XS
SM
MD
LG

Sve više nezadovoljnih u FS RS 

Željko Dubravac

Fudbal Republike Srpske nalazi se na stranputici koja vodi direktno u bezdan, a svojevrsni pečat overe propasti udaren je u sredu u Banjaluci, na sednici Izvršnog odbora FSRS.

U narednom periodu “fudbalska vlada” Republike Srpske biće manja za jednog člana jer je Rade Vasiljević iz Foče, inače predsednik Fudbalskog kluba Sutjeska, koji je ispao u Drugu ligu, grupa istok podneo ostavku i napustio skup. Bio je to signal da mnogo toga ne štima u ovoj organizaciji smeštenoj u banjalučkoj Aleji Svetog Save. Inače, sednica je bila izuzetno burna, a razlićito mišljenje od predsednika Mile Kovačevića pokazali su i potpredsednik Saveza Milorad Lale iz Istočnog Sarajeva, kao i Mirko Milošević iz Zvornika.

Treba napomenuti da je u aprilu ove godine takođe u Banjaluci bilo bure i na sednici Skupštine FSRS, kada je delegat Željko Dubravac iz Područnog Fudbalskog saveza Banjaluka kritikovao “samohvalisanje i izveštaj o radu predsednika Kovačevića”, a potom revoltiran napustio skupšinsko zasedanje. Takođe, tada je i predsednik Opštinskog Fudbalskog saveza Brčko Jovica Savić izrazio javno negodovanje autokratijom u Savezu, ali nije napuštao sednicu najvišeg tela FSRS.

Očigledno je da je predsednik Mile Kovačević izgubio tlo pod nogama u atmosferi jednoumlja koju je bio stvorio u Fudbalskom savezu Republike Srpske, a kako se bliži izborna 2020. godina nezadovoljstvo pojedinaca, klubova, ali i područnih saveza sve je veće.

-Ono što sam imao da kažem, i što sam mislio da nije u redu, rekao sam na Skupštini FSRS. Ne bih da se ponavljam, ali ako želimo dobro našem fudbalu onda neke stvari iz korena moramo da menjamo – istakao je kratko Jovica Savić.

Na kontroverznim izborima u savezu srpskog entiteta “Dejtonske zemlje”, u jesen 2016. godine, takođe je bilo mnogo bure na sednici Skupštine, kada je veći broj delegata, nezadovoljan izlaganjem i vođenjem skupa od strane predsednika Kovačevića napustio zasedanje i rastuirio kvorum. Skupština je dva puta nastavljana, održavana je u septembru i oktobru, a tada je Kovačević “na mišiće” pobedio protivkandidata mlađanog Petra Jelića, nekadašnjeg golgetera Modriča Maksime i Premijer lige, te reprezentativca BiH.

-Šta da kažem? Sve što sam imao reći bilo je u predizbornoj trci 2016. godine, još tada sam video neke stvari na koje sam upozoravao. Sve vidim i čujem, od muke bih najradije zaplakao, ali kome će moje suze da pomognu? Očigledno da loše povlačeni potezi sada dolaze na naplatu, a taj skup ceh će na kraju da plate klubovi i celokupan fudbal – istakao je Petar Jelić, sin doktora Milana Jelića nekadašnjeg predsednika Republike Srpske i prvog čoveka fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH i čoveka koji je do prerane smrti u septembru 2007. godine vodio fudbal srpskog entiteta progresivnim putem.

Posle izbora u FSRS 2016. godine ceh je platio potpredsednik FS BiH iz Banjaluke Darko Ljubojević umesto kojeg je postavljen Milorad Sofrenić iz Bijeljine. Naime, Od Ljubojevića, kao bivšeg člana Komiteta za normalizaciju FS BiH, je traženo da zajedno sa tadašnjim generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem obavesti UEFA i FIFA da su izbori u FSRS legalni, što nekadašnji fudbaler Crvene zvezde nije želeo da uradi, pa je “skinut s funkcije”. Bio je to nastavak sukoba njega i predsednika Mile Kovačevića koji je trajao još od 2011. godine, kada je srušeno tročlano Predsedništvo “krovnog” Saveza, a za to niko moralno, ni na koji drugi način, nije odgovarao.

Tada, 2016. napravljena su dva nepomirljiva i protivnička tabora, prvi put u istoriji fudbala Republike Srpske dugoj 27 godina, a Mile Kovačević je “ostao u sedlu” predsednika uz obavezu da napravi novo prilagođavanje Statuta FSRS prema Statutu FS BiH po kojem će Savez iz Banjaluke da izgubi još nekoliko značajnih nadležnosti i nastavi putem potpunog utapanja u “bazen fudbalskih želja” federalnog Sarajeva.

Ono što je i laiku jasno posle svih gore navedenih stvari i događanja jeste to da je sve više onih koji su nezadovoljni radom i predsedavanjem Mile Kovačevića, advokata iz Gradiške.

Pred fudbalom Republike Srpske su burni dani i velika iskušenja…