XS
SM
MD
LG

Svet je lopta šarena (16): Ili su nas lagali pre, ili nas lažu sada

Piše: Tomo MARIĆ

Fudbalska “noć do jutra” nakon utakmice Srbija – Brazil 0:2, teška i besana, uz tugu i razočarenje, nametnula je svakom navijaču “Orlova” brojna pitanja koja nisu nudila odgovore. Htio ili nehtio, dio sam te brojne armije, i sa svima njima dijelim svoju dilemu:
Ili su nas lagali prije ili nas lažu sada?
Evo i zašto.
U predvečerje Mondijala u Rusiji cijeloj fudbalskoj javnosti obratio se predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, koji je govorio o atmosferi u reprezentaciji, željama i nadama na svjetskoj reviji fudbala, u slobodnoj interpretaciji tih njegovih ocjena, dominiralo je: da “Orlovi” predstavljaju kompaktnu cjelinu sa devizom “svi za jednog, jedan za sve”, da će Srbija u Rusiji pokazati kompaktnost i jedinstvo i kao takva dati sve od sebe, da je ovo prilika da se jedna fudbalska generacija predstavi svijetu kao skup odličnih fudbalera, u svemu za primjer mladih ljudi, te da će u svakom pogledu osvjetlati obraz svoje države i svog naroda…
Na putu do slave, u tri utakmice, reprezentacija Srbije, generalno gledano, ostavila je sasvim prosječan utisak, i kao cjelina, a i pojedinačno njeni mnogi “fudbalski majstori” koji su se utopili u sivilo i prosječnost. Protiv Kostarike bilo je solidno, uz sjajan gol kapitena Aleksandra Kolarova, na meču sa Švajcarcima tek prosječno, a u “okršaju odluke” sa Brazilcima više slabo nego za bilo kakvu prolaznu ocjenu.
Od svega, najviše je pogodilo navijače “Orlova”, nedostajalo je toliko pominjano “i jedinstvo i bratstvo”, nije se baš osjetila ni kolektivna snaga “svi za jednog, jedan za sve”, a kao epilog Srbija je eliminisana u takmičenju po grupama, drugačije rečeno – ni cilj ni nada u Rusiji nisu ostvareni.
Odmah poslije meča s Brazilcima u Moskvi, u ekskluzivnoj izjavi za RTS, selektor Mladen Krstajić je rekao:
-Ponosan sam na svoje igrače koji su se fudbalskom svijetu predstavili u najboljem svjetlu. Nemam šta da im zamjerim, borili su časno, dali sve od sebe, i uzdignuta čela se vraćamo kući…
Neće baš biti da je sve na šampionatu u Rusiji, kad je riječ o reprezentaciji Srbije, bilo baš tako kao što su govorili njen predsjednik Slaviša Kokeza i njen selektor Mladen Krstajić. Polako, iz tabora “Orlova”, raznim kanalima stižu informacije koje govore da mnogo toga i prije odlaska u Rusiju, a i u samoj velikoj zemlji u kojoj sunce izlazi i zalazi, nije bilo ni bajno ni sjajno. Prvo, nikad do kraja nije objašnjeno šta je bio ključni razlog da se smijeni selektor Slavoljub Muslin koji je ostvario veliki uspjeh i plasirao se na Mondijal, gotovo sve je obavijeno “velom tajne”. Uslijedila je potom i smjena kapitena Branislava Ivanovića, takođe pod čudnim okolnostima, nije do kraja objašnjeno ni zašto je iz reprezentacije izostavljen Mijat Gaćinović, prvak svijeta sa omladincima, koji je i u najboljoj selekciji ostavio odličan utisak, a pred sam Mondijal sa Ajntrahtom iz Frankfurta osvojio Kup Njemačke pobjedom nad velikim Bajernom?
Sve glasnije se govori da je i pred sami “meč odluke” sa Brazilom, na posljednjem treningu, bilo “vatre”, u kojoj je glavni akter bio Luka Milivojević, a da je “požar” spasila prisebnost novog kapitena Aleksandra Kolarova. Epilog Luke Milivojevića nije bilo u timu, a iz nebuha se pojavio Miloš Veljković. Takođe, sve glasnije se govori da se u samoj Rusiji i vodio svojevrstan “menadžerski rat”, pominjani su Falji Ramadani, pa onda Mateja Kežman, čak i onaj “debeli Italijan” koji je “vlasnik” Donarume, Pogbe, Ibrahimovića i mnogih drugih evropskih asova, pa i Banjalučani Zoran i Vladica Lemić…
Šta je od svega toga istina, a šta nije, javnost ne zna, ali zna da je Srbija u Rusiji, ipak, razočarala?!
I tako, do novog viđenja, uz preostale susrete na Mondijalu, na kojima ćemo, valjda, uživati u majstorijama velikih asova: Modrića, Ronalda, Mesija, Kejna, Azara, Nejmara... kad su nam već “Orlovi” proboli navijačko srce i ranili navijačku dušu. Biti iskreni navijač, posvećen svojoj reprezentaciji, zna da bude i đavolski težak posao.

Krstajic i Kokeza FOTO: mocartsport