XS
SM
MD
LG

Radnički od danas u Turskoj

Ekspedicija Fudbalskog kluba Radnički rano jutros je otputovala za turski Belek, u kojem će ostati 14 dana i obaviti glavni deo priprema za prolećni deo sezone.

U avionu za koji je odleteo u Tursku jutros se našlo 35 članova Radničkog, od toga 26 fudbalera, osam članova stručnog štaba i sportski direktor Marko Jovanović.

Na put su krenuli sledeći fudbaleri: Milorad Kojić, Marko Živković, Aleksandar Todorovski, Radovan Pankov, Đorđe Crnomarković, Stefan Đorđević, Nikola Stanković, Taras Bondarenko, Nikola Drinčić, Aleksa Jovanović, Aleksandar Jovanović, Petar Krstić, Riota Noma, Saša Stojanović, Petar Grbić, Lazar Ranđelović, Nermin Haskić, Petar Petrović, Nikola Čumić, Petar Ristić, Slađan Nikodijević, Ivan Bulajić, Borivoje Ristić, Damir Kojašević, Petar Ćirković i Marko Petrović.

Sastav stručnog štaba u Beleku je sledeći: Nenad Lalatović (šef), Dragan Šarac (pomoćni trener), Vidak Bratić (pomoćni trener), Miroslav Stanković (trener golmana), Srđan Mitić (ekonom), Marko Stanković (fizioterapeut), Miloš Zlatković (lekar) i Vladimir Petković (fizioterapeut).

Radnički je pripreme počeo još 9. januara, a ekipa je zbog loših vremenskih uslova sve vreme bila prinuđena da trenira u balonima. Nišlije su uspele da pre odlaska u Tursku odigraju jednu kontrolnu utakmicu, u kojoj su prošlog petka pobedile Dinamo na gostovanju u Vranju rezultatom 4:2.

Niški tim će u Beleku odigrati pet kontrolnih mečeva. Protivnik Nišlijama će 26. januara biti slovačka Podbrezovia, tri dana kasnije sledi duel sa ruskim Avangardom iz Kurska, a 1. februara Radnički će odmeriti snage sa Spartakom iz Trnave, koji je ove sezone igrao grupnu fazu Lige Evrope, a letos je eliminisan od Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Za 3. februar dogovoren je duel sa ruskom Čajkom, a poslednji meč igraće se 5. februara protiv člana ruske Premijer lige Rubina iz Kazanja, koji je svakako  najzvučnije ime od svih protivnika.

Protivnici su po meri i biće izazov odmeriti snage sa ekipama poput Spartaka i Rubina. Ipak, nama rezultati u Turskoj nisu bitni. Najvažnije je da se dobro pripremimo i budemo na najvišem nivou 16. februara, kada nas na našem stadionu čeka izuzetno važan meč u Superligi protiv Čukaričkog. Ponavljam, da je moja velika želja, kao i želja prvog čoveka Radničkog Ivice Tončeva je da ove godine pokušamo da osvojimo trofej, mada je konkurencija veoma jaka i već na startu prolećenog dela sezone nas čeka okršaj protiv jednog od kandidata za najviši plasman- rekao je šef stručnog štaba Nenad Lalatović uoči leta za Tursku.

Radnički su ove zime, za sada, pojačali ofanzivni vezni fudbaler Damir Kojašević, krilni igrači Nikola Čumić i Petar Petrović, kao i desni bek Marko Živković. Ugovore sa Radničkim produžili su golman Borivoje Ristić i vezista Nikola Drinčić, a ekipu su napustili ofanzivni vezisti Aleksandar Stanisavljević i Siniša Babić, desni bek Nikola Aksentijević, štoper Andrija Mijailović i golman Mladen Živković.

