XS
SM
MD
LG
14.03.2021 Kosta Tiodorović

Partizan - Od zvezda do trnja

Foto: kkpartizan.rs

Čini mi se da je Marfijev zakon odradio svoje što se tiče crno-belih ove sezone. Sve što je moglo da pođe po zlu za Partizan se dogodilo, od povrede ključnih igrača, do ne nalaženja trenera koji ću uspostaviti pravi sistem za ovaj sastav. Jaramaz i Mozli su propustili više utakmica zbog povreda, a Vlado Šćepanović koji je počeo sezonu na klupi crno-belih je zbog loših rezultata dobio otkaz posle samo 5 kola regionalnog takmičenja. Na njegovo mesto je došao iskusni Sašo Filipovski, koji je uspeo da ostvari par dobrih rezultata u Evrokupu. Ipak, Slovenački stručnjak je posle poraza od Cibone (šesti poraz Partizana za redom u ABA ligi) odlučio da sporazumno raskine saradnju sa klubom.

Svaka nada za bilo kakav uspeh crno-belih ove sezone je nestala posle poraza od Metropolitansa. Partizan je imao veliku šansu da se domogne četvrtfinala Evrokupa jer je Lokomotiva pobedila Trento, ali nisu uspeli da održe prednost koju su imali na početku poslednje četvrtine. S obzirom da su trenutno tek na sedmoj poziciji u ABA ligi i gotovo da nemaju šansu za prolaz u narednu fazu takmičenja, crno-beli nemaju više utakmica sa ozbiljnim takmičarksim značajem i biće interesantno videti kakav će pristup Aleksandar Matović imati u njima i da li će davati više šanse mlađim igračima da se razvijaju.

Dakle kako je Partizan došao do ovog stadijuma od tima koji je prošle sezone bio na vrhu ABA lige i jedan od glavnih favorita za osvajanje Evrokupa? Najveća promena se desila baš na klupi. Andrea Trinkijeri je napustio crnо-bele da bi ove godine preuzeo Bajern iz Minhena, što je razumljivo jer se Nemački tim takmiči u Evroligi. Pitanje je kakve bi rezultate Italijanski stručnjak imao sa ovim sastavom Partizana, s obzirom da je preporodio Bajern koji je možda i najveće iznenađenje Evrolige ove sezone. Evidentno je da je Trinkijeri imao posebnu konekciju sa igračima Partizana koju ni Šćepanović, ni Filipovski nisu uspeli ponovo da ostvare. To je dosta uticalo na napadački segment igre jer crno-beli nemaju kolektivnu igru koja im je donela toliko uspeha prošle sezone i ne dolaze do toliko otvorenih šuteva kao rezultat. Procenti ne lažu. Partizan šutira samo 32,5% za tri poena u čemu je pretposlednji tim u ABA ligi, a prilično su loši i sa linije slobodnog bacanja: pogađaju samo 71% penala.

Što se tiče igračkog kadra, Partizan je pretrpeo minimalne promene u odnosu na prošlu sezonu. Najvažniji igrači kao što su Jaramaz i Pejdž su ostali uz ekipu, a najveće pojačanje je definitvno bio Kodi Miler Mekentajer koji je došao iz Cedevite. Iako je Amerikanac imao prilično dobre brojke u prvih 15 utakmica ABA lige (12,6 poena, 3,1 asistencije i 2,9 skokova po meču), bek se nikako nije totalno navikao na svoje nove saigrače i lopta je često stajala kada dođe do njega. To su primetili i čelnici kluba, pa je Miler Mekentajer proveo ceo februar bez utakmica dok Partizan nije raskinuo saradnju i Amerikanac nastavio svoju karijeru u Burgu.

Najveća šteta za Partizan ove sezone je odličan razvoj Ognjena Jaramaza kome je suđena makar bogata evroligaška karijera. Bek jeste propustio 8 utakmica ABA lige, ali je u utakmicama u kojima je igrao bio sjajan: 12,8 poena i 3,3 asistencije po meču. Jaramaz će morati da preuzme dosta odgovornosti u kreaciji igre pošto je klub ostao i bez Nemanje Gordića na polusezoni, koji je pojačao Mornar. Veći prostor u igri na spoljnim pozicijama bi trebali da dobiju i Pejdž i Perkins, a Trifunović je već pokazao da mu prija više minuta na terenu.

Da stvari budu još gore, povrede su opet oslabile Partizan i to pred meč sa Crvenom zvezdom. Crno-beli ulaze u večiti derbi bez Mozlija, Mike i Zagorca, a pitanje je koliko će Novica Veličković biti spreman za ovu utakmicu. Matović neće imati lak posao da napravi barem neki preokret i završi sezonu bar u nekom pozitivnom svetlu, a to može uticati na to kako će novi sportski direktor Zoran Savić odlučiti da popuni mesto glavnog stručnjaka na kraju sezone. Već su se pominjala velika imena poput Svetislava Pešića i Aleksandra Đorđevića, ali će klub sačekati kraj sezone za tu odluku. 44. večiti derbi u ABA ligi u nedelju će biti veliki test za igrače Partizana i dobra igra bi im pomogla da dobiju na samopuzdanju u ovoj veoma sumornoj sezoni za crno-bele.

Autor: Basketillo (http://basketillo.rs)


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26