XS
SM
MD
LG
25.04.2021 Administrator

Čičin stručni ugao: Večni duh Johana Krojfa

Foto: Johan Krojf, kapiten Ajaksa i Svetozar Čiča, kapiten Maribora

Na današnji dan, 25. aprila 1947. godine u Amsterdamu je rođen Johan Krojf, najveći fudbaler Evrope 20. veka, zvanično proglašen od strane UEFA i junak moje dečačke memorije. I ne samo moje. 

Reprezentacija Holandije je do pojave Johana Krojfa bila drugorazredna na evropskoj i svetskoj sceni. Na prvenstvima sveta, do njegove pojave, nikada nije prošla u drugi krug, a i holandski klubovi, takođe, nisu znali za uspehe na evropskoj sceni. Kada je na veliku scenu kročio Johan Krojf, on je kao vođa i najbolji evropski fudbaler prvo podigao Ajaks, a zatim i reprezentaciju Holandije (isto je učinio i sa Barselonom). 

Njegovo dečačko siromašno odrastanje uz stadion Ajaksa je nateralo na velika pregnuća i prosto je bio gladan uspeha. On je Ajaksu dao celog sebe i postavio velike standarde. Njegov dribling "okret" ili "zaokret" je ušao u sve fudbalske udžbenike, kao i voleji Marka van Bastena ili danas "ringišpil" driblinzi Dušana Tadića. Te standarde je postavio Johan Krojf. Moraš imati nešto što te izdvaja od drugih. Privilegija je i na njega ličiti i slediti, bez obzira što je za sve nedostižan. 

Autor: Svetozar Čiča