XS
SM
MD
LG

Borac porazio Želju (video)

Fudbaleri Borca rezultatom 3:0 su savladali Željezničar u susretu 12. kola Premijer lige BiH, čime su nanijeli Plavima prvi poraz u sezoni.

12. kolo Premijer lige BiH večeras su u Banja Luci kompletirali fudbaleri Borca i Željezničara, a baš kao što je s obje strane najavljeno uoči utakmice, bila je ona teška, intenzivna i taktički dosta zahtjevna, iako nije ponudila fudbal kakav bi se možda očekivao u jednom od derbija kola.

Borac je imao nešto veći posjed lopte na samom otvorenju meča, no nije prijetio golu protivnika, baš kao ni Željezničar, sve dok u 9. minuti nije dosta naivno pukla odbrana Željezničara.

Stojan Vranješ je "podvalio" loptu za Sašu Kajkuta koji je pobjegao Kemalu Osmankoviću i rutinski matirao golmana gostiju Filipa Erića, a baš je taj gol potpuno okrenuo utakmicu u korist Borca.

 

Banjalučani su više puta ove sezone demonstrirali koliko mogu biti tvrda ekipa i koliko dobro mogu odraditi posao u zatvaranju protivničke igre. To su ponovo pokazali danas, kada su natjerali Željezničar odličnom kretnjom u defanzivi da igru kreira preko defanzivaca Kemala Osmankovića i Enesa Sipovića, što je išlo jako loše za gostujući tim.

Željezničar je tek sporadično prijetio, i to uglavnom pokušajima sa distance. Dva puta je šutirao Alispahić, jednom iz slobodnog udarca, ali oba puta je bio jako neprecizan.

U 34. minuti, gosti su imali i svoju najbolju šansu u prvom dijelu, kada je Krpić uspio pobjeći dvojici defanzivaca domaćih Janičiću i Jovanoviću. No, glavom je šutirao pored gola.

Domaći su se uglavnom opredijelili za napadanje iz kontranapada, a u sudijskoj nadoknadi je Đorđe Ćosić užasno odigrao u sjajnoj prilici za Borac, koji je imao kontranapad pet na tri, no Ćosić je praktično dodao loptu golmanu Filipu Eriću.

Ako je prvo poluvrijeme bilo nezanimljivo, drugo je bilo fudbalska antipropaganda zahvaljujući odličnoj igri domaćeg tima u defanzivi. Amar Osim je povukao Kemala Osmankovića, u igru je uveo Mladena Veselinovića i povukao je u zadnju liniju Damira Sadikovića kako bi olakšao kreaciju napada, no Plavi su se i dalje mučili, mada su sada imali posjed. No, Borac je još dublje povukao svoje defanzivne linije.

Prilika gotovo nikako nije ni bilo. U 58. minuti, nakon još jedne dobre kontre domaćih, griješi Siniša Dujaković, koji loše ubacuje i loptu bez problema hvata Erić.

Na drugoj strani, u nekoliko navrata je loše reagovao Ermin Zec, čiji je zadnji pas izostao u ključnim trenucima. Ulazak Semira Štilića nije Željezničaru donio željeni efekat, a možda i najbolju šansu gosti su imali poslije kornera u 70. minuti, kada udarac glavom Ermina Zeca odlazi preko gola.

Željezničar je do kraja susreta bjesomučno pokušavao da dođe do poravnanja, a u 85. minuti, njihove je greške još jednom majstorski podvaljenom loptom kaznio Stojan Vranješ. Egzekutor je bio rezervista Marko Mirić, ali je lopta Vranješa zaista bila gotovo perfektna.

Do kraja susreta, Enes Sipović je pokušao sa distance, ali lopta je otišla daleko pored gola, pa je rezultat ostao nepromijenjen. Željezničar je mogao i gore proći, Vujaklija je imao sjajnu šansu u finišu susreta, ali je golman Željezničara odlično intervenisao.

Ipak, iz rezultujućeg kornera, Marko Jovanović postiže i treći gol za svoj tim, te je Željezničar potpuno deklasiran i ostat će na trećem mjestu na tabeli na reprezentativnoj pauzi. 

S druge strane, Borac sada ima 18 bodova i uključio se u borbu za plasman u Evropu.

FK Borac - FK Željezničar 3:0
Stadion: Gradski stadion, Banja Luka
Gledalaca: 4000
Sudija: Vladimir Bjelica (Istočno Sarajevo)
Strijelci: 1:0 - Kajkut (9), 2:0 - Mirić (86), 3:0 - Jovanović (90+1)
Žuti kartoni: Dujaković (Borac), Alispahić, Osmanković, Stevanović, Pavić (Željezničar).

Borac: Lučić, Dujaković, Ćosić, Janičić, Jovanović, Milutinović, Radulović (90. Bosančić), Vranješ, Zilkić, Crnov (82. Mirić), Kajkut. Trener: Branislav Krunić.

Željezničar: Erić, Stevanović, Pavić, Osmanković (46. Veselinović), Sipović, Bojo, Alispahić, Sadiković, Ramović (74. Zajmović), E. Zec, Krpić (64. Štilić). Trener: Amar Osim.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8