XS
SM
MD
LG

Šta znamo nakon Kupa Koraća ?

Juče je u Nišu završen finalni turnir Kupa Radivoja Koraća. Košarkaši Partizana drugu godinu zaredom osvojili su trofej. Oni su u sjajnom meču savladali Zvezdu sa 76-74. Samo finale obilježili su sjajni pogoci i sa jedne i sa druge strane ali i  sudijske greške kojih je bilo. O svemu tome kao i o stanju u samim ekipama, govorićemo u ovom tekstu.

Da krenemo od pobjednika. Ekipa Partizana pred start sezone nije imala ambiciju da se pod svaku cijenu mora osvojiti ABA liga i samim tim vratiti u Evroligu. Međutim, dolaskom Andree Trinkijerija na mjesto trenera, sve se mijenja. Trinkijeri je fenomenalan trener i taktički najpotkovaniji trener u ABA ligi. Veliki motivator, veoma energičan a ima i veliki budžet koji je iskoristio na pravi način te je doveo Renfroa i Nikolu Jankovića.

Samog Trinkijerija najbolje se sjećamo iz Bamberga jer mu je to bio poslednji posao prije Partizana. Bamberg je sa Trinkijerijem rušio favorite u EL. U sezoni 16/17 sa prosječnim timom su dugo bili u igri za TOP8 Evrolige. Kada su izgubili šansu da prođu, Trinkijeri je pokazao kakav je proesionalac. U pretposlednjem kolu dočekali su Darušafaku. Njima je taj meč bio nebitan ali pobjedom Bamberga, Zvezda bi prošla u TOP8. Trinkijeri je motivisao svoje momke kao da im život zavisi od tog meča. Javor i kompanjoni pogurali su tada Dacku do pobjede ali Trnkijeri i Bamberg pokazali su pravi i profesionalni odnos prema sportu.

No da se vratimo na sadašnji Trinkijerijev posao. Dolaskom Talijana na klupu, mnogo toga se promijenilo u igri Partizana. Prije svega tu mislim na defanzivu. I pod Čankom na momente je Partizan bio dobar defanzivno ali na momente je bio očajan. Primjera radi, Zadar im je ubacio skoro 100 poena u Beogradu. Trinkijeri je sjajno rasporedio uloge. Motiviše sve igrače da ginu na terenu ali da se podrede timu. I nakon nekih teških poraza uspio je na pravi način dići ekipu. U svaki meč ulaze sa dosta energije i kroz tu energiju dolaze do dosta ofanzivnih skokova ali i onih ''ničijih lopti'' koje znaju odlučiti pobjednika. Definitivno najveća snaga Partizana je u njihovom treneru.

Što se tiče Crvene Zvezde, tu je situacija dijametralno suprotna. U tekstu prije nekih mjesec dana naveli smo da Milan Tomić često donosi loše pa može se reći i bizarne odluke. Neki su nas tada napadali ali se sinoć desio još jedan neshvatljiv gaf u samoj završnici. Kojom logikom se Tomić vodio, kada je na Lendejlu ostavio Bilija Berona, koji je niži skoro 30 centimetara a Cirbesa postavio da brani izvođenje auta, nije mi jasno ali da je pogriješio pa definitivno da jeste.

To nije prvi put da se dešavaju ovakve bizarnosti i neshvatljivi propusti. Protiv Valensije treba da se brani zadnji napad u Beogradu i tada Tomić igra u paru sa Čovićem i Reglendom, koji su očajni defanzivci. Naravno, Van Rosom je to znao kazniti. Isto tako, kada je Zvezda u Malagi kod Unikahe tražila trojku za izjednačenje u završnici, Tomić je igrao bez najboljeg šutera Bilija Berona. Tada mu je igrao Reglend koji nije mogao pogoditi olimpijski bazen na tom susretu. Dugo vremena nije htio dati šansu Dejanu Davidovcu koji ga je sinoć vratio u igru. Isti taj Davidovac bio je jedina svijetla tačka u dosta mečeva Zvezde u EL prošle sezone. Zato je neshvatljivo da ga je Tomić dugo držao po strani.

Koliko god je Trinkijeri sjajan motivator, toliko Tomić nije. Evidentno je da gubi konce. Evidentno je da se ne snalazi u neizvjesnim završnicama. Evidentno je da za svoje greške uvijek na neki način okrivi novinare. Evidentno je da je na neki način ''tanak'' za posao koji radi. Vidjelo se to u još jednoj situaciji sinoć. Nakon bacanja Lendejla, Zvezda je imala 0,2 sekunde za napad. To je dovoljno vremena jedino za neko nabacivanje na obruč. Tomićeva ideja je bila da aut izvede Čović, koji mu je sam rekao da je zbog visine u problemu da prebaci čuvara. Tek tad je Tomić shvatio šta treba. Čekaj, kakva je onda budućnost ekipe gdje bekap plej trenera uči šta treba raditi ? Nije sigurno blistava. Takve situacije jedan trener mora u pola dana u pola noći prepoznati a Tomić to prepoznao nije. 

