XS
SM
MD
LG

Igokea dočekuje poljuljanog prvaka

Ovog vikenda na programu je treće kolo regionalne ABA lige. Derbi susret igra se u Laktašima, gdje će Igokea ugostiti ekipu Budućnosti.

Igokea u ovaj meč ulazi sa dosta samopouzdanja nakon što su uspjeli pobijediti Cibonu u Zagrebu. Takođe, imali su cijelu sedmicu za treniranje i uigravanje a Budućnost je imala i evropske obaveze. Gosti dolaze u lošem raspoloženju. Prvo ih je Zvezda deklasirala u Morači a onda su izgubili i od Armanija u Evroligi. Mnogo to sve loše izgleda a protiv Armanija su mnogo energije potrošili. Sada imaju imperativ pobjede u Laktašima, gdje su mečevi tradicionalno veoma zanimljivi.

Što se tiče same taktike meča, veoma važna biće unutrašnja igra. Igokea dosta forsira unutrašnju igru. Zubčić i Lešić često igraju zajedno u petorci i onda je glavni plan da se lopta da njima. Takođe, tu je i Rikić. Jeste sporije počeo sezonu ali on uvijek igra sa mnogo motiva protiv bivšeg kluba a i imao je dosta dobrih partija protiv Budućnosti. Iako je Budućnost dovela Omića, i dalje nisu dovoljno dobri u zaštiti reketa. Zvezda ih je tu uništila a probleme im je stvarao i Armani, iako Armani i ne forsira mnogo igru preko centara. 

Na ABA Super Kupu Igokea je forsirala unutrašnju igru i u prvom poluvremenu 2/3 svojih poena su dali tako. Kada je Džikić snizio petorku, malo su se Igosi zbunili u napadu ali su i dalje stvarali probleme Budućnosti preko svojih ''četrdesetpetica''. Ipak, tom niskom petorkom Džikić je tada uspio napraviti preokret i doći do trijumfa. Sada vjerovatno neće imati ovakvih pokušaja a i Trajković je sigurno spreman na petorku sa Erlom Klarkom na pet i Koti Klarkom na poziciji četiri. Treba napomenuti da je u tom susretu ABA Super Kupa i Budućnost dala ogroman broj pena iz reketa, pogotovo u drugom poluvremenu. Igokea je tada imala problem da brani reket a slično joj se desilo i protiv Mege, dok je protiv Cibone taj dio dosta dobro funkcionisao.

Što se tiče vanjske linije, Igokea tu ima jednu šansu koju mora iskoristiti. Budućnost na startu sezone jako loše brani šut protivnika za tri pod uglom od 45 stepeni. Igokea to nije kaznila na pravi način na ABA Super Kupu a sada bi to morali uraditi. Gotovo pa rednovno po šest trojki Budućnost prima sa ovih pozicija, što je itekako važno. Budućnost se muči mnogo u šutu za tri poena na startu sezone ali su u Laktašima često znali sjajno šutirati trojke. Igokea je protiv Mege prilično plitko branila šut za tri poena i ako joj se to ponovi, Budućnost ce to kazniti. Previše je tu šuterskog potencijala da bi cijele sezone bili loši u šutu. Zato Igokea mora biti izuzetno agresivna i mora dobro braniti šut za tri poena protivnika. Moraju obratiti pažnju i na kornere jer su tu Danilo Nikolić i  Suad Šehović opasni a Suad je često znao odigrato sjajno u Laktašima. Na kraju krajeva, prije dvije godine pogodio je za pobjedu Budućnosti.

Bitno će biti ko će kontrolisati skok. Budućnost je skakački veoma potentna ali to ne koriste na startu sezone. Omić je igrač koji igra sa dosta energije a i Klarkovi su sjajni u skoku, dok se uvijek neki skok može očeikvati i od bekova. Igokea je očajno gradila skok protiv Mege. Ako joj se to desi protiv Budućnosti, u velikom su problemu. Erl Klark i pogotovo Omić, uvijek su aktivni na ofanzivnom skoku i znaće kazniti Igokeu ako tu ne bude koncentrisana. Takođe, očekuje se meč sa malo izgubljenih lopti jer Trajković i  Džikić vole da im timovi svedu greške na minimum. 

U dosadašnjih 15 utakmica, Budućnost je 11 puta savladala Igokeu. U Laktašima je rezultat 4-3 za Igokeu. Prošle sezone Igokea je savladala Budućnost, u debiju Dorela Rajta u dresu Igosa. Sada svakako imaju šansu da dobiju ovaj meč. Budućnost izgleda jako loše, malo djeluju pojedinci i umorni a i istrošeni su dosta jer su protiv Armanija potrošili mnogo energije. Međutim, imaju ogroman potencijal i individualni kvalitet koji kad tad mora doći do izražaja.

Sigurno nas čeka sjajan i neizvjestan meč jer je u Laktašima uvijek tako kada ovi timovi igraju a ko će se radovati saznaćemo u nedelju od 19h.

Foto: Igokea Republika Srpska