XS
SM
MD
LG

Brodarčev "dečiji vrtić" za visoke domete

Foto: Milan Ašković - FK Brodarac

Brodarac može da posluži kao slikovit primer kako u jednoj zdravoj sredini stasavaju talenti pod budnim okom proverenih  stručnjaka. Prva pomisao kada se pomene klub sa Novog Beograda su mlađe kategorije koje se po uspešnosti nalaze u vrhu srpskog fudbala. Prednjače omladinci dvostruki prvaci Lige Srbije i učesnici kvalifikacija za Ligu šampiona. Jedini su amaterski klub u Evropi koji je stigao do trećeg kruga kvalifikacija za omladinsku ligu šampiona. Još se prepričava odmeravanje snaga sa vršnjacima iz slavnog Mančester Junajteda u prologodišnjim kvalifikacijama.  Pokazali su dečaci trenera Željka Mikovića da mogu ravnopravno da se nose sa nadama kluiba sa Old Traforda. Kao plod visokih dometa u evropskom fudbalu, dres reprezentacije Srbije oblačilo je šest talentovanih igrača: Dragićević, Lukić, Janković, Marjanović, Jovanović i Miladinović.

 Nadarena  generacija fudbalera dobila je priliku da se ogleda u konkurenciji seniora, u Srpskoj ligi Beograd. - Direktor Dragan Ilić je zacrtao dugoročnu strategiju razvoja u kojoj je školovanje  talentovanih igrača treba da bude prioritet, i mi treneri plan dosledno sprovodimo u delo – kaže jedan od ,,krivaca’’ za  za visoke domete Brodarca Željko Kalajdžić. – Smatramo da je Srpske liga po meri,  pogodna za stasavanje mladih i nadarenih fudbalera. Da idemo pravim putem govori podatak da je 6-7 naših najboljih igrača ovog leta karijere nastavilo u našim renomiranim klubovima.

Dok drugi klubovi kubure sa kvalitetnim bonus igračima, u Brodarcu ih imaju i višak. Zato ne treba da čudi podatak da su na utakmici protiv Zvezdare nastupilo osam igrača rođenih 2000/01 godište i najmlađi kadet. Nekako uz dečake, među seniorima stasava i  uči mladi strateg Kalajdžić i  trener Vlada Vuković.

- Prvom timu smo priključili novu grupu talentovanih 18-19- godišnjaka i pridodali im dvojicu nešto starijih novajlija Nikolića i Arsića. Tesno sarađujem sa kolegom Željkom Mikovićem, koji vodi omladinski pogon, i uzajamno se pomažemo. Tako smo protiv Zvezdare imali u sastavu  dvojicu omladinaca, isto tako, ukoliko se ukaže potreba spremni smo da ih pojačamo sa 4-5 prvotimaca za predstojeća ligaška takmičena na domaćoj i međunarodnoj sceni –naglašava Kalajdžić.

Kada se povede reč o startu u Srpskoj ligi, Kalajdžića nije iznenadio polovičan učinak u prva dva kola. –To su vam tipične ,,dečije bolesti’’ i promenljivih rezultata će biti i narednim kolima. Još jednom ponavljam: ispred rezultata nam je prvenstveni cilj promocija i afirmacija talentovanih fudbalera. Nećemo zanemariti ni učinak u ligi, ali ako budemo igrali na željenom nivou ni rezultati neće izostati – tvrdi mladi pedagog.  Po šansama i prikazanoj igri, malo je nedostajalo da se neporaženi vrate sa Zvezdare. Izvršene pravovremene izmene u poluvremenu dale su novi elan i ubojitost timu. –Gol smo primili iz naše loše reakcije u bloku šuta. U nastavku smo bili blizu izjednačenja, pogodili smo prečku, i uopšte uzev, prikazana igra me hrabri i model je kako treba da igramo ubuduće.

Naredni protivnik je Radnički iz Obrenovca, tim koji neguje sličan stil igre i poseduje mlad sastav. – Obrenovčani su lepo otvorili prvenstvo sa remijem i ubedljivom pobedom. Igraju otvoreno, vole da se nadmeću, bez mnogo kalkulacija. Vidi se da dobrog udela u rezultatima Radničkog ima moj dobar prijatelj i trener Slaven Kovačević – nije štedeo pohvale na račun narednog rivala u prvenstvu Željko Kalajdžić.


Crvena zvezda 1 : 1 Radnički (O)
OFK Beograd 1 : 2 Sremčica
GSP Polet Dorćol 1 : 2 Jedinstvo
Teleoptik 0 : 0 BSK Borča
TEK Sloga 2 : 1 OFK Mladenovac
Stepojevac Vaga 0 : 0 Radnički (NB)
IMT 7 : 1 Lokomotiva
Brodarac 0 : 5 Zvezdara
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 17 12 4 1 40
2 Zvezdara 17 9 2 6 29
3 OFK Beograd 17 8 5 4 29
4 BSK Borča 17 7 5 5 26
5 Jedinstvo 17 7 3 7 24
6 Radnički (NB) 17 6 6 5 24
7 TEK Sloga 17 6 5 6 23
8 Brodarac 17 6 4 7 22
9 Sremčica 17 6 4 7 22
10 Radnički (O) 17 5 6 6 21
11 Teleoptik 17 5 6 6 21
12 Lokomotiva 17 5 5 7 20
13 OFK Mladenovac 17 4 7 6 19
14 Crvena zvezda 17 4 6 7 18
15 GSP Polet Dorćol 17 5 3 9 18
16 Stepojevac Vaga 17 3 5 9 14