Ono što upada u oči jeste Zvezdina igra. Već skoro pa dva mjeseca Zvezda nema prave igre. Često su napadi prestatični i tako je bilo i u finalu Kupa. Nema kretnji bez lopte, prvi plej ne zna da igra pik a drugi plej nedovoljno kvalitetan za ozbiljnu košarku. Zbog takve igre Zvezda šuta ogroman broj trojki i ako šut krene super a ako ga nema e onda kuku majko. Nema ideje i nema pravih akcija već neko vrijeme. I defanziva je loša. Kritikovali su mnogi Alimpijevića da je njegova Zvezda očajno branila pik igru. Tomićeva Zvezda to raid još gore. Protivnici to sve više koriste pa čak i oni koji su slabiji. Nije samo problem u Cirbesu kojeg se najviše napada nego i u plejmekerima koji su očajni defanzivci. Naravno, problem Zvezde je i što je Lazić neko vrijeme van stroja a zna se da je on najbolji defanzivac u timu.

Sada će morati naći načina da digne svoj tim. Činjenica je da Zvezda može sa pola gasa igrati do plej ofa jer su sigurno prvi u ABA ligi pred plej of. Ali sledeći meč je derbi sa Partizan. Doduše, biće totalno drugačije jer će Zvezda moći računati na strance. Biće to veliki test za Tomića. Trinkijeri i porazom u tom meču neće pokazati ništa loše. Sa druge strane, eventualni poraz Zvezde bio bi definitivno pokazatelj da je Tomić nedorastao zadatu.

A sada o onome o čemu ne volimo pričati ali moramo. Suđenje se kod nas komentariše nakon svakog vječitog derbija. Nekada je to argumentovano a nekada bez osnova. Sinoć je itekako bilo osnova. Sudijska trojka na čelu sa Beloševićem, imala je itekako bitnu ulogu. Kruna svega je završnica susreta. Prvo, Renfro je kod trojke na osam sekundi do kraja napravio očiti faul u napadu na Čoviću. Ta situacija je jednostavna. Ili je faul u napadu ili flop Čovića. Ne može biti ništa. Međutim, očito je da je faul u napadu jer se Čović postavio dobro. Nakon toga desio se i taj famozni faul nad Lendejlom. Prvo su pokazali nesportski faul što bi tek bilo van pameti a onda su promijenili odluku u obični faul.

Već smo istekli da je za tu situaciju odnosno duel Lendejla i Berona, najkrivlji Milan Tomić jer je amaterski ostavio 30ak centimetara nižeg igrača na Lendejlu. Međutim, faul na 0,2 sekunda do kraja će se rijetko svirati kada igraju ravnopravni timovi. Na stranu kad igraju recimo u EL CSKA i recio Gran Kanarija gdje će sigurno veći tim zaštititi veći klub uvijek. Međutim, ostaje utisak da su sudije odlučile pobjednika. Pogotovo je loše da su taj faul svirali nakon nesviranog faula u napadu Renfroa. Rezultat je bio neriješen i da nisu sudili faul išlo bi se u produžetke i sudijama niko ništa ne bi mogao reći jer bi oba tima imala dovolno vremena da sami riješe sve.

Bilo je i tkom samog susreta diskutabilnih odluka. Jedan čisti faul nad Cirbesom nije suđe kada je evidentno dobio udarac. Prilikom jednog prodora nad Reglendom je bio faul a nije suđen. Ali takvih situacija tokom meča bude i one su još podnošljive. Međutim, sudijske odluke u završnici su one koje su stostruko važnije a sudije su u završnici definitivno oštetili Zvezdu. Ponavljam, Tomić je najkrivlji za poraz jer je imao mnogo propusta a najveći je već pomenuti ismeč pod košem, ali i sudije su itekako uticale na ishod na kraju.

Ovaj Kup imaće i daleke posljedice. Partizan će sada biti pun motiva. Trinkijeri je inače sjajan trener po tom pitanju a tek će sad igrati sa dosta motiva ali i samopouzdanja. Zvezdi ovaj poraz neće sigurno lako pasti ali treba imati u vidu činjenicu da će Zvezda u ABA ligi biti mnogo jača. Odžo, Faje i Rivers nisu mogli igrati jer su samo četiri stranca mogla igrati. Neko će reći da su falili Partizanu Nikolić i Zagorac. To je istina ali su bili out radi povrede a povrede su sastavni dio sporta. Na kraju krajeva pa i Lazić ej faktički bio out iako je bio u sastavu. 

Sada naravno izostanak stranaca može poslužiti Tomiću i kao alibi priča za neuspjeh. Međutim, činjenica je da su bili oslabljeni i da će kroz ABA ligu biti dosta jači. Međutim, činjenica je i da Partizan ima boljeg i taktički potkovanijeg trenera i nenormalno samopouzdanje nakon titule u Kupu. Nećemo da gatamo šta će biti u završnici ABA lige i ko će dobiti ako vječiti budu bili u polufinalu. Ako vječiti budu u polufinalu, sigurno je da nas čeka mnogo drame. Samo se zaista nadamo da ćemo tada govoriti isključivo i potezima i greškama igrača i trenera a ne ljudi u uniformama.....