XS
SM
MD
LG

Play Off SRLS - Intervju sa trenerima

Ekipa Metaloplastike nakon infarkt završnice prvog dela prvenstva SRLS, uspela je da obezbedi kartu za doigravanje.

Kvalitetne partije koje pružaju naslednici šabačkih vanzemaljaca u proteklim kolima doigravanja, pokazuju da je njihov plasman u doigravanje sasvim opravdan. O predstojećem meču na Banjici protiv Partizana kao i dosadašnjem toku doigravanja govori trener Vladan Jordović.

Foto: Super.rss.org.rs

"Ambicije moje ekipe su da uvek idemo na pobedu. Tako i dolazimo u hram rukometa na Banjici, da psihološki rasterećeni prikažemo kvalitetnu i borbenu partiju i pokušamo da savladamo renomiranog sportskog rivala. Ekipa Partizana, sa liderom Bojanom Butulijom, predstavlja mladu ali ne i neiskusnu ekipu obzirom da već duže vreme igraju zajedno. Uigrani su, kompaktni ali sa jakim individualcima, Butulijom, Stevanovićem, Milosavljevim i Živkovićem. Jaki su na svim pozicijama, imaju dovoljan broj igrača u rotaciji. Fizički besprekorno spremni, trkački fenomenalni. Igraju odličnu, atipičnu zonsku odbranu 6:0 koja izlazi iz okvira zonskog sistema sa dosta individualnosti, iz koje prelaze u ubitačne kontranapade koje lome protivnika. Prednost crno belih je u nijansu boljoj uigranosti obzirom da igraju duže zajedno dok smo mi ovu ekipu formirali na polusezoni ligaškog dela takmičenja. Naša prednost je što na Banjicu dolazimo psihološki rasterećeni, bez imperativa pobede, osokoljeni i puni samopouzdanja nakon odlične partije i pobede u poslednjem kolu protiv odlične ekipe Dinama. Partizan teško gubi bodove na Banjici, ima najviše ambicije. Mi smo u doigravanje ušli da se nadigravamo sa sportskim rivalima, da pokažemo da ravnopravno možemo da se nosimo sa svakim rivalom, da prikažemo lep i na oko dopadljiv rukomet i da su mladi igrači moje ekipe budućnost šabačkog a i srpskog rukometa. Sa Partizanom smo odigrali dosta utakmica,odlično se poznajemo. Svaka naša utakmica bila je lepa i zanimljiva na svoj način tako da verujem da će ista takva biti i ova. Izjednačeni smo na svim pozicijama tako da će odlučiti nijanse ili dobar dan nekog od izvanrednih pojedinaca.

Kako vidite dosadašnji tok doigravanja ?

Ušli smo u završnicu doigravanja. Sva očekivanja, kako nas trenera, igrača, članova uprave tako i svih ljubitelja rukometa, koje smo imali pre početka doigravanja su se obistinila. Izuzetno izjednačeno doigravanje, sa dosta uzbudljivih, borbenih i kvalitetnih utakmica. Odgovorno tvrdim pa ko kvalitetu ne zaostajemo u odnosu na ekipe iz okruženja, osim onih vrhunskih, sa ogromnim budžetima. Svi smo se potajno nadali da će ovogodišnje doigravanje doneti lep i kvalitetan rukomet i srećan sam zbog toga što se to obistinilo. Kao što je kolega Josif Petković rekao, moramo čuvati sve ovo što smo stekli do sada i truditi se da to još više unapredimo. Liga je izuzetno plodno tlo za razvoj mladih igrača koji imaju priliku da u kvalitetnim, rezultatski neizvesnim utakmicama napreduju i stiču preko potrebno iskustvo. Manje više rezultati su očekivani. Za mene su iznenađenja prilično laka pobeda Partizana u Pančevu, ali svi znamo da Dinamo kuburi sa povredama igrača,kao i u prvom kolu bod Crvene Zvezde u Slanoj Bari i jako mi je žao što tako kvalitetna ekipa, sa dosta dobrih igrača ima problema u funkcionisanju kluba što se odrazilo da igru ekipe i u odnosu na kvalitet koji poseduju, nezasluženo se nalaze tu gde jesu trenutno. Nema lakih i unapred osvojenih bodova i tako će biti sve do samog kraja doigravanja.

