XS
SM
MD
LG

Zlato i dva srebra veslača u Adani

Iva Obradović osvojila u skifu zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Turskoj, vicešampionske titule za dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. – Junior Andrija Šljukić za dlaku ostao bez odličja. – Najbolji skor veslačke reprezentacije Srbije na meditranskim igrama otkako učestvuje na ovom takmičenju.

Srpska veslačka reprezentacija Srbije osvojila je tri medalje na Mediteranskim igrama u Turskoj. Na regatnoj stazi u Adani zlatnim

odličjem okitila se Iva Obradović u skifu koja je u finalu ubedljivo trijumfovala s vremenom 7:39.04, sa čak pet sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu Italijanku Giadu Kolombo (7:44.04). Bronzana medalja pripala je Hrvatici Marseli Milošević (7:44.25). Evropski prvaci iz Sevilje Nenad Beđik i Nikola Stojić postali su mediteranski viceprvaci. U neizvesnom i izuzetno kvalitetnom okršaju za medalje naš dvojac bez kormilara ostao je bez zlata za svega 64 stotinki. S vremenom 6:31.42 osvojio je drugo mesto iza Italijana Marka di Kostanca i Matea Kostalda koji su trijumfovali s vremenom 6:30.78. Bronzano odličje pripalo je Špancima Pau Vela Magiju i Aleksandru Ingvar Benetu (6:37.38).

Srebrnu medalju osvojio je i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. S vremenom 6:22.06 naši momci su prošli kroz cilj finalne trke kao drugi sa samo sekundom i 30 stotinki zaostatka za pobednicima Italijanima Frančeskom Fosijem i Romanom Batistijem (6:20.76). Bronza u ovoj disciplini u Adani pripala je Slovencima Juriju Graciju I Alešu Zupanu (6:31.29). Odličnu trku izveslao je i Andrija Šljukić koji, iako ubedljivo najmlađi u konkurenciji skifista budući da je i dalje junior, za dlaku ostao bez medalje. Šljukić je s vremenom 7:04.91 bio četvrti sa svega sekundom i 37 stotinki zaostatka za osvajačem bronzanog odličja Egipćaninom Nureldinom Jonisom. Zlato u ovoj disciplini osvojio je Italijan Frančesko Gardaioli (7:00.53), a srebro Grk Dionisios Angelopoulos s vremenom 7:02.67.

U trci koja je zatvorila veslačko takmičenje na Mediteranskim igrama dubl skul za lake veslače koji čine dva Miloša, Stanojević i Vereš, s vremenom 6:42.38 zauzeo je peto mesto. U ovom finalu prva tri mesta osvojili su Grci Elefterios Konsolas i Spiridon Gianaros (6:27:71), Turci Enes Kusku i Bajram Sonmez (6:31.24) i Italijani Elia Luini i Andrea Mikeleti (6:32.32).

– Možemo biti zadovoljni nastupom naših reprezentativaca u Turskoj tim pre što je skor od tri medalje, jedne zlatne i dve srebrne, najbolji na mediteranskim igrama otkako učestvujemo na ovom takmičenju. Iva Obradović je u Adani uhvatila pravi zaveslaj i superiorno stigla do zlata. Marjanović i Filipović su popravili utisak za Evropskog prvenstva u Sevilji i dokazali da odlični rezultati na Internacionalnoj regati u Hrvatkoj nisu bili slučajnost. Sa izdanjem u Adani ponovo su postali ozbiljni kandidati za učešće na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji u avgustu. Beđik i Stojić su bili na svom visokom ovogodišnjem nivou. Odveslali su odličnu trku a u samom finišu finala ostali su bez najsjajnijeg odličja koje je osvojio čamc Italije koje je u Sevilji bio četvrti. Rezultat koji slobodno možemo da tretiramo kao osvajanje medalje zabeležio je junior Andrija Šljukić. U jakoj konkurenciji skifa zauzeo je visoko četvrto mesto, a i u rezultatskom i u plasmanskom smislu je premašio očekivanja. Malo mu je nedostajalo da osvoji medalju a plasman od drugog do četvrtog mesta je bio u dve sekunde – bio je zadovoljan nastupom veslačke reprezentacije Srbije u Adani selektor Nebojša Ilić.