XS
SM
MD
LG

Nekadašnji defanzivac Bajerna tvorac najveće senzacije u Čempionšipu do sada

Foto: Barnsley

 Ekipa Barnslija pravi je hit Čempionšipa. Sa 57 osvojenih bodova trenutno su šesti i na poziciji koja vodi u plej of. Ne bi to bilo ništa neobično da Barnsli po sastavu nije vjerovatno ni za TOP15 u Čempionšipu. Razlog tako neočekivano fenomenalnih igara je čovjek na klupi. Naime, tvorac sjajnih rezultata je legendarni  defanzivac Bajerna i Verdera, Valerian Ismael.

Ismael je u oktobru preuzeu ekipu. Svi su posmatrali tu odluku sa dosta skepse jer Ismael nije radio na ''Ostrvu'' a Barnsliju se predviđala grčevita borba za opstanak. Međutim, Ismael je svima začepio usta i stvorio fantastičnu mašineriju.

Pod vodstvom Valeriana Ismaela, Barnsli je u ligi odigrao 26 susreta. u tih 26 susreta, ostvarili su 16 pobjeda i dva remija te su osvojili 50 od mogućih 78 bodova. Da stvar bude nevjerovatnija, Barnsli je u seriji od šest vezanih pobjeda i igraju zaista odlično.

Barnsli je pod vodstvom Francuza dao 37 golova a primio 27. Ako uzmemo u obzir da su na prvih osam mečeva dali samo pet golova a primili deset, vidljiv je veliki napredak u oba segmenta. Ismael preferira formaciju 3-4-3 s tim što se to po potrebi pretvara i u petoricu u zadnjoj liniji kada se brane ali i u 3-5-2 zavisnosti od stanja na terenu.

Volton je branio veći dio sezone ali otkako je Kolins na golu samo su izgubili od Čelsija u FA kupu. Odbrana im je iskusna i internacionalna. Tu je Danac Anderson, Poljak Helik ali i Austrijanac Solbauer. U veznom redu glavnu riječ vode Aleks Movat i Palmer dok su u napadu najbitniji igrači Vodrou i Čeplin.

Nisu ekipa koja je napadački potentna previše iako ne igraju toliko loš fudbal. Protiv jačih ekipa se odlučuju na prepuštanje posjeda rivalu i igru u tranziciji dok im nije problem i kad trebaju diktirati tempo. Redovno imaju 12 do 15 pokušaja na gol i par dobrih prilika po meču.

Međutim, to što nisu ipak napadački previše potentni, Ismael nadoknađuje odbranom. Priili su 27 golova u 26 mečeva sa njim što je jedva nešto više od gola po meču. Ako se gledaju mečevi gdje su dobili, u 16 mečeva su primili samo devet golova. Takođe, u mečevima gdje nisu gubili primili su 11 golova u 18 mečeva. Znači u osam poraza primili su 16 golova odnosno dva po meču. Nije čak ni to toliko katastrofalno s obzirom na kvalitet ekipe.

Koliko će izdržati, pravo je pitanje. Međutim, Barnsli je osigurao već sada ono osnovno, opstanak. I da ne uđu u plej of, neće biti tragedija a Ismael će biti velemajstor ako i u TOP10 završe. A ako uđu u plej of, e to će biti senzacija.