XS
SM
MD
LG

Poljaci veliko razočarenje

Iza nas su dva kola i danas kreće poslednje kolo grupne faze na Mundijalu. Dosta toga se moglo vidjeti. Neki favoriti su opravdali očekivanja a neki su potpuno razočarali. Jedno od najvećih razočarenja je i selekcija Poljske, koja je ostala bez šansi za plasman u nokaut fazu.

Poljaci su na Mundijal došli sa velikim ambicijama. Na prošlom EURU igrali su četvrtfinale i nesrećno su izgubili na penale od Portugala. Kroz kvalifikacije za Mundijal su prošli bez problema. Bili su u grupi sa Danskom, Crnom Gorom, Rumunijom, Kazahstanom i Jeremnijom i bez većih problema su se plasirali na Mundijal.

Tim Adama Navalke je došao gotovo u najjačem sastavu na Mundijal. Istini za volju bilo je tu kadrovskih problema. Glik je propustio oba susreta radi povrede ramena, Milik je iza sebe imao tešku povredu i polako hvata ritam, Blaščikovskog polako stižu godine i i on ima mnogo problema sa povredama u zadnje vrijeme. Noi pored svih tih stvari, Poljaci su bili favoriti bar da prođu grupu a može se reći da su bili favoriti iz sjenke za dobar rezultat i u samoj nokaut fazi.

Da se kratko vratimo malo unazad. Poljska je na EURU igrala izuzetno čvrsto. Odbrana je bila neprobojni bedem i kroz fenomenalnu odbranu tražili su svoju šansu. Na cijelom prvenstvu nisu imali poraza u regularnom dijelu. Bili su strpljivi i čekali su svoju šansu. Odbrana im je donosila sigurnost, kroz koju su mogli da budu strpljivi i da čekaju svoje šanse u napadu. Na kraju jesu ispali u 1/4 finalu ali su svi bili oduševljeni fanatičnom borbom Poljaka.

U kvalifikacijama su igrali lepršavo. Bili su efikasni i neumoljivi za svoje rivale. Upisali su samo jedan poraz u deset susreta. Robert Levandoski je postigao 16 pogodaka i bio je najbolji strijelac kvalifikacija. Djelovalo je da je Navalka pravi majstor i da taktiku prilagođava važnosti utakmice. Lepršavo i atraktivno kroz kvalifikacije a onda čvrsto, fanatično i strpljivo na takmičenju.

Međutim, negdje je nastao problem. Poljaci su zaista izgledali loše. Protiv Senegala su igrali u formaciji 4-2-3-1. Iza isturenog Levandovskog igrali su veoma ofanzivni Grosicki, Milik i Blaščikovski. Inače, desnu stranu Poljaka pored Kube pokrivao je i Pišček a oni se sjajno poznaju i iz kluba jer su dugo zajedno u Dortmundu igrali. Sve ovo je trebalo da donese dobre stvari i atraktivnu igru Poljske, ali od toga nije bilo ništa. Totalna anemičnost i tromost u napadu. Vezni red nedovoljno kreativan i na moente bezidejan. Zna se da Krihoviak i nije neki kreativac i da je više zadužen za destrukciju protivničke igre ali Zijelinski, Blaščikovski pa i Grosicki, svakako da imaju kreativnost a i znaju povući kad treba.

Anemičnost Poljaka kaznio je Senegal i na kraju su poveli autogolom Sioneka. Inače, Poljaci su pokušavali protiv Senegala da idu naprijed i da napadaju. Bili su bezidejni a samim tim su gubili i dosta lopti. Povratak u odbranu je bio loš, izostanak Glika se osjetio, i Senegalci su često iz kontri prijetili. U drugom dijelu su dali i drugi gol a poraz Poljaka samo je ublažio Krihoviak. U suštini nisu pokazali ništa a najveća zvijezda, Robert Levandovski, nije se vidjela na terenu.

Protiv Kolumbije se očekivalo da Poljska zaigra bolje, jer je bilo razmišljanje da teško gore odigrati mogu nego što su igrali protiv Senegala. Navalka je promijenio formaciju i igrao je 3-4-2-1. Meč je počeo bez Milika, Grosickog i Kube. Piščeka je stavio na trećeg štopera, Berežinski i Ribus su bili kao neki ving bekovi a Zijelinskog je pomjerio dosta naprijed i igrao je ofanzivno. Takođe, Levandovski je bio špic ali je dosta išao nazad. Kao da je Navalka imao taktičku zamisao da Levandovski ulazi nazad u dubinu i da na sebe navlači igrače. Ostali bi imali više prostora, on je dovoljno jak da sačuva loptu i da gurne slobodnom saigraču u prostor. To je generalno sve super isplanirano od Navalke.

Ali u praksi je ovo sve na momente izgledalo tragikomično. Poljaci su veoma agresivno ušli u sam susret i vidjela se ogromna želja da poprave utisak. Ali osim velike želje, ništa više nisu imali. Ponovo bezidejni, nedovoljno kreativni i potpunos u izgubili bitku na sredini terena. U samoj sredini terena, faktički su imali uvijek viška igrača radi formacije, ali to nisu mogli materijalizovati. Iako su sa ovakvom formacijom morali biti predominantni na sredini, tu ih je Kolumbija potpuno uništila. Kolumbijci su bili kao Poljaci na EURU. Igrali su dobro u defanzivi i strpljivo čekali šanse. Dočekali su ih tri puta i sa 3-0 dobili blijede Poljake. Poljaci nisu imali niti jednu polupriliku a Levandovski je opet razočarao na velikom takmičenju.

Poljacima je ostao susret sa Japanom. Njima taj meč nije bitan ali Japanu je itekako bitan u borbi za drugi krug. Kako god prošli u tom susretu, moraće nakon Mundijala da naprave velike rezove. Nije problem toliko ni u selektoru, koliko su im igrači odigrali bez energije. Pored toga, neki igrači poput Blaščikovskog i Grosickog, polako ulaze u godine i trebaće se izvršiti smjena generacija. Imaju neke veoma mlade i talentovane igrače poput Kovnackog i Milika i sigurno da će i u budućnosti imati dobru reprezentaciju. Ali na ovom prvenstvu, zaista su razoarali.

Foto: The Indian Expres