XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1963. godine

Četvrti Mundobasket održan je 1963. godine u Brazilu ali tamo nije trebalo biti. Filipini su bili prvo određeni kao domaćini. Prvenstvo se trebalo održati 1962. godine. Međutim, predsjednik Filipina Diosdado Makapagal odbio je dati vize za takmičare iz socijalističkih zemalja i samim tim FIBA im je oduzela domaćinstvo i dodijelila Brazilu.

Foto: FIBA

Brazil je bio domaćin i bio je povlašćen. Oni su se automatski plasirali u finalnu rundu. Pored Brazila bilo je još 12 ekipa koje su podijeljene bile u tri grupe. 

U grupi A su bili SSSR, Francuska, Urugvaj te Kanada. Sovjeti su bili neumoljivi te su ostvarili tri sigurne pobjede. Drugo mjesto osvojila je Francuska i prošla je dalje. Ključan je bio njihov meč sa Urugvajem u kojem su slavili sa 64-54.

U grupi B je igrala Jugoslavija. Bila je to sjajna reprezentacija. Predvodio nas je Radivoj Korać a u toj ekipi bili su još i Nemanja Đurić, Ivo Daneu, Josip Đerđda (njegov sin Dario je uspješan trener u Belgiji) i mnogi drugi.  Jugoslavija je ubjedljivo savladala Peru i Japan. Nekih problema u grupi je bilo protiv Portorika ali je Jugoslavija slavila 83-78. Portoriko je bio drugoplasirani te su i oni prošli dalje.

U grupi C su igrali SAD, Italija, Meksiko te Argentina. Amerikanci su bili veoma sigurni i rutinski su došli do tri pobjede i prvog mjesta u grupi. Za drugo mjesto su se borili Italija i Meksiko. Italija je u sjajnom meču savladala Meksiko sa 90-82 te su prošli u finalnu grupu.

U novoj finalnoj grupi učestvovali su Brazil, SSSSR, Francuska, Jugoslavija, Portoriko SAD i Italija. 

Finalna grupa je krenula sjajno za Jugoslaviju. Savladana je ekipa Sjedinjenih Američkih Država sa 75-73 a junak pobjede bio je Petričević sa 18 poena. Potom su uslijedile još dvije sigurne pobjede. Ekipa Portorika savladana je sa 73-57 a Italija sa 85-74. U četvrtom kolu odigran je meč koji će na kraju odlučiti ko osvaja titulu prvaka svijeta. Brazil je već na poluvremenu imao +24 protiv Jugoslavije i nije bilo realno da se napravi preokret. Na kraju je Jugoslavija izgubila taj meč sa 90-71.

U petom kolu Jugoslavija je savladala Francusku sa 99-63 što je i bila najubjedljivija pobjeda Jugoslavije na Mundobasketu. Uslijedio je meč poslednjeg kola sa Sovjetima i bitka za drugo mjesto. Jugoslavija je bolje otvorila susret i na poluvremenu je vodila 34-28. Sovjeti se nisu predavali i uveli su meč u neizvjesnu završnicu. Ipak, Jugoslavija je slavila sa 69-67 a junak pobjede bio je Nemanja Đurić sa 32 poena. 

Brazil je na kraju finalnu grupu završio sa skorom 6-0 te su završili kao prvaci svijeta. Jugoslavija je osvojila svoju prvu medalju jer je sa skorom 5-1 u finalnoj grupi, završila na drugom mjestu. Bronza je pripala Sovjetima koji su imali skor 4-2.

Peruanac Duarte je bio najbolji strijelac turnira sa 23 poena po meču dok je Radivoj Korać bio četvrti strijelac turnira sa 16,8 poena po meču. U idealnoj petorci turnira bili su Pasos i Markez iz Brazila, Petrov iz SSSR-a, Kojiz iz SAD-a te Dongo iz Francuske. Markes je bio na kraju MVP turnira.