XS
SM
MD
LG

"Orlovi" pred Grčku: Respekt za borbenog rivala

Foto: Rukometni savez Srbije

Posle dve odlične partije sa Francuskom, najbolje srpske rukometaše čeka duel sa selekcijom Grčke. Nepoznati za širu rukometnu javnost, Grci, napravili su dobre rezultate u prošlom kvalifikacionom ciklusu za EP 2020 u kome su savladali Makedoniju i remizirali sa Islandom, pa je oprez nešto što je neophodno pred duel u Zrenjaninu u sredu od 17 časova. Euforiju, koja se stvorila posle odličnih partija sa velesilom kakva je Francuska, razume selektora Toni Đerona, ali je i svestan da ekipa mora da bude fokusirana na svaki naredni dan.

- Kada imaš određeno iskustvo, normalno je da budeš srećan kada pobediš takvog protivnika. To iskustvo ti i pomaže da se spremiš za naredni korak. Čeka nas drugačiji protivnik i utakmica u svim aspektima. Potrebno je iskoristiti ovu dobru energiju i samopouzdanje koje smo dobili da uradimo stvari kako treba do kraja. Protiv koga god da igramo, zadaci u odbrani i napadu se moraju ispuniti. Ne poznajemo grčke igrače kao Francuske, zato priprema mora da bude još pažljivija. Da posle dva koraka, napravimo i treći – kaže selektor Toni Đerona, koji je posle velikog boda osvojenog u Kreteju, svestan da ekipa ima još prostora za napredak, momcima već ujutru pripremio video sa greškama i korekcijama koje bi trebalo napraviti.

- I dalje mislim da smo zaslužili da pobedimo u Francuskoj. Odigrali smo fantastična meč. Proslavili smo malo posle večere, ali pre spavanja sam odgledao utakmicu i ujutru pripremio video da momci vide šta je moglo bolje. Napravili smo korekcije, koje nam neće biti od pomoći samo za Grke, već i za buduće akcije.

Grci su bili ozbiljan rival Makedoncima i Islanđanima u poslednjem kvalifikacionom ciklusu...
- Imam veliki respekt prema timu koji nema velike igrače u jakim evropskim ligama. To je tim koji se bori 60 minuta, posebno kada igra kući. Pre godinu dana su pobedili Finsku sa 16 razlike, a to uraditi protiv bilo koga u današnjem rukometu, nije lako. Pobedili su i Kipar sa 14. Puno trče, od početka do kraja, stvarno su posvećeni. Moraćemo da ih pobedimo u 60 minuta. To sam rekao i igračima. Posle uspeha sa Francuzima mnogo ljudi sada očekuje da već u 10. minutu vodimo 6-7 razlike. To je pogrešno razmišljanje koje može da radi protiv nas. Normalno je da posle odličnih 120 minuta, može da se desi 10-15 u kojima nećemo odigrati vrhunski, ali zato moramo zadržati mir i nastaviti da igramo do kraja. Važno je da se suočimo s tim i da posle 60 minuta slavimo pobedu – jasan je Đerona.

Desni bek ukrajinskog Motora, Miloš Orbović, opravdao je poverenje stručnog štaba u duelima sa Francuzima:
- Nisam se nadao da ćemo odigrati ovako dobro utakmice sa Francuzima. Slušali smo i pratili ono što nam je Toni rekao. Sakupili se, igrali jedan za drugog, ispalo je odlično. Rezultat protiv Francuske je neverovatan. Imali smo odličnu realizaciju, nismo gubili lopte, a odbrana je bila odlična.

Mnogi igrači ističu atmosferu u timu...
- Meni nikada nije bilo lepše u reprezentaciji. Kao porodica smo, na terenu, van njega. Stvarno je fenomenalno. Reprezentativac sam 4-5 godina, bio sam tu, pa me nije bilo, ali ovo je najlepši period. Generacija smo, poznajemo se od juniora, stvarno je lepo biti ovde.

Igrači govore o superlativu o selektoru...
- Sve su momci već rekli. Uživamo, treniramo dobro, analiziramo puno, gledamo dosta videa. Veoma pametno radimo. Odmara nas kada smo umorni, ispoštuje nas maksimalno. Imamo puno razumevanje s njegove strane.

Grci su za poštovanje...
- Spremamo isti recept kao i protiv Francuza. Ne smemo da dozvolimo lake golove, da igramo jako odbranu i ne trošimo puno lopti. Ako nema tehničkih grešaka, ako poštujemo loptu, sa ovakvom odbranom kakvu igramo, uspeh je zagarantovan. Grci su dobra ekipa. Gledali smo ih kako su pobedili Makedonce i utakmicu sa Izraelom. Igraju brzo, dosta 1 na 1. Ako im zatvorimo sredinu, realno je da ne bi trebalo da bude problema posle ove dve utakmice. Videli smo koliko možemo, u naletu smo i verujem da ćemo odraditi kako treba.