XS
SM
MD
LG

Svet je lopta šarena (5): Grande Srbija i veliki Kolarov

Piše: Tomo MARIĆ

Naprijed Srbijo! 
Odlično je počelo da bolje nije moglo: Orlovi su opšteprihvaćeni u Rusiji i imaju podršku svih navijača. Cijeli svijet je čuo, ako je to htio, kako Kinezi, Mongolci, Tadžikistanci… na razgovjetnom srpskom jeziku pjevaju “Bože pravde”; tek zlatna pobjeda nad Kostarikom i spektakularan gol Aleksandra Kolarova.
Ko je sumnjao, dileme više nema: Kolarov je izrastao u nasljednika Siniše Mihajlovića, i autoritetom i velikom borbenošću i gromovitim udarcem lijevom nogom. Bravo majstore!
Pisao je vrsni novinar Sergej Lukač, kolumnista NIN-a i Politike, da nema spektakularnog gola, koji navijače dovodi do delirijuma, dok ga ne postigne odbrambeni igrač, brilijantno opisujući majstoriju i pogodak Zlatka Čajkovskog Čika, stariji ga pamte, na “majstorici” protiv Francuske pedesetih godina prošlog vijeka.
U novijem dobu taj oreol da odbrambeni igrači postižu golove za filmske i televizijske špice nose pominjani Aleksandar Kolorav i Siniša Mihajlović.
Kroz vrijeme i događaje, vezane i za Mondijale, bilo je još sjajnih pogodaka odbrambenih igrača reprezentacije Jugoslavije, a neki su bili i golovi velikih odluka. 
Čile 1962. godina, Jugoslavija sa oreolom olimpijskog pobjednika i viceprvaka Evrope stigla je do četvrtfinala svjetske smotre fudbala. Protivnik joj je bila SR Njemačka, možda tada i najjača reprezentacija na Mondijalu; Pele je povrijeđen u prvom meču protiv Meksika što je prepolovilo i snagu i moć Brazila. “Plavi” su protiv “pancera” igrali svoj “meč života”, Milutin Šoškić je na golu činio čuda, Dragoslav Šekularac izvodio bravure, Milan Galić neuhvatljiv za protivnike, slavni trener Sep Herberger hvatao se za glavu. Njegove vedete: Šnelinger, Zeler, Haler, Overat… bile su nemoćne. Isticao je 86. minut, Galić je po ko zna koji put kao tenk protutnjao desnom stranom i ubacio loptu pred gol. Iz pozadine je natrčao desni half Petar Radaković, sa velikim zavojem oko glave, povrijeđen je na početku utakmice ali je ostao u igri, svom snagom zahvatio je loptu i zabio pod prečku golmana Farijana, golčina, 1:0 za “plave” i plasman u istorijsko polufinale. Bila je to planetarna senzacija, a taj Radakovićev gol, kao i Šoškićevi letovi kroz vazduh, vrte se i danas na promotivnom filmu FIFA vezanim za istoriju Mondijala.
Godinu dana kasnije na treningu fudbalera Rijeke Radakoviću je pozlilo, dobio je srčani udar, preminuo je na rukama saigrača. Cijela Jugoslavija tugovala je za junakom iz Čilea. 
Pisali su odbrambeni igrači koji su nosili dres Jugoslavije i Srbije veliku fudbalsku istoriju. Tako je i onaj velemajstorski pogodak Aleksandra Kolarova najmanje efektan gol, on je, prije svega, nada i ohrabrenje da su pred ovom selekcijom Srbije otvoreni putevi za vrhunska Mondijalska ostvarenja.
Naprijed Srbijo!

Aleksandar Kolarov