XS
SM
MD
LG

Usvojen projekat idejnog rešenja rekonstrukcije strelišta "Careva ćuprija"

Ostvarenje dugogodišnjeg sna srpskih strelaca - renoviranje strelišta "Careva ćuprija" je sve bliže. Streljački savez Srbije je u martu, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije (UAS), raspisao konkurs za idejno rešenje za obnovu strelišta i njegovo pretvaranje u nacionalni streljački centar.

Žiri konkursa je krajem prošle nedelje od dva ponuđena rešenja prihvatio projekat autorskog tima preduzeća PROAMBO. Predsednik žirija bio je prof. Ivan Rašković, arhitekta - predstavnik UAS, Nikola Marić, potpredsednik Streljačkog saveza Srbije, i Miloš Komlenić, arhitekta - predstavnik UAS,

Predviđena je rekonstrukcija samog strelišta, podignutog još 1957.godine, i upravne zgrade SSS, koja se nalazi u okviru kompleksa, lociranog između Beogradskog hipodroma i Zavoda za izradu novčanica

Na samoj zgradi će biti najmanje posla, najvažniji deo je renoviranje strelišta, u kome treniraju mnogi srpski asovi i reprezentativci. Dobro je poznato da su uslovi u kojima naši takmičari na Carevoj ćupriji rade u nesrazmeri sa vrhunskim rezultatima koje postižu.

Projektom je predviđeno da strelište sadrži deset kombinovanih streljačkih mesta za discipline u gađanju na 25 i 50 metara (malokalibarski pištolj i puška), 30 mesta za malokalibarsku pušku (50 metara) i četiri mesta za testiranje sportskog oružja i municije. Pored toga,  u sklopu strelišta su i magacini za municiju, opremu i elektronske mete, svlačionice, kancelarije za trenere, radionica...

Osnovna primena i namena kompleksa je sprovođenje treninga i priprema u olimpijskim disciplinama malokalibarskim pištoljem i puškom. Reprezentativci će imati daleko bolje uslove za rad nego do sada. Međutim, posle renoviranja i povećanja broja streljačkih mesta na Carevoj ćupriji će moći da se organizuje i mnogo više takmičenja nego do sada. Poslednjih godina, strelište je,  zbog ograničenih kapaciteta,  bilo domaćin samo nadmetanja sa manjim brojem učesnika.

Uz organizovanje takmičenja i priprema reprezentativaca i ostalih aktivnih strelaca, među aktivnostima planiranim u okviru novog strelišta je i obuka za bezbedno rukovanje vatrenim oružjem za sve kategorije građana.

Sem strelišta i upravne zgrade u okviru kompleksa nalaziće se i park za decu, rekreativna zona, saobraćajnice i parkirališta, kao i više od 4.000 kvadratnih metara slobodne zelene površine. Svo visoko rastinje u okviru strelišta će biti zadržano. Kako je u obrazloženju žirija istaknuto, uvedeni novi elementi, poput dečjeg igrališta, fitnes punktova, tremova za sedenje i odmor, obogaćuju atmosferu celokupnog prostora. Poseban kvalitet usvojenog rešenja predstavlja pokrivena pasarela koja povezuje administrativni objekat i strelište, što bitno doprinosi komforu upotrebe prostora, naveo je žiri.

Nikola Marić, potpredsednik SSS, jedan od članova žirija konkursa , navodi da je napravljen veliki korak ka ostvarenju cilja i dodaje:

- Sledeći zadatak koji je pred Streljačkim savezom Srbije je izrada Urbanističkog projekta.

Posle usvajanja projekta i ostalih administrativnih procedura, SSS će, uz pomoć Ministarstva omladine i sporta, moći da krene u veliki posao renoviranja jednog od najstarijih sportskih objekata u Srbiji.