XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1994. godine

Foto: FIBA

Mundobasket 1994. godine održao se u Kanadi. Bio je to Mundobasket bez SR Jugoslavije. Naravno, u to vrijeme bile su na snazi sankcije radi kojih naša selekcija nije mogla igrati takmičenja. Na samom Mundu je bilo 16 ekipa i sistem je bio kao i u Argentini 1990.

U grupi A našli su se Amerika, Kina, Brazil i Španija. Amerikanci su bili ubjedljivi. Na kraju su došli do tri sigurne pobjede i prvog mjesta. Kina je na kraju napravila iznenađenje i došla je do drugog mjesta. Pobijedili su Špance sa 78-76 a Brazil 97-93 nakon produžetka i prošli su dalje.

U grupi B bili su Hrvati, koji su nastupali prvi put samostalno na Mundobasketu, Kuba, Australija i Koreja. Hrvati su bili veoma sigurni i sa tri pobjede su prošli dalje. Australija je savladala Kubu sa 93-87 u borbi za drugo mjesto i prošla je dalje.

U grupi C igrali su Rusija, prvi put samostalno, Kanada, Argentina i Angola.  Rusi su bili sigurni. Imali su malo problema protiv Kanade ali su salvili sa 73-66. Kanada i Argentina su se borile za drugo mjesto. Kanada je rutinski slavila sa 91-73 i prošla je dalje.

Grupa D bila je najneizvjesnija. U njoj su učestvovali Grčka, Njemačka, Egipat i Portoriko. Egipat je imao 0-3 a ostale ekipe po dvije pobjede  poraz. U njihovom krugu Grčka je imala +2 koš razliku, Portoriko +1 a Nijemci -3 i oni su na kraju eliminisani.

U grupi 1 drugog kruga učestvovali su Amerika, Rusija, Portoriko i Australija. Amerikanci su se prošetali kroz grupu i ostvarili su tri pobjede. Samo Rusi su izgubili sa solidnih -17. Rusi su bili ubjedljivi u ostalim mečevima pa su prošli dalje kao drugoplasirani.

U drugoj grupi bili su Hrvati, Grci, Kanada i Kina.  Hrvati su odigrali tri fantastična meča i ubjedljivo su došli do prvog mjesta.  Za drugo mjesto borili su se doaćini i Grci. Grčka je u neizvjesnoj završnici dobila Kanadu sa 74-71 te su prošli u polufinale.

Amerikanci su u polufinalu razbili Grke sa 99-57. Drugo polufinale je bilo mnogo dramatičnije. Na kraju su Hrvati propustili veliku šansu i Rusija je slavila sa 66-64. Hrvati su se oporavili od poraza i dobili Grke sa 78-60 u borbi za bronzu. Finale je bilo jednosmjerna ulica jer je Amerika savladala Ruse sa 137-91.

U idealnom timu turnira bila su tri Amerikanca. Šekil O'Nil kao MVP, zatim Šon Kemp te Redži Miler. Od Hrvata tu je bio Dino Rađa a od Rusa, današnji njihov selektor, Sergej Bazarevič. Endru Gejz iz Australije bio je najbolji strijelac sa 23,9 poena po meču dok je Rađa imao 22,4 poena po meču.