XS
SM
MD
LG

Upoznajte Omoniju, poslednju Zvezdinu prepreku ka evro jeseni

Foto: Omonia

Pred fudbalerima Crvene zvezde je najbitniji meč u sezoni. Izabranici Dejana Stankovića sutra gostuju kod Omonije u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Šampiona. Igra se jedan meč i pobjednik ide u plej of za ulazak u LŠ ali i osigurava sebi najmanje grupnu fazu Lige Evrope.

Klub iz Nikozije osnovan je prije 73 godine. Osvojili su 20 titula prvaka, 14 titula u kupu a 16 titula u superkupu. Prošlu sezonu su postali prvaci nakon što je prvenstvo prekinuto a prvaci su postali jer su bili bolji u međusobnim susretima od Anortosisa. 

Klub iz Nikozije sa klupe predvodi jedan iskusan trener. Doduše, više uspjeha je imao kao igrač. Hening Berg je nekadašnji reprezentativac Norveške a u karijeri je između ostalih igrao i za Blekburn i Mančester Junajted. Bio je dio čuvene generacije Roversa koja je predvođena Širerom došla do titule prvaka Engleske. Bio je i član čuvene generacije Mančester Junajteda koja je u sezoni 98/99 došla do trostruke krune (osvojili ligu, FA kup i Ligu Šampiona). 

Kao trener nije imao baš toliko uspjeha. Radio je u Norveškoj, kratko je bio i trener Blekburna. Vodio je Videoton i Legiju a prošle sezone vodio je Omoniju do pomenute titule prvaka Kipra.

Prvi put su Evropu igrali u sezonu 1966/67. Tada su igrali prvo kolo Kupa Šampiona i ispali su sa ukupnih 10-1 od Minhena 1860. Dolazili su par puta do drugog kola u Kupu Šampiona. U Ligi Šampiona su već jednom igrali sa Zvezdom. Bilo je to u sezoni 2001/02. Meč na Kipru završen je rezultatom 1-1 a Zvezda je slavila u Beogradu sa 2-1 uz mnog muke te je prošla u treću rundu kvalifikacija. Zvezda je tada eliminisana od kasnijih finalista, ekipe Bajera iz Leverkuzena.

Treće kolo kvalifikacija u LŠ, Omonija je igrala u sezoni 10/11 kada su sa ukupnih 5-2 eliminisani od Salzburga. Ovo će im biti drugi put da se nalaze u ovoj rundi. Inače, sa Zvezdom su igrali i u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Bilo je to u sezoni 11/12. Oba meča bila su 0-0 a Zvezda je prošla na penale 6-5.

Oba dosadašnja dvomeča su bila teška i Zvezda je uz dosta muke prolazila dalje. Da ni sada neće biti lako, govori podatak da je Omonija izbacila Legiju u drugoj rundi. I to su slavili 2-0 nakon produžetaka a meč se igrao u Varšavi.

Pored trenera koji ima dosta iskustva, Omonija je skup internacionalaca iz različitih država. Odbrana je iskusna a predvodi je Tomaaš Hubočan, koji je igrao nekoliko sezona za Zenit. Tu je i Čeh Lecijaks koji je igrao za Jang Bojse ali i Dinamo iz Zagreba kao i Grk Mavrias koji je bio i u Sanderlendu i Rijeci. Takođe, dugogodišnji reprezentativac Mađarske, Adam Lang, dio je Omonije.

I vezni red je izuzetno iskusan. Tu je Francuz Buteak koji je igrao za nekoliko timova u Ligi 1 u Francuskoj. Tu je i Đordi Gomez. Ponikao je u čuvenoj La Masiji a kasnije je igrao za brojne timove. Najduže se zadržao u Viganu gdje je proveo pet sezona. Od domaćih igrača valja istaći Tsionisa i Haralambusa. T u je i iskusni Portugalac Vitor Gomeš.

Napad predvodi iskusni Slovak Mihail Duriš. Tu je i snažni Senegalac Sene, koji je na pozajmici iz Basela. Od ostalih igrača u napadu, vrijedi spomenuti Ganca Asantea koji je dijete Fejenorda a tu je i Brazilac Tijago.

Kao što se može vidjeti, ekipa Omonije je izuzetno iskusna. Igraju čvrsto u odbrani i veoma su ubojiti u kontrama. Takođe, opasni su na domaćem terenu gdje su navikli igrati po veoma sparnom i teškom vremenu. Sve je to znak da Zvezdi neće biti ni malo lako u ovom susretu.

Međutim, da bi se osigurala evropska jesen i ne možete baš lak zadatak imati. Nekada je Zvezda imala pred sobom prepreke do evro jeseni kao što su Ren, Bordo ili Sasuolo. U odnosu na te timove, Omonija sigurno nije bauk. 

Ali je itekako ekipa za svako poštovanje i ekipa koja može mnogo muka zadati Zvezdi. Da li će Deki Stanković sa svojim momcima prevazići ovu prepreku, saznaćemo u srijedu od 17h.