XS
SM
MD
LG

Arsovićevoj i Stefanoviću srebro na startu finala Svetskog kupa

Već prvog dana finalnog turnira Svetskog kupa u Nju Delhiju, srpski strelci su se okitili medaljom. Par Andrea Arsović - Milutin Stefanović osvojio je srebrno odličje u takmičenju mikseva vazdušnom puškom, koje je prvi put bilo sastavni i zvanični deo programa finala SK.

Foto: Streljački savez Srbije

Arsovićeva i Stefanović, evropski prvaci u miksu, su se na pobedičkom postolju našli između strelaca najmnogoljudnije zemlje sveta. Prvo mesto osvojio je par Kina 1, a treće Kina 2.

Na finalnom turniru učestvovalo je osam timova, po četiri najbolja sa svetskih kupova u Nju Delhiju i Gabali. Na ova dva turnira održana test takmičenja mikseva, koji su u međuvremenu postali olimpijska disciplina. Stefanović i Arsovićeva su se za Nju Delhi kvalifikovali osvajanjem srebra u Gabali.

Sistem takmičenja na završnom turniru bio je drugačiji nego na dosadašnjim zvaničnim i nezvaničnim nadmetanjima mešovitih parova.  Do sada svaki strelac je u kvalifikacijama gađao po 25 dijabola. Po osam najboljih parova ulazilo je u polufinale, u kome su miksevi bili podeljeni u dve grupe. Pobednici grupa su se na kraju u direktnim duelima borili za zlato, a drugoplasirani za bronzu.

U Nju Delhiju je isproban novi sistem u kome su kvalifikacije trajale mnogo duže (svako je gađao po 40 dijabola), a u finale je ulazilo pet timova. U  finalu se gađalo kao i u pojedinačnoj konkurenciji – po principu ispadanja, koje je počelo od 17. serije, da bi takmičenje bilo završeno 24. dijabolom, koju ispaljuju strelci iz najbolja dva para.

U kvalifikacijama su odskočila dva kineska para, dok je u prilično izjednačenoj „trci“ za ostala tri mesta u finalu srpska ekipa zauzela treće mesto i postala jedini predstavnik Evrope u među pet najboljih. Uz kineske i srpski tim u završnoj borbi za medalje učestvovali su i parovi Indije i Irana.

Finale je donelo veliku borbu za zlato. Kina 1 je najbolje počela, ali sredinom finala na prvo mesto su izbili Arsovićeva i Stefanović. Kinezi su se kasnije vratili na čelnu poziciju, ali sa vrlo malom prednošću nad srpskom ekipom.  Na kraju, tandem strelaca iz Kine je zlato obezbedio tek na kraju, oboje su bili precizniji od naših reprezentativaca u poslednje tri serije.Za šampionski tim gađali su mladi 20-godišnji strelci Mingjang Vu i Buhan Song, koji su se nedavno pojavili na svetskoj sceni, ali kao i mnogi kineski takmičari vrlo brzo počeli su da nižu velike uspehe.

– Andrea i Milutin su u kvalifikacijama nešto slabije gađali, bili su i umorni od puta, ali sve to nije bitno. Važno je bilo da se plasiraju među pet najboljih. Tokom celog finala naš miks je vodio ravnopravnu borbu sa odličnim Kinezima. Do tri serije pred kraj smenjivali smo se u vođstvu. Na kraju, oboje kineskih strelaca su bili sjajni u finišu, njihov prosek uposlednje tri serije je bio odličan - 10,6 i zaslužili su zlato, ali i srebro je veliki uspeh. Odbranili smo čast Evrope – kaže Dragan Donević , trener reprezentacije i Andree Arsović i nastavlja – Pripreme su urodile plodom, jer ozbiljno smo trenirali za Svetski kup. Andrea i ja smo odlazili na pripreme u Kragujevac, Milutin je gostovao kod nas u Partizanu. Za miks, a posebno za sistem finala kojim se pucalo u Nju Delhiju,koordinacija je jako bitna, jer kada opali jedan strelac ekipe, potom mora i drugi. Još jednom su pokazali da su odličan tandem.

Stefanović i Arsovićeva su svoju „uigranost“ pokazali mnogo puta do sada.

– Bili su prvaci Evrope na Prvenstvu kada je miks bio nezvanična disciplina, a potom su osvojili zlatne medalje i na naredna dva prvenstva Starog kontinenta, kada su mešoviti parovi postali zvanični deo programa. Ove godine su se okitili medaljama i u Svetskom kupu. Pokazali su da pripadaju svetskom vrhu, verujem da je uspeh u Nju Delhiju samo jedan u nizu medalja na velikim takmičenjima – dodao je Donević.

Arsovićeva i Stefanović su uz medalje za drugo mesto dobili 800 franaka. Prvi tim Kine je za zlato nagrađen sa 1.200, dok je bronza vredela 500 franaka.

U sredu, drugog dana finala Svetskog kupa Srbiju će predstavljati jedan strelac, ponovo Milutin Stefanović koga očekuje pojedinačno takmičenje vazdušnom puškom.

Miks vazdušna puška, finale: 1. Kina 1 (Mingjang Vu/Buhan Song) 499,8, 2. Srbija (Andrea Arsović/Milutin Stefanović)  496,8, 3. Kina 2 (Mengjao Ši/Genčeng Sui) 430,3, 4. indija 387,4, 5. Iran 345,9. Kvalifikacije: 1. Kina 2 837,3, 2. Kina 1 835,4, 3. Srbija 829,8... Za finale 827,7 krugova...