XS
SM
MD
LG

Bane Ivanović – 100. put među "orlovima"

Ove godine naša fudbalska reprezentacija se vratila među svetsku fudbalsku elitu. Uspešno su privedene kraju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, tako da naši fudbaleri posle osam godina ponovo odlaze na jedno veliko takmičenje. Bez sumnje, u pitanju je veliki uspeh posle dužeg "posta" i propuštena dva Evropska prvenstva (Poljska i Ukrajina 2012, Francuska 2016) kao i Mundijala u Brazilu 2014. godine.

U sklopu priprema za predstojeće Svetsko prvenstvo "orlovi" su ovog meseca odigrali dve prijateljske utakmice na azijskoj turneji. U pitanju su bili mečevi sa Kinom i Južnom Korejom, čime je uspešno privedena kraju ova takmičarska godina. Srbija se sa azijske turneje vratila neporažena, posle pobede nad Kinom u Gvangdžouu (2:0) i remija sa Južnom Korejom u Busanu (1:1), takođe učesnikom Mundijala u Rusiji.

Foto: Guliver/Michael Regan/Getty Images


Ovaj drugi meč ostaće upamćen i po jednom lepom jubileju. Naime, kapiten "orlova" Branislav Ivanović odigrao je stoti meč za reprezentaciju Srbije, čime je uz Savu Miloševića (102) i Dejana Stankovića (103) postao još jedan član srpskog fudbalskog "kluba 100", ušavši tako u istoriju našeg fudbala. Pre početka utakmice predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza i čelnici FS Južne Koreje spremili su poklone za našeg asa u vidu buketa cveća i dresa sa brojem 100 sa prezimenom na poleđini. Divan gest i apsolutno zasluženo, imajući u vidu Banetovu srčanost na terenu svih ovih godina i čestit odnos prema nacionalnom timu čiji je jedan od glavnih stubova.


U fudbalske visine vinuo se iz rodne Sremske Mitrovice i preko dresova Srema, OFK Beograda, moskovske Lokomotive, londonskog Čelsija i Zenita iz Sankt-Peterburga ispisao jednu od najlepših fudbalskih priča. Ivanović (33) za "A" selekciju tadašnje Srbije i Crne Gore (SiCG) debitovao je još 8. juna 2005. godine na prijateljskom meču protiv Italije u Torontu (1:1) ulaskom na teren u 77. minutu umesto takođe debitanta Marka Baše. Prvi od svojih 15 golova za Srbiju postigao je 12. septembra 2007. godine protiv Portugalije u Lisabonu. Zanimljivo je da je Bane jedan od rekordera sa tri uzastopna nastupa na Evropskim prvenstvenima za mlade. Pogotovo pamtimo ono iz Holandije 2007. kada su naši momci bili vicešampioni, a uz Baneta su okosnicu ovog tima činili i asovi poput Aleksandra Kolarova, Boška Jankovića, Dušana Baste, Dejana Milovanovića, Dragana Mrđe i dr.

Foto: FSS


Kod selektora Radomira Antića bio je nezamenjivi član prve postave i učesnik Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine. Posle povlačenja Nemanje Vidića i Dejana Stankovića iz reprezentacije preuzima kapitensku traku Srbije koju već nosi u tri kvalifikaciona ciklusa, a nosiće je sigurno i na predstojećem Mundijalu u Rusiji sledeće godine, koji će ujedno predstavljati i krunu njegove reprezentativne karijere. A do tada će najverovatnije oboriti rekord koji trenutno drži Dejan Stanković sa 103 nastupa za državni tim. Ukoliko bude igrao na Mundijalu, u šta nikako ne sumnjamo, Bane će onda oboriti ovaj Dekijev rekord, jer Srbiju do Svetskog prvenstva sigurno čekaju bar tri kontrolna meča i još najmanje tri u grupi koja će biti poznata posle predstojećeg žreba u Kremlju 1. decembra. Ubeđeni smo da će mu Deki i Savo, neponovljivi fudbalski šmekeri, koji su odavno svojim igrama ušli u klub legendi evropskog i svetskog fudbala, čestitati na tome. A mi ljubitelji fudbala, Banetu i "orlovima" želimo mnogo sreće i uspeha sledećeg leta na planetarnoj smotri fudbala u Rusiji, sa željom da ih tamo što duže gledamo i uživamo u svim čarima koje može da pruži samo "najvažnija sporedna stvar na svetu". Srećno Bane i posle Mundijala. Nadamo se da tvoje sadašnje igre u "Zenitu" ne predstavljaju zenit tvoje izuzetne fudbalske karijere i da te očekuje još mnoštvo trofeja i pobeda. Na mnogaja ljeta i hvala ti za sve!


Branislav Ivanović - Top 5 golova