Prognoza finiša doigravanja

Jako je nezahvalna. Lako se može dogoditi da se zatvori krug ekipa sa istim brojem bodova tako da svi moramo voditi računa i o gol razlici i međusobnim susretima. Iskreno se nadam da ćemo svi u poslednja četiri kola pružiti kvalitetne, zanimljive i rezultatski neizvesne partije i tako na najbolji način prezentovati ovaj lep i atraktivni sport i u javnost poslati lepu sliku i taj način privući neke nove klince i klinceze da počnu da se bave rukometnim sportom“.

Nenad Maksić

Sedmo kolo doigravanja, kao i svako predhodno, donosi zanimljive, borbene, kvalitetne i rezultatski neizvesne utakmice.

Foto: Super.rss.org.rs

Lider superligaškog karavana, niški Železničar 1949, u svom Čairu, dočekuje ekipu Crvene Zvezde, silno ophrvanu problemima u funkcionisanju kluba, ali igrački i trenerski kadru da bude ravnopravan takmac ostalim ekipama bez obzira na trenutni položaj na tabeli. Niška dizelka, ozbiljno uzdrmana teškim porazom na Banjici, pokušaće da konsoliduje redove i novim bodovima na svom kontu povrati preko potrebno samopouzdanje pred utakmice koje će odlučiti, kako prvaka Srbije za tekuću takmičarsku sezonu, tako i drugog učesnika SEHA - a lige. Meč koji može mnogo toga odlučiti u veoma izjednačenom doigravanju, odigraće Vojvodina i Dinamo, u petak u Slanoj Bari. Poraz bilo koje ekipe, istu udaljava iѕ borbe za najviši tron. Obe ekipe kubure sa povredama, ali silno motivisane da osvoje ceo plen. Vojvodina u zaletu nakon pobede nad večitim rivalima, Dinamo u pokušaju da uđe u pravi ritam.

Ljubitelji rukometa imaće mogućnost, da ukoliko ne budu u prilici da uživo posmatraju duel Partizana i Metaloplastike, da posmatraju sudar sportskih rivala na Radio televiziji Srbije (RTS 2 18:00 časova) koja pruža veliku medijsku podršku rukometnom sportu i na čemu su joj zahvalni svi akteri Super rukometne lige Srbije. Očekuje se velika borba, zanimljiv meč po kvalitetu gotovo izjednačenih ekipa, rezultatski neizvesna utakmica. U svakom slučaju svi koji dođu u hram rukometa na Banjici imaće priliku da uživaju u potezima Butulije, Stevanovića, Živkovića, Brajovića,Đukića, Gojkovića i bravurama Milosavljeva i Arsića.

O susretu dve ekipe koje se jako dobro poznaju, govori trener crno belih Nenad Maksić.

"Siguran sam da će to biti izuzetno zanimljiva utakmica, po kvalitetu dve gotovo ravnopravne ekipe.Pobedom protiv lidera iz Niša, moja ekipa je stekla veliko samopouzdanje i ulazimo u utakmicu sa željom da ponovimo igru koju smo pružili protiv nišlija i upišemo nove bodove na svoj konto. Neće biti ni malo lako. Metaloplastika je kvalitetn ekipa, takođe osokoljena pobedom u poslednjem kolu kao i mi. Predvodi ih sjajni Jordović koji će sigurno do tančina svojim pulenima servirati našu igru. Sa šapčanima smo ove sezone odigrali već pet utakmica, jako dobro se poznajemo i tu nema nekog velikog iznenađenja. Obe ekipe igraju odličnu borbenu iz koje prelaze u ubitačne kontranapade. Obe ekipe predvode sjajni golmani, Milosavljev i Arsić. Neku malu prednost moje ekipe vidim u tome što igramo na svom terenu sa kojeg retko ko je odneo bodove ove sezone i u tome što smatram da su Butulija, Stevanović i Živković mnogo jači u improvizaciji u teškim situacijama u odnosu na igrače Metaloplastike. Fiziči smo izuzetno spremni i mi i oni a igrači će morati da pronađu način kako da izdrže veliki psihološki pritisak koji nameće ritam igranja u doigravanju. Teško je prognozirati ishod ovakve utakmice ali se nadam da ćemo uspeti da savladamo izuzetno kvalitetnu ekipu iz Šapca koja je dosadašnjim igrama pokazala i dokazala svoj kvalitet.