Meni je bilo najvažnije da Drinčić ostane ovde do kraja sezone. To je jedan od najboljih igrača lige, koji nam je od izuzetne važnosti i naše najveće pojačanje je njegov ostanak u Nišu. Ja sam od rukovodstva i sportskog direktora insistirao na dovođenju klasične „desetke“ i desnog beka, a oni su mi ispunili želju angažovanjem Kojaševića i Živkovića. Petrović i Čumić su talentovani igrači i smatram da je pred njima lepa budućnost, ali će morati mnogo da rade na treninzima. Pred nama je težak period u Turskoj, jaki treninzi i utakmice, i ja verujem da će se njih četvorica tamo u potpunosti adaptirati na moje zahteve i uklopiti se u naš sistem- jasan je Lalatović.

Ekipa Radničkog u Beleku brojaće 35 članova, a ono što upada u oči na spisku putnika su imena petorice omladinaca, koji će imati priliku da u najboljim mogućim uslovima rade pod budnim okom Nenada Lalatovića.

Odlazak mladih fudbalera na pripreme jasno govori o strategiji rukovodstva Radničkog da se u budućnosti baza prvog tima gradi iz sopstvene Omladinske škole.

Priliku da da odrade pripreme sa prvotimcima u Beleku dobili su Milorad Kojić, Aleksa Jovanović, Petar Ristić, Petar Ćirković i Marko Petrović, a ovom spisku treba dodati i novajlije Nikolu Čumića i Petra Petrovića koji po svojim godinama spadaju u red mladih igrača.

U Turskoj nas čeka najateži deo priprema i zbog toga je bitno da imamo što više igrača u pogonu. Zbog toga sam odlučio da na put povedem i petoricu mladih fudbalera, koji će imati priliku da mi dokažu da možda već na proleće zaslužuju šansu u prvom timu. Radnički je ozbiljan klub, sve stvari se rade temeljno i po unapred pripremljenom programu, tako da je veoma važno da što pre iz omladinskog pogona dobijemo igrače koji će moći da odgovore zadacima na najvišem nivou. Odlazak ove petorice u Tursku je najbolja moguća poruka za sve ostale igrače iz naše Omladinske škole. Ja pomno pratim svaki njihov korak i čim primetim da neko odskači, taj će dobiti šansu da se dokaže u prvom timu. Rukovodstvo kluba im je obezbedilo sve potrebne uslove i na njima je da rade i da napreduju- završio je Nenad Lalatović.

Radnički u prolećnom delu sezone očekuju veliki izazovi u Superligi i Kupu Srbije, takmičenjima u kojima ima visoke ambicije. Niški tim u Superligi zauzima drugo mesto na tabeli sa 50 osvojenih bodova nakon 21 odigranog kola, što je devet manje od vodeće Crvene zvezde, a šest više od trećeplasiranog Partizana. Ekipa sa Čaira je izborila i plasman u četvrtfinale nacionalnog Kupa, gde će odmeriti snage sa novosadskom Vojvodinom.

Prvi takmičarski meč u 2019. godini Radnički će odigrati 16. februara protiv Čukaričkog na stadionu Čair.


30 .kolo Superliga Srbije
Dinamo 0 : 3 Radnik
Vojvodina 3 : 2 Partizan
Čukarički 0 : 0 Mladost
Napredak 1 : 0 Zemun
Spartak ŽK 1 : 0 Rad
Voždovac 1 : 0 Mačva
Radnički (N) 5 : 1 OFK Bačka
Crvena zvezda 4 : 0 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 27 3 0 84
2 Radnički (N) 30 23 6 1 75
3 Partizan 30 15 9 6 54
4 Čukarički 30 15 9 6 54
5 Mladost 30 13 7 10 46
6 Napredak 30 10 11 9 41
7 Vojvodina 30 10 9 11 39
8 Proleter 30 9 11 10 38
9 Spartak ŽK 30 10 8 12 38
10 Radnik 30 11 5 14 38
11 Voždovac 30 11 4 15 37
12 Mačva 30 8 8 14 32
13 OFK Bačka 30 6 7 17 25
14 Rad 30 4 9 17 21
15 Dinamo 30 5 5 20 20
16 Zemun 30 3 9 18 18