XS
SM
MD
LG

Crveno-bele "Vučice" pred trenutkom istine

Prethodnog vikenda na startu takmičenja u Super ligi Srbije u fudbalu za žene, fudbalerke Crvene zvezde odnele su bodove iz Novog Sada. Očekivano, na igralištu Fudbalskog centra „Vujadin Boškov“ igračice trenera Aleksandra Petrovića deklasirale su domaću Vojvodinu rezultatom 6:1 i time uspešno startovale u sezoni veliih nadanja.

Startna pobeda svakako može da raduje sve u klubu, ali se mora uzeti u obzir da je ona bila i sasvim očekivana, ali zato predstojeće 2. kolo nacionalnog šampionata donosi derbi meč koji neće mnogo toga odlučiti, ali će u mnogo čemu odrediti dalji tok šampionata. Na pomoćni teren stadiona „Rajko Mitić“ podno južne tribine dolazi višegodišnji šampion ekipa subotičkog Spartaka. Subotičke „golubice“ su na startu sezone ostvarile veliki uspeh na međunarodnoj sceni. U okviru „grupe 5“ kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona, u konkurenciji mađarskog Ferencvaroša, slovačkog Slovana iz Bratislave i ekipe Agarista iz Moldavije, Spartak je sa dve pobede i jednim remijem osvojio prvu poziciju u kvalifikacionoj grupi i time obezbedio plasman u šesnaestinu finala eminentnog takmičenja gde će tokom septembra meseca odmeriti snage sa madridskim Atletikom.

Susreti dveju ekipa u poslednjoj deceniji predstavljaju jedini iskonski derbi srpskog ženskog fudbala i samim tim izazivaju mnogo emocija na obe strane. U međusobnim duelima Subotičanke su daleko uspešnije. Na 34 međusobna susreta naša ekipa je svega tri puta slavila, šest mečeva je okončano bez pobednika, dok je zvanični šampion slavio čak 25 puta. I gol koeficijent je ubedljivo na strani nedeljnog gosta i iznosi 23:96. Kada je reč o prvenstvenim susretima odigranim na našem stadionu, gošće mogu da se pohvale sa čak devet trijumfa, četiri susreta su okončana podelom bodova, a crveno-bele su jedini trijumf zabeležile 6. maja 2018. kada su golovima Katarine Djorđević i Mirele Tenkov slavile rezultatom 2:1.

Trener Aleksandar Petrović i u predstojećem duelu neće moći da računa na kompletan igrački pogon. Kako zbog bolesti, tako i zbog povreda van terena će duži vremenski period biti Katarina i Tijana Djorđević. Njima se na startu prvenstva na listi povređenih igračica pridružila i Jelena Raičević, dok je Jelena Mančić i dalje u procesu rehabilitacije. Dobra vest je da se, nakon odslužene kazne zbog crvenog kartona u prošlosezonskom finalu nacionalnog kupa, u ekipu vraća Teodora Burket, a administrativni poslovi su završeni i kada je u pitanju poslednje pojačanje, pa će Kajla Tejlor sa Trinidada i Tobaga imati priliku da baš u derbiju debituje u crveno-belom dresu.

Predstojeći susret, opšti je zaključak, ima veliki značaj iako smo praktično na startu šampionata. Eventualnom pobedom crveno-bele izuzev tri boda ne bi mnogo dobile u rezultatskom smislu, ali bi uspeh mnogo više doprineo na psihološkoj stabilnosti ekipe, jer bi i devojkama na terenu pokazao ono u šta svi mi čvrsto verujemo, a to je da je došao trenutak da Srbija dobije novog šampiona u ženskom fudbalu. Sa druge strane, eventualni poraz bi mogao mnogo toga da „odnese“, jer i pored činjenice da će se beogradske crveno-bele i subotičke plavo-bele do kraja šampionata sastati još tri puta, startni poraz na domaćem terenu od velikog rivala mogao bi da predstavlja i nenadoknadiv gubitak.

Zbog svega navedenog, našim „Vučicama“ je neophodna pomoć, pomoć svih nas kojima je krv crveno-bela. Pomoć koja može biti i presudna u borbi za tron, jer ipak jedino svi zajedno možemo početi da živimo snove.

– Super liga Srbije u fudbalu za žene, 2. kolo:
ŽFK Crvena zvezda – ŽFK Spartak Subotica
Stadion: Pomoćni teren stadiona „Rajko Mitić“ iza južne tribine
Datum: Nedelja, 25. avgust
Početak: 18 časova

„I crveno-bele „Vučice“ se bore za slavu Crvene zvezde!!!“


14 .kolo Superliga Srbije
Sloga 4 : 1 Mašinac Trejs PZP
Spartak 5 : 0 Radnički 1923
Vojvodina 2 : 1 Požarevac
Zemun 0 : 5 Crvena zvezda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Sloga 14 9 1 4 28
3 Crvena zvezda 14 8 1 5 25
4 Mašinac Trejs PZP 14 7 2 5 23
5 Vojvodina 14 6 1 7 19
6 Radnički 1923 13 3 2 8 11
7 Zemun 13 3 2 8 11
8 Požarevac 14 0 1 13 1