Kako vidite proteklih šest kola doigravanja ?

U principu dešavalo se ono što smo svi i očekivali. Kvalitetno, borbeno i rezultatski izjednačeno doigravanje, u kojem, u svakoj utakmici, svako ima šansu da trijumfuje. Pomalo neočekivano Dinamo ima mršaviji bodovni saldo ali bi pobedom nad novosadskim crveno belima u ovom kolu uhvatili priključak za sam vrh. Crvena Zvezda ima kvalitetnu ekipu, kadru da se ravnopravno nosi sa svim rivalima i jako mi je žao što su problemi u funkcionisanju kluba uzeli rezultatski danak ekipi sa dosta kvalitetnih igrača i trenerom kalibra Nenada Peruničića.

Šta možemo očekivati od poslednja četiri kola ?

Nezahvalno je prognozirati bilo šta. Sigurno je da će biti neizvesno kao i predhodnim kolima. Niko unapred ne može upisati bodove na svoj konto. Ovo kolo može mnogo toga da reši, ali se konačan plasman neće znati sve do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Boris Rojević

Petostruki prvak Super lige, ekipa novosadske Vojvodine, nakon šest odigranih kola ovosezonskog doigravanja, zauzima drugu poziciju na tabeli superligaškog karavana sa 8 bodova, dakle samo manje bod od lidera, niškog Železničara.

Foto: Super.rss.org.rs

Pre početka šampionata mnogi su novosadske crveno bele ubrajali, sa pančevačkim Dinamom, u glavne favorite za osvajanje titule prvaka Srbije. Međutim igranje samo u SEHA ligi a ne i u domaćem prvenstvu, kao i povrede glavnih igrača, učinili su da ekipa u doigravanje uđe u ne baš zavidnoj formi. Pred sam start u doigravanju, nakon izgubljenog Kup-a Srbije na svom bunjištu i smene tadašnjeg stratega, iskusnog vuka, Kasima Kamenice, vruć krompir je pripao mladom Borisu Rojeviću, treneru koji se do sada istakao odličnim radom sa mlađim uzrasnim kategorijama kluba. Hrahro i bez pardona Boris je sa obe ruke prigrabio šansu koja se ne dobija svaki dan, zavrnuo rukave, prionuo na rad, povratio atmosferu u ekipu a rezultat toga je i trenutna druga pozicija i šansa da se uprkos svim nedaćama koje su pogađale klub, bori za šampionsku titulu.

O proteklih šest kola doigravanja, očekivanjima i nadanjima u doigravanju, razgovaramo sa mladim strategom u predvečerje utakmice sa pančevačkim Dinamom koja može mnogo toga da opredeli za oba kluba.

Nakon SEHA lige, sa kakvim ambicijama je Vojvodina ušla u doigravanje ?

Klub renomea višestrukog prvaka Srbije, osvajača Kup-a i Super Kup-a Srbije, uvek ima najviše ambicije. Nakon loših rezultata u regionalnoj Ligi, neosvajanja Kup-a i Super Kup-a Srbije, malo se poljuljalo poverenje u ekipu. Ušli smo u doigravanje, naravno s ambicijama za najviši plasman, ali bez imperativa, onako tiho, pa ako nam se ukaže prilika što da ne. Početak je bio jako težak. Poljuljano samopouzdanje, povrede Jovanovića, Simovića i Milaševića, smena predhodnog trenera i moj dolazak 20-tak dana pre početka doigravanja, bili su otežavajući faktori za bilo koji optimizam. Kao što sam izjavljivao po preuzimanju ekipe, mogao sam samo da obećam da ćemo izgarati na terenu, dati uvek maksimum pa i preko toga i igrati sve bolje iz kola u kolo. Tako smo i počeli a onda opet povrede, najpre Ostojića a onda i nedavna teška povreda Jovanovića, pretile su da sruše sve. Uspeo sam sa momcima da postignem nas to ne ubije već ojača. Zbili smo redove, rešili da izginemo na terenu a kao rezultat toga je došla i naša najbolja utakmica u doigravanju protiv Crvene Zvezde u poslednjem kolu, koja nam uz trijumfnad Partizanom, daje nadu i motivaciju za naredne utakmice. Nemamo kvalitet koji smo imali ali imamo fanatizam igrača, trenera i uprave koji su kamen temeljac za dobra očekivanja u narednom periodu. Siguran sam da ćemo ostraviti srce na terenu, dati i više od maksimuma.

