XS
SM
MD
LG

Praznik košarke u Zrenjaninu

Peti po redu kadetski košarkaški turnir “Petrovgrad Basketball U16 Cup” održaće se u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu od 05. do 07. aprila. Zrenjanin će imati tu čast da, pored domaćih klubova Partizana i Petrovgrada, ugosti reprenzetacije Izraela, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije u uzrastu U16 . Posetioci će imati priliku da na delu vide buduće asove evropske i svetske košarke i ujedno pomognu kroz humanitarni karakter turnira.

Turnir će biti održan u organizaciji KK Petrovgrad iz Zrenjanina pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. I ove godine veliki prijatelj turnira je kompanija GOMEX. Kao visoko društveno odgovorna kompanija, priključili smo se organizaciji ovog turnira od samog početka prepoznajući vrednosti koje on promoviše kao istovetne onima kojima i mi težimo.

U prethodne četiri godine, tih dana, Zrenjanin je bio centar omladinske košarke ali i grad najvećeg srca jer su posetioci kupovinom ulaznica na bazi dobrovoljnog priloga direktno pomagali misije humanitarnih udruženja i fondacija koja u fokusu imaju lečenje dece. Podršku smo do sada pružili Udruženju “Transplant heroji”, Fondacijama “Podrži život” i “Zajedno za život” kao i Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR.

Za ovu godinu i peto okupljanje u Zrenjaninu, posetioci turnira doniraće sredstva za humanitarni projekat pod nazivom “Sportom za bolje sutra”. U pitanju je inicijativa kojom je planirano poboljšanje uslova za obrazovanje i bavljenje sportom dece i omladine koja su u stanju socijalne potrebe. Pored Grada Zrenjanina, uz projekat su stale još i Javna Ustanova “Sportski objekti”, Sportski savez grada Zrenjanina, Savez za školski sport grada Zrenjanina, Centar za socijalni rad i Gradska organizacija Crvenog Krsta. Akciju “Sportom za bolje sutra” podržali su mnogi klubovi i organizacije (Džudo klub Proleter, Tekvondo klub Zrenjanin, Zrenjaninski polumaraton, Košarkaški klubovi Proleter i Petrovgrad, Rukometni savez Srbije…).

Zrenjanin, kao grad sporta ima bogatu sportsku istoriju, ali i tradiciju organizovanja velikih međunarodnih takmičenja. Cilj ovog turnira je da se omogući mladim košarkašima naše zemlje da razmene iskustva sa sportistima iz inostranstva. Tokom prethodna četiri turnira, kroz grad na Begeju prodefilovao je impozantan broj mladih košarkaških nada, od kojih su neki već tada bili prave zvezde. Da je ovaj turnir pravi rasadnik talenata dokazuje i to da su na ovom turniru igrali, danas već svetski poznati košarkaški talenti, Dino Radončić i Luka Dončić. 

Ekipe-učesnice turnira podeljene su na dve divizije. Diviziju A čine nacionalni kadetski timovi Izraela, Crne Gore, Makedonije i Srbije, dok su u Diviziji B kadeti Rumunije i Bugarske ali i mladi košarkaši Partizana i Petrovgrada.