XS
SM
MD
LG

(Ne)očekivano finale

Svjetsko rukometno prvenstvo stiglo je do posljednjeg, ali najbitnijeg dana, u kojem ćemo dobiti novog svjetskog prvaka. U finalu Danska i Norveška, reprezentacije koje do sada nikada nisu osvajale zlato na Svjetskim prvenstvima, pa će pobjednik ispisati novu stranicu rukometne istorije. 

Kroz istoriju Danska je tri puta igrala finale, ali se  Danci nijednom nisu uspjeli okititi zlatnom medaljom. Norveška je pak finale igrala jednom, prije dvije godine u Francuskoj, kada je domaćin šampionata bio bolji. 

U najavi šampionata Danska je bila jedan od tri kandidata za samo finale, Norveška nije bila u prvom redu favorita. Po prikazanom na šampionatu i jedni i drugi zasluženo su izborili plasman u finalne. Danska trenutno ima možda i najbolju ekipu na svijetu, uz domaći teren, u finalu svakako slovi za favorita. 

Prije dvije godine Norvežani su najavili dolazak u sam vrh svjetskog rukometa, a to su potvrdili i na ovom šampionatu. Da im igra protiv domaćina i pritisak publike ne predstavlja problem dokazali su u polufinalu, kada su izbacili jednog od domaćina Njemačku u prepunoj hamburškoj areni. 

Danci i Norvežani već jednom su odmjerili snage na ovom šampionatu, bilo je to u grupnoj fazi, kada su Danci slavili 30:26. Ipak finale je utakmica za sebe, Danci jesu  favoriti, ali ako Norveška ponovi igru iz polufinala, očekuje nas neizvjesna utakmica. Danci su odlično pokriveni u svim linijama, oba golmana odlično brane na ovom šampionatu, bekovi predvođeni Mikelom Hansenom su na najvišem nivou. I bekovi Norveške igraju sjajno cijelo prvenstvo, Sagason i Red bili su nezaustavljivi u polufinale, ali se Red i povrijedio, pa će eventualni njegov izostanak danas predstavljati veliki hendikep  za Norvešku. Jako oružje Norvežani  je i pivot Mirhol, koji uprkos poznim godinama briljira na prvenstvu. 

Arena u Herningu, skandinavsko finale Svjetskog rukometnog prvenstva Danska -Norveška, danas od 17.30. Istorija se piše, jer ko god da osvoji biće mu to prva titula prvaka svijeta.