XS
SM
MD
LG

Sarajevo ide na Seltik (video)

FK Sarajevo

 Fudbaleri Sarajeva pobijedili su podgoričku Budućnost u trećem kolu kvalifikacija za Evropsku ligu rezultatom 2:1 i plasirali se u plej of  gdje ih očekuje duel sa škotskim Celticom. 

Sarajevo je povelo u četvrtoj minuti utakmice. Amar Rahmanović je dobio kvalitetnu loptu od Fanima, ubacio u sredinu za Tatara koji je bio nemilosrdan i doveo Bordo tim u vodstvo. U 21. minuti susreta Tatar je imao još jednu odličnu priliku, ali je njegov udarac odbranio golman gostiju da bi u 34. Budućnost prvi put zaprijetila i to izuzetno ozbiljno.

Šutirao je Moraitis koji se oslobodio Dupovca, no njegov udarac je otišao zamalo pored gola Kovačevića. U 44. minuti susreta Pejović je dobro šutirao, ali je njegov udarac zaustavio golman gostujućeg stava da bi u nastavku akcije gosti poravnali rezultat. Grčki napadač Moraitis je stigao do lopte i onda sjajnim udarcem matirao Kovačevića za rezultat prvog dijela.

Budućnost je bolje otvorila drugo poluvrijeme, pa je u 47. minuti Raičković testirao Kovačevića, no golman Sarajeva je odbranio njegov udarac. U 54. minuti stopostotna šansa za goste, ali šut Terzića sa gol linije u polje izbacuje Pejović. Budućnost je nastavila sa boljom igrom i u 66. minuti susreta imali novu šansu preko Grbića, ali je njegov udarac odbranio Kovačević.

U jeku napada gostujućeg sastava, Sarajevo je povelo. Tatar je uposlio Pidru koji je odlično centrirao, a Fanimo fantastičnim volej udarcem matirao Dragojevića za vodstvo Sarajeva. Ostalo je Sarajevo sa igračem manje budući da je u 75. minuti susreta drugi žuti odnosno crveni karton dobio Amar Rahmanović i tako ostavio svoje saigrače na cjedilu. 

I pored igrača manje Sarajevo je u 83. minuti susreta moglo riješiti utakmicu, ali je Benjamin Tatar poslije dodavanja Harisa Handžića promašio nemoguće i ostalo je 2:1. Bordo tim je do kraja susreta izdržao nalete gostujućeg sastava i tako stigao do plasmana u play off za Evropsku ligu. 

Sarajevo - Budužnost 2:1 (1:1)

Stadion: Zenica. Sudija: José María Sánchez (Španija). Žuti kartoni: Rahmanović, Ahmetović, Tatar, Oremuš, Kovačević, Dupovac (Sarajevo), Sekulić, Adžić, Vujačić (Budućnost). Crveni karton: Rahmanović (Sarajevo). Strijelci: 1:0 - Tatar (4), 1:1 - Moraitis (44), 2:1 - Fanimo (67). 

Sarajevo: Kovačević; Oremuš, Šerbečić, Dupovac, Pidro; Pejović, Sušić (58. Đokanović), Rahmanović; Fanimo (91. Velkoski), Tatar, Ahmetović (80. Handžić). Trener: Vinko Marinović.

Budućnost: Dragojević; Milić, Ćuković, Adžić, Sekulić; Raičković, Mirković, Ivanović, Terzić (84. Vujačić), Grbić; Moraitis. Trener: Mladen Milinković.