XS
SM
MD
LG

Plate manje 30 posto

LONDON,  (FENA) - U borbi protiv uticaja krize izazvane pandemijom bolesti kovid-19 klubovi engleske Premier lige tražit će od igrača da prihvate 30-postotno smanjenje plate, a na sastanku održanom u petak putem video-konferencije odlučeno je da će sezona biti nastavljena "tek kad  to bude sigurno i prikladno", objavili su britanski mediji.

"Nastavak Premier lige neće biti početkom maja. Kad  se ponovno bude igralo, to će biti isključivo uz punu vladinu podršku i kad nam to dopuste medicinske službe", izjavili su čelnici Premier lige.

Klubovi su još uvijek odlučni u namjeri da se dovrše sva ovosezonska takmičenja, a odlučeno je da će Premier liga izdvojiti 125 milijona funti za Englesku fudbalsku  ligu (EFL) i Nacionalnu ligu, koje vode nižerazredna takmičenja. Uz to, Premier liga će donirati 20 milijuona funti Nacionalnom zdravstvenom sistemu (NHS) i ranjivim skupinama.

Premier liga je u petak predložila 30-postotno smanjenje plata igračima kako bi se "zaštitili svi zaposleni u prefesionalnom fudbalu". Naime, neki su klubovi već bili prisiljeni otpuštati zaposlene, otkako je nastupila zabrana odigravanja utakmica, prenosi Hina.

"Taj će zahtjev biti pod stalnom revizijom kako  se situacija bude  mijenjala. Premier liga će biti u stalnom kontaktu s Udruženjem profesionalnih fudbalera (PFA), a predstavnici sindikata će biti prisutni i na današnjem sastanku predstavnika Lige, igrača i klubova", objavila je Premier liga.