XS
SM
MD
LG

Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Bio je najbolji strijelac Bundeslige a igrao je i za Zvezdu

Bilo je mnogo fenomenalnih Brazilaca. Ronaldo, Ronaldinjo, Ziko, Kaka, Pele, Doktor Sokrates i još dosta njih. Ovaj Brazilac nije dotakao takav rang ali je bio izuzetan napadač. Bio je velika zvijezda Bundeslige ali i neko ko je igrao za Crvenu zvezdu.

Gonkalves da Silva, poznatiji kao Ailton, rođen je 19 jula 1973. godine u Mogeiru u Brazilu. Karijeru je počeo u Ipirangi, gdje je postigao dva gola u 12 mečeva. Potom je prešai u Internasional gdje je proveo dio sezone 94/95 a dio u Mogiju. Igrao je solidno u oba kluba a narednu sezonu proveo je u Santa Kruzu.

Prva prava sezona za Ailtona, gdje je stvarno zablistao, bila je sezona 96/97. Te sezone Ailton je branio boje Guaranija, gdje je na 43 meča postigao 20 golova. Nakon Guaranija, došlo je vrijeme za inostrani angažman. Prešao je u redove Tigresa gdje je proveo samo jednu sezonu. Onda je uslijedio transfer u Verder, gdje je i pružao najbolje partije.

Ailton je u Verderu igrao od 1998. pa do 2004. godine. Na ukupno 169 mečeva, postigao je 88 golova. Sa Verderom je osvojio Bundesligu i dva Kupa. U sezoni 2003/04, uzeo je duplu krunu sa Verdero a bio je i najbolji strijelac i igrač lige. Nakon toga, odlazi u Šalke gdje je postigao 14 golova i proveo samo jednu sezonu.

Prešao je u Bešiktaš no tu je proveo samo prvi dio sezone. U proljetnom dijelu sezone bio je pozajmljen Hamburgu. U sezoni 06/07 stigao je u redove Crvene zvezde. Bio je dio šampionske generacije, poslednje do dolaska Slaviše Stojanovića na mjesto trenera Zvezde (2013/14 sezona).

Iako je do Zvezde izmijenjao brojne klubove, poslije Zvezde je tek nastavio da se seljaka. Igrao je za Grashopers, Duizburg, Metalurg Donjetsk, Altah, Kampinense, Congđing. Igrao je i za niželigaške ekipe u Njemačkoj kao što su Erdingen i Obernojland. Igrao je za Rio Branko a karijeru je završio u Bingenu, koji je tada bio šestoligaš u Njemačkoj.

Ailton je bio sjajan igrač ali je bio dosta problematičan. U karijeri je igrao za čak 21 ekipu, što dovoljno govori o tome. Tipični Brazilac reklo bi se. Veliki talenat, koji je imao problema sa kilažom. Kilaža mu je pravila probleme i da je o njoj vodio računa, vjerovatno bi još bolju karijeru imao. Mada i ovako se može reći da je imao odličnu karijeru.

Foto: Crvena zvezda