XS
SM
MD
LG

Streličarstvo: Finale Centralno evropskog kupa u Beogradu

BEOGRAD, 9. septembar ((Info centar).- Finalni turnir streličarskog Centralno evropskog kupa (CEC) održaće se u subotu i nedelju 10. i 11.septembra na terenu u Kovilovu i prema rečima Dragana Svilanovića, predsednika Streličarskog saveza Srbije, biće to najjači turnir, posle Univerzijade, koji je ikad održan u Beogradu!

- Očekujemo oko 70 učesnika iz Austrije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije. Blizu 50 streličara je iz inostranstva, dolaze veoma kvalitetni takmičari i za naše streličare, koji su se prošlog vikenda u Nišu borili za državne titule, biće to prilika da odmere snage sa, mogu slobodno da kažem, evropskom elitom- istakao je Svilanović.- Ovo takmičenje je završnice serije od tri turnra, održanih ove godine u Kamniku u Sloveniji , Zagrebu u Hrvatskoj i Aradu u Rumuniji. Očekujemo veoma jako nadmetanje i dobre rezultate.

Gađaće se u obe discipline – olimpik stil i kompaund stil (lukovi sa točkićima). Za trofeje će se boriti i miks timovi, koji će olimpik stilom biti sastavljeni od najboljeg takmičara i tekmičarke bez obzira na starosnu kategoriju pod uslovom da gađaju na istoj distanci (70 i 60 metara – seniori i juniori, odnosno i 50 metara - kadeti) dok kompaund stilom nema ograničenja (svi gađaju na 50 metara).

Za pobedu u ukupnom plasmanu CEC bodovaće se tri najbolja plasmana sa četiri turnira. Na tri turnira pobeda je donosila 25 bodova, drugo mesto 21, treće 18... a na finalnom turniru deliće se više bodova 38, 32, 27... Bodovaće se 16 najboljih u svakoj kategoriji (seniori, juniori, kadeti). U subotu će se gađati kvalifikacije (dve „ruke“ po 36 strela), a u nedelju eliminacije (na ispadanje). Završni deo počinje oko 15 časova.

- Streličarski savez Srbije i svi naši streličarski radnici su ponosni što smo dobili organizaciju ovog finalnog turnira i zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji nam pomaže u sprovođenju naših programa, čiji je deo i ovo tamičenje – naglasio je Dragan Svilanović.- Posebno nam je drago što će naš gost biti i istaknuti grčki streličarski radnik Evelin Papadopulu, koja je u Vorld arčeriju – Evropa zadužena za razvoj streličarskog sporta u ovom regionu i koja nam je, do sada, mnogo pomogla. Pozivam sve ljubitelje sporta da dođu u Kovilovo i navijaju...

Dragan Svilanović, član beogradskog kluba „Arena br. 1“ je u generalnom plasmanu CEC trenutno drugi iza predstavnika Slovenije koji neće učestvovati u Beogradu. Svilanović je osvojio 25 poena za pobedu u Aradu i pet pena za deseto mesto u Hrvatskoj i Srbija može da se nada medalji u generalnom plasmanu za seniore

U juniorskoj konkurenciji olimpik stilom, u borbi za trofej u ukupnom plasmanu naći će se u Kovilovu i Isidora Valičković iz Naisusa, koja ima drugo mesto u Kamniku i dva treće mesta u Hrvatskoj i Aradu. Juniorsku pobedu ima kompaund stilom Akoš Varga (u Hrvatskoj) a olimpk stilom juniorka Katarina Sikiruš koja je pobedila u Aradu. Drugo mesto kompaund stilom u Aradu ima seniorka Marija Ljubenković koja je bila i četvrta u Sloveniji. Junior Nikola Stefanović bio je olimpik stilom treći u Aradu.