XS
SM
MD
LG

Zavrteo se prvoligaški ringišpil

Danas se podiže zavesa na prvoligaškoj sceni. Nikad brojnija Prva liga, sa 18 klubova, od kojih je osam dojučerašnji srpskoligaši. Pored četiri prvaka srpskih liga, isto toliko je dobilo vajld kartu. Fudbalski maraton će dobiti na draži jer će se čak osam najslabije plasiranih ekipa preseliti u treći rang takmičenja. Od novina, zaživelo je pravilo da svaki klub može da promeni po pet igrača u tri termina. Posebno će biti zanimljivo podmlađivanje lige sa po dva bonusa u timu i isto toliko na klupi. Biće to šansa za 72 mlada igrača da se nametnu i bar još toliko alternativa.

Tako brojna, liga je nepoznanica i za same učesnike, i tek se može rasuđivati i davati prognoze posle mesec dana znaće se "ko kosi, a ko vodu nosi". Komparacija sa prošlom sezonom nije moguća, zbog navedenih promena. U takvim okolnostima nezahvalno je baviti se prognozama i ocenjivati mogućnosti aktera u prvenstvu. Kako ljubitelji fudbala vole da se klade i daju prognoze, nisam ni ja odoleo, na kraju to je usko vezano sa sportskim novinarstvom. Onoliko koliko sam informisan i uz pomoć nekolicine prvoligaških trenera pokušaćemo u kratkim crtama da predstavimo klubove i upustimo se u prognoziranje eventualnog krajnjeg plasmana.  

Vicešampion RFK Grafičar je u velikoj meri promenio sastav i trener Žižić se nalazi na starom zadatku, a to je da promoviše novu generaciju dojučerašnjih Zvezdinih omladinaca. Sa nekoliko iskusnih i prekaljenih internacionalaca kao što su Todorovski, Mandić…, koji će biti potpora ljubičastoj mladosti, pokušaće da potvrde visoke pozicije i nema sumnje da će biti u krugu favorita.

Kolubara je doživela promene u igračkom sastavu i na klupi je ponovo Dejan Nikolić. Kako su organizaciono i finansijski jaki mogli su priuštiti da dovedu nekoliko superligaških igrača. Ono što im nije pošlo za nogom u prošloj sezoni pokušaće to realizuju u nastupajućem šampionatu. Radnički iz Kragujevca većina poznavaoca prilika svrstavaju u najozbiljnijeg favorita za zvanje prvaka. Izdvajaju se po kontinuitetu i dugo igraju zajedno. Sačuvali su okosnicu tima, tako da im iz prve postave nedostaju samo dva prvotimca. Trenera Milisavljevića je zamenio Linta, ambiciozni stručnjak spreman da Kragujevčane dovede do željenog cilja.

OFK Žarkovo je značajno promenilo sastav u odnosu na proteklu sezonu. Ipak su sačuvali kostur tima i očekuju još dve prinove na bočnim pozicijama. Ambicije su plasman mešu dest ekipa i opstanak u društvu prvoligaša. Sa Dinamom nikad ne možete biti načisto. Mogu da zablistaju i pobede svakog, isto tako i da razočaraju i izgube od objektivno slabijih od sebe. Imaju određeni kontinuitet i iskusan sastav, i mogu da se adaptiraju na svakog protivnika, i predviđamo im plasman među 7-8  ekipa. Kabel je iza sebe ima sjajnu sezonu i da nije bilo sporne utakmice u Smederevu sada bi se šepurili među superligašima. Sačuvali su osnovu tima, mada su trojica prvotimaca pojačala Vojvodinu. Svi su izgledi da će i u predstojećoj sezoni igrati zapaženu ulogu. Radnički iz Pirota se adaptirao i prošlu jesen odigrao sjajno, da bi u nastavku igrali promenljivo. Piroćanci su ostali zatečeni odlukom Čukaričkog i Nišlija da vrate sa pozajmice svoje igrače i u pomoć je priskočio Voždovac ustupajući napadača Đorđevskog.

Trayal ima bolju ekipu nego što su to rezultati govore, ali česte smene trenera učinile su svoje. U klub se vratio  trener Goran Lazarević i tokom priprema uspeo je da ukomponuje kvalitetan sastav koji je kroz prijateljske utakmice iskristalisao svoj stil igre. ’’Gumari’’ su optimisti i veruju da će na kraju završiti van opasne zone. Zemunu je i dalje blokiran žiro račun i na snazi je zabrana dovođenja pojačanja. U takvim okolnostima klub se oslonio na igrače iz omladinskog pogona predvođene kapitenom Đalovićem i Pavlovićem. Budućnost iz Dobanovaca je ostala bez najvećeg broja prvotimaca i u toj situaciji agilni sportski direktor Ostojić i trener Kljajić angažovali su 12 novajlija i to nije konačna brojka. Orjentacija im je da budu razvojno rezultatski uspešan prvoligaš.

Osam novih prvoligaša ni približno igrački ne podsećaju na vreme dok su bili srpskoligaši. Biće to potpuno novi sastavi pojačani sa kvalitetnim internacionalcima, superligaškim i prvoligaškim igračima. Recimo GFK Dubočica se pojačala sa čak 19 novajlija, mada ne zaostaje kraljevačka Sloga, GFK Jagodina… GFK Dubočica sa novim trenerom Aleksandrom Kuzmanovižem je selektirala jedan nov tim. Dugoročna strategija kluba je da vrate svoje nekadašnje igrače i vežu ih dugoročnim ugovorima. Lozničani su se oslonili na postojeći igrački kadar, pojačan sa nekolicinom novajlija. Trener Dragan Mićić je optimista pred start prvenstva i veruje da će Loznica zauzeti mesto među osam najboljih ekipa. Na klupi Radničkog iz Sremske Mitrovice sedeće Goran Dragoljić koji se uglavnom oslonio na stare snage pojačane sa 4-5 igrača sa strane. IMT-e je sa novim šefom stručnog štaba Rendulićem već osvojio prvi trofej,  Kup Beograda i to će im biti dodatni stmulans da uspešno započnu vatreno krštenje među prvoligašima.

Nezahvalno je davati prognoze kad su novajlije u pitanju. Ako bi gledali kroz prizmu prošlogodišnjih rezultata, lako bi se može desiti da se bar 2-3 ekipe uključe u borbu za gonji deo tabele. Da se potsetimo da su prethoidnu sezonu obeležile novajlije Kabel, RFK Grafičar i Kolubara. Verujem da ni oni sami ne znaju mogućnosti novih sastava, mada iza sebe imaju odigran veliki broj kontrolnih utakmica. Sve u svemu, očekuje nas luda i nemilosrdna borba za bodove. Moj urednik reče da će Prva liga po zanimljivosti i neizvesnosti prevazići Super ligu, upravo zbog izjednačenih ekipa i nepredviđenih rezultata. Sigurno da nemali broj poklonika prvoligaškog fudbala deli s pravom njegovo mišljenje i ostaje samo da nas ne demantuju akteri. Strpite se još malo, prvoligaši ringišpil kreće!


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26