XS
SM
MD
LG

Golman o kojem će se tek pričati

Mateja Premović i Bojan Leontijevć - foto: Miroslav Jelisavčić - Piko

Na prvi trening izašao je sa 6 godina i sada, deceniju kasnije, potpisao je sada svoj prvi profesionalni ugovor sa A timom kluba gde je sve i počelo - Metalcem iz Gornjeg Milanovca. Mateja Premović je golman za koga struka kaže da će, uz odgovarajući napredak, brzo doći trenutak kada će u prvenstvenim nastupima stati da brani gol superligaša iz svog grada; što je do sada, za većinu pozicija na terenu, a kamoli golmansku, bilo u domenu sna za mnoge Milanovčane.

Uporan plan sportskog direktora Metalca, Bojana Leontijevića i šefa struke Žarka Lazetića, da se šansa za napredak u karijeri pruži mladim nadama, kako iz ovog grada, tako iz cele Srbije, polako daje rezultate. Premović je, štaviše, najmlađi u grupi dečaka iz Metalčeve kadetske škole, koji se priključju prvom timu. Kako nam je rekao, poput sve dece, počeo je kao igrač u polju, nije planirao da bude golman. Ali sreća, ili sudbina, htele su drugačije.

Mateja Premović, novi prvotimac FK Metalac, golman:
- Na nekom treningu sa starijim igračima, nije imalo ko da stane na gol ispred jednog od tada najtalentovanijih iz te generacije u gradu, pa sam stao ja, -
seća se Premović. – Odbranio sam taj šut i pomislio „odbranio sam najboljem, najbolje je da budem golman“. Tu sam i ostao. Proglašavan sam prvim mladim golmanom i na turnirima, u halama na malom fudbalu, nije bilo dileme u kom pravcu će sve ići.

Premović je za to vreme prolazio sve Metalčeve selekcije do seniora. Moderan pristup zadatku čuvara mreže bio je za njega, kako primećuju u klubu, uvek prirodan stav u igri. To se vidi i po tome ko su mu današnji najveći uzori. 
- Najbolji golman, po mom mišljenju, je Terštegen, a tu je i Ederson. Na njih se ugledam, jer igraju nogom izrazito, što meni odgovara i mislim da danas pravi golman mora biti jedanaesti igrač u polju, takva mogućnost je bitan adut svakog ko hoće da u savremenom fudbalu postigne nešto više, - kaže Premović, a na pitanje protiv čijih igrača bi voleo da brani u Superligi i gde sebe vidi u daljoj budućnosti, odgovara:

- Pre svega protiv Partizana. To mi je želja od kad sam bio mali; i da branim protiv, ali i za njih. Na drugom mestu je, naravno, neki nastup protiv Crvene Zvezde. Prvi cilj mi je svakako stanem na gol Metalca u Superligi. Ako se otvore druge šanse, voleo bih da to bude u inostranstvu. Španska liga i Serija A su mi najveći san.

Mateja je pre potpisivanja profesionalnog ugovora već 4 meseca u trenažnom procesu sa prvotimcima Metalca. U stručnom štabu ističu da se brzo prilagodio zahtevima koje donosi seniorski fudbal. Bio je i član kadetske reprezentacije Srbije. Prema rečima sportskog direktora, Bojana Leontijevića, značajan je uspeh na pravi način sprovesti tranziciju fudbalera iz mlađih slekcija u prvi tim od dečaka iz Milanovca, jer je u pitanju mala sredina, pa je teško za superligaški nivo takmičenja izgraditi i održati na pravom nivou igrače iz matičnog grada. Premović je jedan od primera da se na tome radi koliko je god to moguće.

Bojan Leontijevć, sportski direktor FK Metalac:
- Mnogo je važno na koji način ti igrači dobijaju priliku. Nije dovoljno samo nekoga pustiti na teren jednu ili dve utakmice, proceniti ima li kvalitet ili ne, pa šta bude. Tajming je presudan kako bi se oni pravilno razvijali i konkurisali za ovaj nivo Metalčevih ambicija; njihova forma, stepen fizičkog i psihološkog razvoja, ozbiljnost u pristupu sportu uopšte. -
objašnjava Leontijević i dodaje:

 -  Trenutno su pri prvoj ekipi od dečaka iz naše omladinske škole Ilija Milićević i Veljko Mijailović, koji su na dobrom putu, ali to je proces. Oni svi definitvno imaju kvalitet. Međutim, mi nemamo ekipu u omladinskom uzrastu koja igra najkvalitetniji rang svog takmičenja, nemamo tu stepenicu koju bi svi oni mogli lako da pređu iz najbolje omladinske, pa eventualano u neku seniorsku ligu nižeg ranga, pa onda da dođu sa dovoljnim iskustvom u prvi tim. Ali zato imamo vrlo dobru saradnju sa fudbalskim klubom Takovo, gde igrači dodatno stiču rutinu. Još nekoliko dečaka je vrlo blizu slične prilike; tu su Ognjen Luković, koji takođe trenira sa seniorskom ekipom, zatim Dušan Milovanović kapiten omladinaca, i Stefan Savković. Svi će oni u određenom trenutku dobiti priliku, kad budu najspremniji za tako nešto, - poručio je Leontijević na pitanje da proceni trenutne kapacitete u konkurenciji kadeta za priključivanje A timu.

Mateja Premović, kako i sam ističe, prve fudbalske korake učio je od trenera mlađih slekcija Metalca, Dragana Ilića. Veliku zahvalnost za sticanje iskustava ispred mreže duguje prvom treneru golmana, Radmilu Ivančeviću iz Aranđelovca, ali i Viborgu Kocejiću, u čijoj je sportskoj akademiji proveo 2 godine. Nesebično mu znanja, kako naglašava, sada prenosi prvotimski golmanski par Metalca, Puletić-Savić, ali ne razdvaja njihov uticaj na svoj razvoj od celokupnog supeligaškog sastava, koji u svakom slučaju širi na kadetske novajlije atmosferu podrške i prijateljstva na terenu i van njega.

M.Mijatović  


Novi Pazar : Mačva
Radnički (N) : Spartak ŽK
Crvena zvezda : Proleter
Metalac : TSC
OFK Bačka : Čukarički
Zlatibor : Voždovac
Rad : Mladost (L)
Vojvodina : Napredak
Inđija : Partizan
Radnik : Javor Matis
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 22 20 2 0 62
2 Partizan 23 18 2 3 56
3 Vojvodina 23 14 5 4 47
4 Čukarički 23 13 6 4 45
5 TSC 23 11 4 8 37
6 Spartak ŽK 23 11 4 8 37
7 Proleter 23 10 6 7 36
8 Radnički (N) 23 10 4 9 34
9 Radnik 23 9 5 9 32
10 Metalac 23 8 8 7 32
11 Voždovac 23 8 5 10 29
12 Javor Matis 23 8 4 11 28
13 Mladost (L) 23 7 7 9 28
14 Novi Pazar 23 6 6 11 24
15 Rad 23 7 2 14 23
16 Napredak 23 5 7 11 22
17 Inđija 23 7 1 15 22
18 Zlatibor 23 4 5 14 17
19 Mačva 22 5 2 15 17
20 OFK Bačka 23 3 5 15 14