Kako vidite prvih šest kola doigravanja ?

Nikad kavlitetnije i neizvesnije doigravanje u poslednjih deset godina, Šest ekipa kadrih da svaka pobedi svaku. Rezultatski dosta više sam očekivao od Dinama obzirom na kvalitet i odličan roster igrača.Siguran sam da će mnogo bolje igrati u finišu doigravanja jer su kao i mi u doigravanje ušli bez tempirane forme zbog igranja u regionalnoj ligi. Železničar 1949 ima odličan sastav i njegovo lidersko mesto za mene nije iznenađenje. Metaloplastika, za mene, takođe nije iznenađenje jer ima odličan i iskusan sastav sa Arsićem, Brajovićem i Trkuljom. Beogradski crno beli, mlada ekipa, sa oscilacijama u formi ali sposobna za najviši plasman. Više sam očekivao od Crvene Zvezde, naročito posle osvajanja pola plena u utakmici sa mojom ekipom ali su očigledno problemi u kojima se klub nalazi učinili svoje.

Da li je bilo nekih iznenađenja u dosadašnjem delu doigravanja ?

Ubedljiva pobeda Partizana nad liderom iz Niša i protiv Dinama u Pančevu, te bod Zvezde iz Slane Bare su po meni dosadašnji iznenađujući rezultati. Siguran sam da ćeh biti još.

Šta vašu ekipu očekuje uposlednja četiri kola ?

Imamo jako težak raspored. U narednom kolu u Slanoj Bari dočekujemo velikog rivala, ekipu Dinama. Ta utakmica ima veliki ulog za obe ekipe. Poraz i nas i njih udaljava od borbe za prve dve pozicije. Pobeda, kojom se nadam, ostavlja nas u trci za najviši plasman. Železničar 1949 je najbliži tituli ali ima mnogo toga da se igra. Nadam se da će naš duel sa nišlijama u Čairu odlučiti ovogodišnjeg prvaka Srbije. Ne treba zaboraviti ni Partizan ni Metaloplastiku koji vrebaju iz prikrajka.

Sledi derbi meč protiv Dinama ?

Biće izuzetno teško. Očekujem dinamičnu i borbenu utakmicu. Igrački Dinamo je favorit. Mislim da će presuditi naš fanatizam i mnogo veća motivacija.

Kao trener koji se u dosadašnjoj karijeri istakao u radu sa mlađim kategorijama, vidite li mlade talente u Super ligi ?

Ovogodišnja Super liga je prava za afirmaciju mladih igrača. Na sreću srpskog rukometa ima ih baš dosta, od Vorkapića, Nikolića, Đukića pa tako redom. Nema zime za srpski rukomet. Treba samo uspostaviti pravi sistem i kvalitetan rad.

Funkcionisanje Lige ?

Liga je u odnosu na predhodne sezone jako podigla kvalitet što se tiče organizacije, funkcionisanja, medijske prezentacije, suđenja... Kao rezultat toga je i izuzetno zanimljivo i kvalitetno doigravanje, fer i sportska borba, apsolutna regularnost. Treba samo tako nastaviti na zadovoljstvo svih aktera.

Srećno Borise !


10 .kolo SRLS Play Off
Metaloplastika 27 : 26 Železničar 1949
Vojvodina 20 : 19 Partizan
Dinamo 38 : 24 Crvena zvezda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 10 6 2 2 14
2 Železničar 1949 10 6 1 3 13
3 Partizan 10 6 0 4 12
4 Metaloplastika 10 5 0 5 10
5 Dinamo 10 5 0 5 10
6 Crvena zvezda 10 0 1 9 1