XS
SM
MD
LG

"Građevinarke" zaustavljene u Kragujevcu 2:1

Fudbalerke Rada poražene nakon 18 meseci, a skalp im skinula podmlađena ekipa Šumadije 1903.

ŽFK Šumadija 1903: Pantić, A.Milenković, Mijatović ( od 15 Lazić), Štimac, Arsenijević, Živković, Ilić, Jurišević, Velikić, An. Milenković Bošković.

ŽFK Rad: Todorović, Savić (50. Pantović), Miljković, Babić, Polić, Tanasković, Milenković, Civrić, Mirčetić, Simić ( 55. Mičić), Ćorluka.

Sve ima svoj kraj pa i serija nepobedivosti „građevinarki“. Čast da im skine skalp nakon 18 meseci uspeha u prvenstvenim utakmicama imala je ekipa Šumadije 1903, ili bolje rečeno „dečiji vrtić“ iz Kragujevca. Tim koji sa klupe predvodi trener Voja Mladenović, sastavljen od 14 devojaka iz podmlatka pojačan sa tri iskusne fudbalerke, održao je predavanje devojkama sa Banjice kako se borbenošću i mladošću pobeđuje iskustvo i prepotentnost. Očigledno je da su devojke u "nebesko – plavim" dresovima potcenjivački ušle u ovaj meč, neke su već postale „zvezdice“, neke misle da su već u Superligi, ali stvarnost ih demantuje i uverava u nešto sasvim drugo. Nije to ona ekipa od jeseni koja je mlela protivnike, imala igru, rezultate, volju, energiju i jasan cilj. To je već sada „mašina“ koja kašljuca i kojoj je potreban remont. Mora se priznati da ovoj ekipi mnogo nedostaju Milica Smiljković, Nevena Mičić i Marija Milošević koje duže vreme kubure sa povredama. Što se one pre vrate na teren i što se pre većina devojaka iz aktuelnog  sastava prene iz letargiije, to će po građevinarke biti mnogo bolje. Daleko od toga da su „nebesko – plave“ zaboravile da igraju fudbal, ali problem je psihološke prirode. Poraz od Šumadije nije smak sveta, ali na greškama se uči, i što pre to shavte devojke sa Banjice problem će biti rešen. Ako su 10 kola lideri na tabeli, zašto ne bi izdržale još četiri utakmice do kraja prvenstva?

Malo je toga lepog viđenog u prvom poluvremenu u Kragujevcu. Fudbalerke Rada su „jalovo“ napadale i osim nekoliko prodora po bokovima koji su završavani centaršutevima, otprilike kao onim na lakšem zagrevanju golmana, bilo je sve od „nebesko – plavih“. Uvidevši nemoć lidera na tabeli „dečiji vrtić“ iz Kragujevca je „pokazao zube“ i krenuo u akciju. Prvi ozbiljni udarac ka golu upućen od strane iskusne Ivane Arsenijević , završio je na prečki i bio nagoveštaj iznenađenja. Igrao se 39. minut utakmice, Suzana Tanasković je pogrešila na svojoj polovini terena, lopte se domogla Tamara Jurišević i dubinskim pasom pokušala da pronađe Biljanu Ilić, nesporazum između golmanke Jelice Todorović, koja je daleko istrčala ispred svog gola, i štopera Une Miljković vešto je iskoristila krilni napadač Šumadije i poslala loptu u praznu mrežu.

U nastavku utakmice, posle upozorenja na pauzi, građevinarke su krenule nešto ofanzivnije, ali daleko od neke izgrađene i lucidnije akcije. U 60. minutu beležimo prodor Suzane Tanasković i udarac iz šesnaesterca, lopta je pogodila prečku i odbila se na noge Neveni Mičić , koja je pet minuta pre toga ušla u igru i napravila pometnju u redovima Šumadije, ali nedovoljno oporavljena Mičićeva je iz neposredne blizine prebacila gol. Uzvratila je Šumadija preko Ivane Lazić u 63. i Tamare Jurišević u 65. minutu, ali se u oba slučaja istakla Jelica Todorović. Novi šok za građevinarke usledio je u 71. minutu. Una Miljković nije dobro pratila utrčavanje Biljane Ilić, ostala je poslednja u odbrani, zakasnila je da napravi ofsajd zamku, tako da Ilićevoj nije bilo teško da iz neposredne blizine po drugi put natera Todorovićevu da vadi loptu iz mreže. U 73. minutu Milenkovićeva je bila u prilici da nešto više uradi, ali je šutirala nedovoljno jako da bi ugrozila Janu Pantić. Samo tri minuta kasnije pokušala je i Una Miljković glavom, ali lopta je završila u rukama golmanke Šumadije. Tračak nade da se Radovke vrate u utakmicu dogodio se u 77. minutu kada je Jovana Bošković neoprezno igrala rukom u svom kaznenom prostoru, a dosuđeni kazneni udarac sa 11 metara u gol je pretvorila Nevena Mičić. Pokušale su građevinarke da dođu do egala, krenule u opštu ofanzivu, ali osim šanse Civrićeve u 84. minutu kada je iz povoljne situacije šutirala preko gola, i udarca Suzane Tanasković u 90. minutu koji je odbranila Pantićeva, drugih prilika za izednačenje nije bilo.


10 .kolo Prva liga Srbije
Mačva 0 : 1 Trijumf
Polet 0 : 0 ŽGFK Lavice Dubočica
Šumadija 1903 2 : 1 Rad
Jagodina 0 : 2 Kolibri
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rad 10 8 1 1 25
2 Trijumf 10 6 1 3 19
3 ŽGFK Lavice Dubočica 10 5 3 2 18
4 Šumadija 1903 10 5 1 4 16
5 Polet 10 4 3 3 15
6 Kolibri 10 4 1 5 13
7 Mačva 10 3 0 7 9
8 Jagodina 10 0 0 10 0