradski Partizan i tako obezbedilo učešće na finalnom turniru. U završnici ovog takmičenja, koje je održano na kuglani Banja Junaković u Apatinu, Jedinstvo je, posle poraza od novosadske Vojvodine 6:2 (3.402:3.248), zauzelo četvrto mesto.

Piše: Stevan Davidović