XS
SM
MD
LG

Kako je majstor psihologije stradao od vlastitog oružja ?

Psihologija u sportu je izuzetno bitna. Ko nije psihički jak, teško može biti na vrhu u nekome sportu. Psihička smirenost i stabilnost, preduslovi su za veliku karijeru. Međutim, i psihički najstabilniji mogu stradati od svog najjačeg oružja. 

Foto: ATP Tour

Novak Đoković vodio je brojne velike borbe sa Rodžerom Federerom. Međutim, poseban ''šmek'' one imaju kada se vode u Londonu. Neshvatljivo a na momente i degutantno velika privrženost publike Rodžeru, dodatni su Noletov rival u tim mečevima. Većinu tih mečeva Nole je dobija ali neke je gubio. Doduše, gubio je na završnom Mastersu dok je u sva tri finala Vimbldona savladao Rodžera.

Epsko finale je svako između ova dva tenisera ali najepskije je bilo ove godine. Prvi put viđen super taj brejk na Vimbldonu u kome je Nole slavio u petom setu. Iako je spašavao meč lopte, iako je od prva četiri seta trebao vjerovatno sva četiri izgubiti, iako je imao publiku protiv sebe, Nole je bio miran bez trunke emocije. Nije bilo psovki, nije bilo bacanja reketa. Hladan kao druga strana jastuka a tako fenomenalan u ključnim momentima. Kako je to moguće ? Prosto jer je Nole psihički najjači sportista današnjice, možda čak i svih vremena. 

Novi svoj duel u Londonu imali su prije par dana kada su igrali na završnom Mastersu. Iako je bio meč grupne faze, imao je veliki ulog. Pobjednik je prolazio u polufinale a poraženi je ispadao. Očekivali smo pravu borbu ali od nje nije bilo ništa. Federer je prilično rutinski savladao Noleta.

No, ono što je zanimljivo u tom meču jeste Noletovo ponašanje. Opet je pokušao biti kao u finalu Vimbldona. Iako je griješio, iako nije bio pravi, iako je Federer bio bolji, Nole je bio hladan cijelo vrijeme. U petom gemu drugog seta ušao je u raspravu sa navijačem. Ponadao sam se da će to biti taj momentum gdje će se žar probuditi. Međutim, od toga nije bilo ništa. U sledećem poenu zakucao je forhend u mrežu. Tipični Nole bi ''skršio'' bi reket u takvom trenutku ali Nole nije imao nikakvu reakciju. U tom gemu izgubio je servis i ostatak meča je bilo Rodžerovo rutiniranje.

Da li je majstor psihologije na sportskim terenima sam sebe psihologijom pobijedio ? Djeluje da je zaista tako. Htio je opet Nole psihologijeom savladati i Fedeksa i publiku ali dva puta u par mjeseci bi bilo previše da ovo prođe. Prosto nekada je rizično isključiti emocije a to se vidjelo i u ovom susretu.

Nole je emotivno bio prazan. Bez reakcije, bez želje a na momente je djelovalo i bez volje. Naravno, želio je on više od bilo koga da dobije taj meč ali prosto je pogrešno pristupio istom. Isključivši emocije, Nole je umrtvio cijeli organizam i zato je bio takav kakav je bio u pomenutom meču.

A to što se Noletu desilo jeste i mana pshilogoije i psiholoških igrica. Ne treba pustiti ni da sve emocije izlaze jer vas mogu prebaciti na divljaštvo ranga Kirijosa. Međutim, ne smiju se emocije ni potisnuti do kraja jer organizam cijeli se umrtvi i ostane bez žara. Noletu se upravo to desilo. Potisnuo je emociju ali je sa tom emocijom otišli su glad i žar za pobjedom.

Radi toga možda i nije loše što će Nole biti drugi na kraju godine. Naredna godina je itekako bitna. Znamo da želi stići Federera po sedmicama na prvom mjestu i po GS titulama. Međutim, pored nastavka ''jurnjave'' za Rodžerom, sledeća godina je bitna i radio OI u Tokiju. Ruku na srce biće to poslednja šansa za zlato na OI za Novaka. 

Za jednu takvu godinu trebaće mnogo žara, glada i strasti. A budući da je Nole veliki šampion, sigurno je da će ovakav kraj godine probuditi novi žar u njemu. Takođe, na greškama se uči a i najbolji griješe. Meč sa Federerom biće putokaz da ne smije ni emocije potisnuti do kraja jer će tada ostati bez žara.

Na kraju krajeva šta e biti ako opsuje u nekom novom duelu sa Federerom u Londonu ? Šta će biti ako slomi reket ? Pa svakako ga ne vole i nikada ga neće ni voljeti ni poštovati dovoljno. Nema potrebe uopšte da im se dodvorava. Bitno je da ga njegov narod cijeni a mi Noleta itekako cijenimo.

A kako da se ne cijeni najbolji srpski sportista svih vremena.....