XS
SM
MD
LG

Rezime priprema Javor Matisa: Ofanziva, šira rotacija, novi tandemi

Foto: FK Javor Matis

Javor Matis završio je petnaestodnevne pripreme u Umagu, što znači da je došlo vreme i za rezime urađenog. Ekipa je vredno trenirala, a odigrano je i šest utakmica, sa ciljem što boljeg uigravanja ekipe, koja je doživela određene promene u odnosu na prvi deo sezone. Mada rezultat nije bio u prvom planu, timu će za samopouzdanje svakako značiti što u Ivanjicu nose pozitivan učinak iz prijateljskih duela protiv slovenačkih ekipa.

Naš tim odigrao je već pomenutih 6 utakmica, protiv Domžala, Brava, Gorice, Triglava, Aluminija i Rudara. Zabeležena su 3 trijumfa (Triglav, 3:1, Aluminij, 3:1, Rudar, 3:2), 1 remi (Bravo, 2:2) i 2 poraza (Domžale, 1:2, Gorica 2:3). Javor je postigao 14 golova, a primio 11.

Sportski sektor kluba bio je veoma aktivan tokom zimskog prelaznog roka. Dobre partije i ofanzivna igra Javora u prvom delu sezone učinili su da se veliki broj klubova zainteresuje za najistaknutije pojedince, što je dovelo i do odlaska tri značajna fudbalera. Marko Kolaković, koji je sa kapitenskom trakom predvodio ekipu u 19 utakmica protekle jeseni, nakon gotovo deset godina u klubu napustio je Ivanjicu i preselio se u Uzbekistan. Otkrovenje jeseni, Nikola Kuveljić, ostvario je značajan inostrani transfer i pojačao slavnu Vislu iz Krakova. Momčilo Mrkaić, korpulentni napadač, pojačao je ekipu Vojvodine. Pored njih, sa ekipom nisu bili ni vezista Nikola Cuckić, kao ni mladi Veljko Filipović Vladimir Jovanović, koji će pokušati da se izbore za kontinuitet i seniorske minute u beogradskom Sinđeliću.

Odlazak nekolicine značajnih fudbalera i njihov uticaj na ekipu, ali i skraćena rotacija primorali su rukovodstvo da reaguje, dovede adekvatne zamene i proširi igrački kadar fudbalerima koji će se zaista pokazati kao pojačanja.

Novi golman je Rastko Šuljagić (24)momak sa bogatim fudbalskim iskustvom. U poslednjoj liniji konkurenciju su pojačali izdanci fudbalske škole Crvene zvezde, Ivan Rogač (27) i Ivan Vasiljević (21), kao i mladi Andrej Jakovljević (19) na levom boku. U centralnom delu terena odlazak Kuveljića pokušaće da nadomeste perspektivni Luka Radivojević (19) i povratnik u redove Javora, Zoran Švonja (23). Za ubitačniji napad dovedeni su iskusni Nemanja Mladenović (26), kao i nekadšnji fudbaler Crvene zvezde, Čukaričkog i Vojvodine, Luka Luković (23) i napadač Saša Varga (26).

Odlazak tri bitna igrača „rastavio“ je i nekoliko igrača koji su u najvećem delu jesenjeg dela prvenstva igrali u tandemu.

U poslednjoj liniji, Amanović Kolaković zajedno su na terenu odigrali 52 od prethodne 54 utakmice Javora u prethodne dve sezone! Nakon odlaska Kolakovića, stručni štab je imao težak zadatak da pronađe najbolje rešenje za novi štoperski tandem. U konkurenciji su bili Amanović, Pavišić, Rogač i Vasiljević, ali, nažalost, povrede  su učinile da Rogač i Vasiljević u jednom delu priprema ne budu u trenažnom procesu, tako da su uglavnom štoperski tandem činili saigrači iz jesenjeg dela prvenstva, Amanović i Pavišić, a u neočekivanim okolnostima, u poslednju liniju „uskakao“ je i mladi vezista Radivojević. Na levom boku ustalio se, kao i jesenas, Jevremović, koji je alternativu dobio u mladom Jakovljeviću.

Kada je reč o poslednjoj liniji, treba istaći da je, uz Đerića, dosta vremena na desnom boku u poslednjoj liniji proveo Dolmagić, koji je uglavnom igrao na krilnoj poziciji u poslednjih 18 meseci.

Na sredini terena, odlazak Kuveljića razdvojio je tandem koji su činili on i Piščević. Zajedno su jesenas odigrali 16 utakmica i odlično kontrolisali centralni deo terena. Na tim pozicijama Javor je u svojim redovima već imao fudbalere željne da se izbore za mesto upražnjeno Kuveljićevim odlaskom, ali je konkurencija pojačana dovođenjem Švonje Radivojevića. Da ima veliki motiv da bude bitan faktor u prolećnom delu sezone pokazao je Maričić, koji je ostavio odličan utisak. Pripreme je sa 3 pogotka obeležio i kapiten, iskusni Cvetković, dok su šansu dobijali i Zvekanov i pomenuta dva nova fudbalera. Treba istaći i da je u odsustvu Cvetkovića sa terena kapitensku traku nosio upravo Piščević.

Prošle sezone bio je noćna mora za prvoligaške golmane, u tandemu sa Ivanom Markovićem. Ove jeseni izuzetno dobro se dopunjavao sa Momčilom Mrkaićem. Odlazak visokog golgetera značio je da Nikola Petkovića – koji je ostao u klubu i prošao kompletne pripreme, nakon sjajnih partija protekle jeseni – čeka novog partnera u napadu. Za mesto u timu borili su se i boriće se Nikola Milošević, koji je postigao jedan pogodak, Saša Varga, koji je dobro počeo priprema, a onda imao manjih problema sa povredom, ali i Luka Luković, koji nije klasičan napadač, ali je pokazao da bi u tandemu sa Petkovićem mogao biti iznenađenje i enigma za protivničke trenere i defanzivce. To pokazuje i učinak ova dva fudbalera u Umagu.

Na krilnim pozicijama, Mladenović će predstavljati značajno pojačanje, dok je odlične pripreme odradio i Krnić. Uz njih dvojicu, na bočnim pozicijama delovali su i Sević i mladi Nikolić. Na golu su minutažu delili Lazović, Poledica i novajlija Šuljagić.

Javor Matis je, kao i u jesenjem delu prvenstva, na pripremama igrao veoma ofanzivno i atraktivno, što pokazuju i rezultati. Prosečno je na utakmicama Javora postizano nešto više od 4 gola, od čega je naš tim postizao nešto manje od 2,5 golova po utakmici.

U golgeterskom smislu posebno se istakao najbolji strelac ekipe, Petković, sa 4 pogotka. Po 3 su postigli Cvetković i LukovićKrnić je postigao 2, dok su preostala 2 pogotka delo Jevremovića i Miloševića.

Svih 25 igrača dobilo je šansu da se dokaže kroz utakmice. Svih 6 utakmica počeo je Aleksa Amanović, dok je 5 puta starter bio još jedan štoper – Pavišić.

Javor Matis takmičenje u šampionatu nastavlja gostovanjem Napretku u Kruševcu, koje je na programu narednog vikenda, 15. februara, sa početkom od 16 časova.


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13